
Chifle pufoase cu cartofi – rețetă video






Chifle pufoase cu cartofi – rețetă video, prezentată pas cu pas, pentru niște chifle aerate și gustoase, ideale pentru sandwich-uri sau hamburgeri.
N-o să vă țin mult la povești, vă spun doar atât: chiflele sunt senzaționale! Nu există odorizant ambiental care să miroasă mai bine decât aceste minunății, în timp ce se coc. Teoretic, tot acum, în introducere, ar trebui să vă spun și că aceste chifle cu cartofi rezistă mai mult timp proaspete. Logica mă îndeamnă să cred asta, pentru că orice pâine făcută din aluat cu cartofi rezistă proaspătă mai mult timp. Practica, însă… ce să zic? Le-am făcut deja de trei ori și nu au apucat niciodată a doua zi, prea sunt rumene, prea sunt ispititoare iar sufletele pofticioase prea ușor cad în păcatul lăcomiei!
Rețeta e în format video iar la final găsiți și pașii consemnați într-un text explicat amănunțit! A, mai e ceva! Să nu vă lăsați descurajați de timpul lung de preparare, cea mai mare parte a acestuia e inactiv, îl puteți folosi ca să faceți orice. Doar că aluatul acesta pentru chifle cu cartofi și cu puțină drojdie va avea nevoie de puțină dădăceală în plus, ca să aibă o structură frumoasă și chiflele să iasă perfecte.
Ingrediente chifle pufoase cu cartofi
- 425 de grame de făină/+10% (40 de grame de făină păstrată separat, în cazul în care aluatul cere mai mult)
- 100 de grame de cartof copt sau fiert în coajă, curățat și zdrobit fin
- 225 ml. de lapte călduț
- 1 ou
- 1 lingură de miere (30 de grame)
- 60 de grame de unt topit, să nu fie fierbinte
- 3 grame de drojdie uscată (½ pachețel) sau 12 grame de drojdie proaspătă
- 12 grame de sare
- pentru finisare: 1 gălbenuș + 2 linguri de lapte + semințe de susan/mac etc
- în plus: câteva picături de ulei pentru uns castronul, eventual un pic de făină în plus, pentru presărat
Mod de preparare chifle pufoase cu cartofi – rețeta video
Rețeta în format text, printabil
Prepararea aluatului
1. Aluatul pentru chifle pufoase cu cartofi este foarte plăcut de lucrat. Ce-i drept, eu am frământat cu robotul, dar oricum am lucrat cu mâna cu el, așa că pot afirma că, deși molcuț, aproape ca un aluat de cozonac, nu e deloc lipicios.
Dacă folosiți drojdie proaspătă, dizolvați-o în laptele călduț. Adăgați mierea și așteptați 10-15 minute să facă bulbuci. Dacă folosiți drojdie uscată, amestecați-o într-un castron cu 425 de grame de făină și cu sarea. Aluatul pentru chifle pufoase cu cartofi va ieși la fel de bine și cu drojdie proaspătă, și cu drojdie uscată.
2. Într-un castron larg (în cazul meu în castronul robotului), adăugăm ingredientele lichide, începând cu cartoful zdrobit, care e și el printre lichide. Adăugăm treptat și laptele călduț, mierea, oul întreg și untul topit. Omogenizăm bine cu robotul sau amestecând viguros cu o lingură de lemn. În robot, făina se poate adăuga toată deodată (cu tot cu restul ingredientelor uscate). Dacă veți frământa maual aluatul pentru chifle cu cartofi, va trebui să omogenizați treptat ingredientele lichide și cele uscate, abia apoi să începeți frământarea.
3. Frământăm aluatul până se desprinde de castron. Doar dacă este nevoie neapărat adăugăm și făina păstrată deoparte (40 de grame), câte puțin. Modelăm într-o bilă pentru chifle pufoase cu cartofi și-l punem într-un castron uns cu puțin ulei. Înfoliem castronul și lăsăm aluatul să se odihnească timp de 30 de minute.
Întinderi și împăturiri ale aluatului (strech&fold)
4. După 30 de minute de odihnă, presărăm suprafața aluatului cu puțină făină și-l răsturnăm pe planul de lucru. Pentru a forma o structură de gluten suficient de bine dezvoltată ca să susțină aceste chifle pufoase cu cartofi, vom face întinderi și împăturiri ale aluatului, procedeu pe care-l vom repeta de trei ori. Întindem aluatul pe planul de lucru sub formă de dreptunghi, presându-l cu palma. Împăturim aluatul în trei, scuturând bine de făina în exces. Împăturim încă o dată în trei, obținând o formă aproximativ pătrată. Rotim aluatul pe planul de lucru și-i dăm o formă de bilă. Trebuie să fie tensionat ca o minge. Transferăm aluatul înapoi în castron, înfoliem și-l lăsăm să se odihnească 30 de minute.
5. Repetăm pasul 4.
6. Repetăm pasul 4 dar la final lăsăm aluatul să crească în castron, înfoliat, până își dublează volumul. În funcție de temperatura ambiantă, asta poate dura 30-40 de minute sau 1-1:30 ore.
Modelarea chiflelor
7. După trei procedee de întindere și împăturire și după ce aluatul pentru chifle pufoase cu cartofi a crescut până și-a dublat volumul, îl presărăm cu făină și-l răsturnăm pe planul de lucru. Împărțim aluatul în 8 bucăți egale. Dacă preferați, puteți să-l împărțiți în 6, pentru chifle mai mari, sau în 10, pentru unele mai mici. Pentru a avea siguranța că vom obține chifle egale, cel mai bine este să cântărim bucățile de aluat.
8. Pe planul de lucru presărat cu puțină făină, lucrăm pe rând cu câte o bucată de aluat. Împăturim marginile către mijloc, presând bine, apoi rotim bucata de aluat pe planul de lucru, apăsând ușor. Astfel, vom da bucăților de aluat forma caracteristică de bilă. Pregătim o tavă așternută cu hârtie de copt. Înainte de a le pune în tavă, modelăm încă o dată chiflele, ca să fie bine tensionate. Acoperim tava cu un șervet curat de bucătărie, gros și de preferință umed. Lăsăm ale noastre chifle pufoase cu cartofi să crească în tavă, timp de 30 de minute. Între timp, încingem cuptorul la 190°C static sau 180°C ventilat.
Chifle pufoase cu cartofi – finisarea și coacerea
9. După ce au trecut cele 30 de minute cuvenite creșterii chiflelor în tavă, batem gălbenușul cu 2 linguri de lapte. Desigur, puteți opta și pentru alte modalități de finisare pentru aceste chifle cu cartofi. De exemplu, puteți să le ungeți cu unt topit, așa cum am procedat la această rețetă sau să le stropiți doar cu lapte, așa cum am făcut cu acestea. Dacă optați să le finisați ca mine, ungeți-le delicat, cu o pensulă moale de patiserie, cu amestecul de gălbenuș și lapte, apoi presărați-le cu semințele preferate. Eu am folosit un amestec de susan alb și negru.
10. Chiflele cu cartofi se coc la o înălțime medie în cuptorul preîncins la 190°C static sau 180°C ventilat, timp de 25 de minute sau până când se rumenesc frumos. Le lăsăm să se răcească puțin și apoi le înfulecăm după pofta inimii, simple sau cu diverse umpluturi.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns