Chifle pentru hamburgeri, pljeskavica sau sandviciuri
Va propun o reteta mea de chifle pentru hamburger, pljeskavica sau sandviciuri. Sunt niste chifle moi, cu coaja subtire si moale la randul ei. Presandu-le chiar inainte de a le da la cuptor, aceste chifle nu vor creste foarte mult in inaltime, asta facandu-le foarte potrivite pentru orice fel de sandviciuri, pentru ca stiti cat e de dificil sa musti dintr-un hamburger sau o pljeskavica inalta de mai mult de 10 cm. Mie si familiei mele ne plac foarte mult si alta reteta de chifle rareori mai fac.
Ingrediente Chifle pentru hamburgeri
- 480 ml apa calduta
- 3 linguri de zahar
- 2 lingurite de sare
- 2 linguri rase de drojdie deshidratata sau 40 de grame de drojdie proaspata
- 900 grame faina 550
- 6 linguri de supa cu ulei (al meu a fost de masline)
Preparare Chifle pentru hamburgeri
In cazul in care framantati cu mana, dizolvati drojdia alaturi de zahar in putina apa calduta, adaugati putina faina si lasati sa actioneze. In continuare, asezati faina intr-un vas, amestecati cu sarea, adaugati maiaua si apa calduta putin cate putin, uleiul si…framantati! Si iar framantati, pana cand aluatul se desprinde complet de pe mana.
Eu am framantat la masina de paine, am introdus toate ingredientele in ordinea specificata de masina (mai intai lichidele, apoi cele solide si la urma drojdia) si i-am dat un program de framantare (la masina mea – programul 12).
Bila rezultata se unge cu ulei si se aseaza intr-un vas care se acopera cu folie si se da la frigider pentru 2-3 ore.
La trecerea acestui timp, aluatul mai mult decat si-a dublat volumul, asa ca l-am rasturnat pe planul de lucru usor uns cu ulei.
Se aseaza aluatul pe planul de lucru uns cu ulei si se framanta usor, doar pentru a scoate aerul din el. Am dat aluatului o forma alungita, ca sa-mi fie mai usor sa-l impart. Se imparte aluatul in atatea bile de dimensiune egala cate chifle doriti sa faceti.
Avand in vedere ca mi-am dorit aceste chifle pentru hamburgeri destul de plate si de intinse, astfel incat sa „gazduiasca” un hamburger sau o pljeskavica de dimensiuni generoase, eu le-am impartit in 12 bucati in jur de 120 de grame fiecare.
Bilele se aplatizeaza si se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt.
In cuptorul abia incalzit (40 de grade), alaturi de un recipient (craticioara, vas de jena) cu apa fierbinte, se asaza tava cu chiflele.
Chiflele lasa sa creasca jumatate de ora in cuptorul plin cu aburi. Cu o pensula moale, se unge suprafata chiflelor cu lapte, se presara cu susan (sau cu ce va place).
Coacerea
Tava cu chifle pentru hamburgeri se baga din nou in cuptorul rece (sau abia caldut). Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 210 grade, se coc 30-35 minute. Daca veti da din nou chiflele la cuptor dupa ce acesta va fi deja incins, acestea vor creste mult mai inalte si vor fi foarte potrivite pentru a fi consumate ca atare, nu neaparat sub forma de sandviciuri.
Sectiune:
Aceste chifle pentru hamburgeri sunt incredibil de pufoase in interior, iar coaja e usor crocanta, fara a fi dura. Pur si simplu delicioase!
O alta reteta de chifle potrivite pentru pljeskavica, hamburgeri sau orice fel de sandviciuri: Chifle moi.
Lasă un răspuns