Japoneze – colăcei împletiți pufoși
Japoneze – colăcei împletiți pufoși, rețetă pas cu pas. Colăcei împletiți, rețetă, tehnica de modelare explicată detaliat. Japoneze pufoase ca la brutărie, învață să le faci acasă!
Mă întrebam de mică, atunci când îmi cumpăram câte una dintre aceste japoneze de la brutărie și-o înfulecam pe nerăsuflate, de ce s-o fi numind astfel? Ceva mai târziu mi-am format impresia că numele acestor colăcei împletiți provine de la asemănarea cu cocul complicat al gheișelor. Indiferent de motivul pentru care au fost astfel botezate, încă ador aceste pâinici delicioase, albe, cu miezul pufos și coaja fină, ușor crocantă. Le pregătesc acasă, pentru prânzul de duminică sau când avem oaspeți. Totodată, când a fost să împart colăcei împletiți de pomană, în memoria celor dragi, am folosit aceeași rețetă.
Și dacă vă place să modelați aluatul în felurite forme, activitate pe care eu o găsesc în egală măsură de recreativă și de utilă, vă recomand mai jos încă trei rețete, pe care le puteți accesa cu un click pe pozele ilustrative.
Rețeta de japoneze vă invit să o descoperiți, pas cu pas, mai jos. Am ilustrat modul de preparare cu imagini ca să fie cât mai accesibilă tehnica de modelare a acestor colăcei împletiți cu miez pufos și aspect frumos.
Ingrediente Japoneze – colăcei împletiți
- 500 de grame de făină
- 25 grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată
- 50 de grame de unt topit
- 300 ml de lapte (+/- 1-2 linguri, în funcție de capacitatea de absorbție a făinii)
- 10 grame (1 linguriță) de sare
- 1 lingură de zahăr
- finisare: ou bătut sau lapte sau galbenuș de ou și semințe pentru presărat etc. – la alegere
Mod de preparare Japoneze – colăcei împletiți
Aluatul
1. Pentru aluatul cu lapte al acestor japoneze, se amestecă drojdia cu zahărul până la lichefiere. Dacă folosiți drojdia uscată, pur și simplu omogenizați-o cu zahărul, într-un castronel. Se adaugă 3-4 linguri de lapte cald și 1 lingură de făină. Se omogenizează și se lasă într-un loc călduț, câteva minute, până când începe drojdia să acționeze (face bășici).
2. Făina se cerne într-un castron încăpător și se amestecă cu sarea. Se face loc la mijloc și se toarnă maiaua (drojdia dospită). Se toarnă restul de lapte călduț și se începe frământatul. După ce obținem un aluat omogen, adăugăm untul topit, dar nu fierbinte. Frământăm în continuare până la obținerea unui aluat neted, nelipicios.
3. Se așază acest aluat bine frământat într-un vas uns cu o peliculă fină de ulei. Se acoperă (cu folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie) și se așază la crescut într-un loc călduț, până își dublează volumul (cam 30 de minute).
Modelare colăcei împletiți – japoneze
4. Aluatul de japoneze deja crescut se răstoarnă pe planul de lucru uns cu ulei.
5. Se împarte aluatul pentru colăcei împletiți în bucăți cât mai egale, aproximativ de dimensiunea unui ou mai mare.
6. Pe rând, se lucrează cu câte o bucată din aluatul de japoneze. Pentru început, se modelează un șnur de aluat lung de aproximativ 35-40 de cm. Ca să-l obținem, rulăm bucata de aluat pe planul de lucru uns cu ulei, alungind-o cu palmele.
7. Pentru a modela ai noștri colăcei împletiți, șnurul de aluat se îndoaie la mijloc si capetele se răsucesc între ele, așa cum se vede în poza de mai jos.
8. Bucla formată la îndoitura șnurului de aluat se ridică și se deplasează către partea opusă, poziționând-o deasupra punctului de răsucire al celor două capete. Deja a început să semene a japoneză!
9. Pe rând, cele două capete ale șnurului de aluat, rămase libere, se introduc, prin bucla de la mijloc, dedesubt.
10. Se aranjează buclele puțin si iată prima dintre ale noastre japoneze, deja formată.
A doua dospire și coacerea
11. Asezăm ale noastre japoneze într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu distanță între ele. Le acoperim cu un șervet gros de bucătărie și le lăsăm să mai crească timp de 20-30 de minute.
12. Cât timp ai noștri colăcei împletiți cresc, încingem cuptorul la 190°C. Ungem ale noastre japoneze, deja bine crescute, cu ce preferăm pentru finisat: gălbenuș de ou, ou bătut, albuș bătut, lapte etc. Se pot presăra și cu semințe (ceea ce eu nu am făcut, de data asta).
13. Dăm tava cu japoneze în cuptorul preîncins la 190°C și imediat reducem temperatura la 180°C. Se coc timp de 25 de minute. În final trebuie să fie rumene, pufoase în interior și foarte gustoase.
Să vă fie de folos! Mai multe rețete cu împletituri găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns