Cautare in site
x inchide
Advertising
Japoneze - colăcei împletiți pufoși

Japoneze – colăcei împletiți pufoși

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 03.06.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Japoneze – colăcei împletiți pufoși, rețetă pas cu pas. Colăcei împletiți, rețetă, tehnica de modelare explicată detaliat. Japoneze pufoase ca la brutărie, învață să le faci acasă!

Mă întrebam de mică, atunci când îmi cumpăram câte una dintre aceste japoneze de la brutărie și-o înfulecam pe nerăsuflate, de ce s-o fi numind astfel? Ceva mai târziu mi-am format impresia că numele acestor colăcei împletiți provine de la asemănarea cu cocul complicat al gheișelor. Indiferent de motivul pentru care au fost astfel botezate, încă ador aceste pâinici delicioase, albe, cu miezul pufos și coaja fină, ușor crocantă. Le pregătesc acasă, pentru prânzul de duminică sau când avem oaspeți. Totodată, când a fost să împart colăcei împletiți de pomană, în memoria celor dragi, am folosit aceeași rețetă.

painici japoneze butter buns

Și dacă vă place să modelați aluatul în felurite forme, activitate pe care eu o găsesc în egală măsură de recreativă și de utilă, vă recomand mai jos încă trei rețete, pe care le puteți accesa cu un click pe pozele ilustrative.

Rețeta de japoneze vă invit să o descoperiți, pas cu pas, mai jos. Am ilustrat modul de preparare cu imagini ca să fie cât mai accesibilă tehnica de modelare a acestor colăcei împletiți cu miez pufos și aspect frumos.

Ingrediente Japoneze – colăcei împletiți

  • 500 de grame de făină
  • 25 grame de drojdie proaspătă sau 7 grame de drojdie uscată
  • 50 de grame de unt topit
  • 300 ml de lapte (+/- 1-2 linguri, în funcție de capacitatea de absorbție a făinii)
  • 10 grame (1 linguriță) de sare
  • 1 lingură de zahăr
  • finisare: ou bătut sau lapte sau galbenuș de ou și semințe pentru presărat etc. – la alegere

Mod de preparare Japoneze – colăcei împletiți

Aluatul

1. Pentru aluatul cu lapte al acestor japoneze, se amestecă drojdia cu zahărul până la lichefiere. Dacă folosiți drojdia uscată, pur și simplu omogenizați-o cu zahărul, într-un castronel. Se adaugă 3-4 linguri de lapte cald și 1 lingură de făină. Se omogenizează și se lasă într-un loc călduț, câteva minute, până când începe drojdia să acționeze (face bășici).

drojdie

Advertising

2. Făina se cerne într-un castron încăpător și se amestecă cu sarea. Se face loc la mijloc și se toarnă maiaua (drojdia dospită). Se toarnă restul de lapte călduț și se începe frământatul. După ce obținem un aluat omogen, adăugăm untul topit, dar nu fierbinte. Frământăm în continuare până la obținerea unui aluat neted, nelipicios.

framantare aluat

3. Se așază acest aluat bine frământat într-un vas uns cu o peliculă fină de ulei. Se acoperă (cu folie alimentară sau cu un prosop de bucătărie) și se așază la crescut într-un loc călduț, până își dublează volumul (cam 30 de minute).

Preparare Japoneze - colăcei împletiți pufoși 6

Modelare colăcei împletiți – japoneze

4. Aluatul de japoneze deja crescut se răstoarnă pe planul de lucru uns cu ulei.

painici japoneze 1

5. Se împarte aluatul pentru colăcei împletiți în bucăți cât mai egale, aproximativ de dimensiunea unui ou mai mare.

painici japoneze 2

6. Pe rând, se lucrează cu câte o bucată din aluatul de japoneze. Pentru început, se modelează un șnur de aluat lung de aproximativ 35-40 de cm. Ca să-l obținem, rulăm bucata de aluat pe planul de lucru uns cu ulei, alungind-o cu palmele.

Advertising

painici japoneze 3

7. Pentru a modela ai noștri colăcei împletiți, șnurul de aluat se îndoaie la mijloc si capetele se răsucesc între ele, așa cum se vede în poza de mai jos.

painici japoneze 4

8. Bucla formată la îndoitura șnurului de aluat se ridică și se deplasează către partea opusă, poziționând-o deasupra punctului de răsucire al celor două capete. Deja a început să semene a japoneză!

painici japoneze 5

9. Pe rând, cele două capete ale șnurului de aluat, rămase libere, se introduc, prin bucla de la mijloc, dedesubt.

primul capăt introdus sub împletitură

al doilea capăt introdus, prin mijloc, sub împletitură

10. Se aranjează buclele puțin si iată prima dintre ale noastre japoneze, deja formată.

Advertising

painici japoneze 8

A doua dospire și coacerea

11. Asezăm ale noastre japoneze într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu distanță între ele. Le acoperim cu un șervet gros de bucătărie și le lăsăm să mai crească timp de 20-30 de minute.

painici japoneze 9

12. Cât timp ai noștri colăcei împletiți cresc, încingem cuptorul la 190°C.  Ungem ale noastre japoneze, deja bine crescute, cu ce preferăm pentru finisat: gălbenuș de ou, ou bătut, albuș bătut, lapte etc. Se pot presăra și cu semințe (ceea ce eu nu am făcut, de data asta).

painici japoneze 10

13. Dăm tava cu japoneze în cuptorul preîncins la 190°C și imediat reducem temperatura la 180°C. Se coc timp de 25 de minute. În final trebuie să fie rumene, pufoase în interior și foarte gustoase.

painici japoneze

Să vă fie de folos! Mai multe rețete cu împletituri găsiți cu un click pe poza de mai jos.

colac impletit reteta

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

23 comentarii la Japoneze – colăcei împletiți pufoși

  1. Mitroaica Violeta Andreea spune:

    Buna ziua ce echivalent are drojdia făcută în casă cu 25 g drojdie sau 7 g drojdie uscată?
    Multumesc frumos!

  2. […] aduceti aminte de aceasta denumire de japoneze, a colaceilor mici si […]

  3. […] blogul Laurei, am gasit o multime de retete minunate,care de care mai apetisante,mai imbietoare,mai gustoase. […]

  4. Daniela_woo spune:

     Buna mersi mult ptr retete ,mam apucat si eu sa fac japoneze ptr un parastas ,o sa te anunt dupa ce le termin daca miau iesit cum trebuie ,multumesc mult

  5. Adynaneagu spune:

    Voiam sa va intreb cu ce ati uns dumneavoastra japonezele in reteta acesta? Multumesc.

  6. delia dediu spune:

    foarte bine ti-au iesit japonezele si mie-mi plac enorm de mult, dar ma feresc de paine in general :( . Anul ce vine trebuie sa fac si eu, de curand fac paine si am facut o pasiune din asta, ma fascineaza si miroase bineeeee in casa, noroc ca are cine sa o manance :P
    http://strumfa-bucatareste.blogspot.com/

  7. Lapona Enigel spune:

    Buna Laura! Sper sa te regasesc sanatoasa, voioasa si cu chef de bucatareala :)
    Am japonezele in tava, asteapta sa intre la cuptor. Imi e o foame de lup!
    Vroiam insa sa te intreb ceva, si asta de mai multa vreme: ai cumva si reteta de batoane? Vorbesc de batoanele de la brutarie, de pe vremuri, cu si fara mac, pufoase, dulcegi, pe care le cumparam si in pauza mare. Ar fi excelent daca ai avea reteta si daca ai mai si posta-o!
    O duminica frumoasa iti doresc!

  8. Marcela spune:

    Acuma ma pun sa le fac mai ales ca ploua afara si nu am paine in casa. Asa ca e foarte potrivita reteta pentru aceasta vreme, iar copilasul meu deja saliveaza doar privind la imagini !

    • Anonim spune:

      Marcela draga, ma bucur ca ti-a placut reteta. :) Ce-au zis cei mici, le-a placut si lor? :)

      • Marcela spune:

        Vai si inca cum, asa ca numai bine eu am dublat portia (am presimtit ca vor fi incantati) ! Multumesc inca o data pentru toate retetele minunate postate !

      • Anonim spune:

        Sa le fie de bine si celor mici, si celor mari! :)

  9. Monica Mihailescu spune:

    Laura au iesit super japonezele, asa pufoase! multumesc mult pentru reteta.sanatate multa!

  10. lauralaurentiu spune:

    Monica Mihailescu, ma bucur tare mult ca ti-am fost de folos! Abia astept sa revii cu impresiile, succes!

  11. Monica Mihailescu spune:

    Multumesc pentru reteta,Laura!, micile mele japoneze stau acum la crescut! Sotului meu ii place foarte mult painea de casa si in seara asta o sa ii fac o surpriza cu reteta ta. Deja am adaugat blogul tau la favorite, am sa revin sa iti spun cum au iesit japonezele mele. Multumesc !:)

  12. lauralaurentiu spune:

    Diana, sa iti fie de bine! E o tehnica simpla de impletire a aluatului si accesibila tuturor, sper ca imaginile pas cu pas sunt folositoare!

  13. Diana spune:

    Tocmai le-am facut si eu .De obicei din aluatul acesta faceam bulci cu susan dar nu m-am gandit niciodata ca le-as putea impleti :). Multumesc pentru idee.

  14. lauralaurentiu spune:

    Daniela, ma bucur mult ca iti plac, spor la innodat si te astept cu impresii!

  15. lauralaurentiu spune:

    Smaranda, sincera sa fiu, nu mi-a confirmat nimeni ca intr-adevar motivul pentru care se numesc asa o fi chiar cel la care m-am gandit eu :)) , dar nu mi-a venit altul, mai plauzibil, in cap! M-as bucura sa le incerci, te astept cu impresii.

  16. lauralaurentiu spune:

    Alexandrina, placerea e de partea mea, mai ales ca, uite, imi confirmi ca si postarile mele mai vechi ti-au fost folositoare. Spor la innodat! :)

  17. Smaranda spune:

    Laura, ca tot fuse ziua copiilor, mi-ai amintit de gustul copilariei :) Eu abia acuma de curand am aflat de la ce le zice asa :)

    Mai tii minte bancul ala cu "de ce avea rinoceru corn? fiindca n-a gasit japoneza !"

    Sigur am sa le incerc!

  18. Alexandrina spune:

    Laura, multumesc pentru reteta si pentru rabdarea cu care explici. Sa stii ca painea o impletesc de ceva vreme doar in 5, asa mult mi-a placut :)

  19. Daniela spune:

    Ce bine arata!
    Multumesc pentru faptul ca ne arati si noua cum sa le modelam.
    Pe curand.

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE