Cautare in site
x inchide

Painea mea cea neagra de fiecare zi, in masina de paine

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 29.03.2009
4.1
(17)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.1 / 5. Voturi 17

Fii primul care acorda o nota!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

47 comentarii la Painea mea cea neagra de fiecare zi, in masina de paine

  1. Claudiu spune:

    Buna! Ce se întâmplă dacă nu pun zahar?

  2. Daniela B spune:

    Buna,
    Am facut si eu painea cu secara si faina integrala modificand putin cantitatile
    Le am facut pentru o paine de 750 gr.
    cu 125 gr faina secara, 125 gr faina de grau integrala si 125 gr faina alba,
    250 ml apa calduta, o lingurita mica de drojdie /sare/ fructoza in loc de zahar, ulei tot
    cate o lingurita. Pe maxim de rumenit. Programul de paine integrala. 2 ,50 ore la apartul meu. A iesit f buna, mi ar fi placut coaja mai moale.
    I a placut f mult si fetitei mele. Multumesc pt reteta.
    Daniela.

  3. Reparatii Telefoane spune:

    Sanatoasa

  4. Cristina popescu spune:

    Buna laura , mi-a placut reteta ta, am incercat-o de cateva ori.
    Am o singura problema, nu neaparat cu reteta, te rog ajuta ma cu o parere.
    Masina mea de paine are o setare, probabil ca si celelalte masini de paine, ma avertizeaza sonor momentul la care se pot scoate carligele de framantat.ceea ce inseamna ca trebuie sa scot aluatul din cuva si apoi sa extrag carligele.
    Am constatat ca aluatul propus de tine este deosebit de lipicios. Am gresit eu cumva sau asa patesti si tu? In afara de a-mi unge mainile cu ulei, ai si alta sugestie?
    Alta intrebare ar fi daca putem folosi faina graham in reteta, cu ce s-ar putea inlocui?
    Multumesc, cristina popescu

    • Buna, Cristina, faina de secara duce la obtinerea unui aluat extrem de lipicios. Daca te deranjeaza acest aspect, poti inlocui cu faina graham sau faina de grau integrala.

      • Cristina popescu spune:

        Multumesc pentru raspuns, laura. As vrea sa te mai intreb ceva. De cand am descoperit reteta ta, cam o luna, fac paine regulat, la doua, trei zile. Desi folosesc de fiecare data aceleasi ingrediente, acelasi tip de faina drojdie etc, totusi uneori paine se lasa un pic, alteori mai mult, iar acum doua zile s-a prabusit efectiv. Este buna si gustoasa, eu o mananc oricum, dar as vrea sa stiu daca ai vreo idee care este cauza. Iti multumesc din nou pentru ajutor!
        Cristina popescu

      • Cristina, sa stii ca nu am habar. :) Pe cand foloseam masina de paine, pateam si eu la fel, fara sa imi fi putut explica fenomenul. Cred eu – dar e doar o parere – ca ar putea avea o legatura cu temperatura si umiditatea din aer, aluaturile dospite pot fi influentate de acesti factori.

  5. Crisan Marioara spune:

    si fara faina alba reusim?

  6. doina spune:

    foarte buna

  7. Maria spune:

    Am facut si painea asta , dar pentru ca eu am avut o problema cu masina mea de paine si nu-mi mai place cum coace, am folosit programul 13 al masinii, dupa care am procedat ca la painea de secara. Au iesit doua painici foarte faine. Pupici!

  8. Dorugutu spune:

    Buna Laura. Am o singura intrebare pentru tine. De ce aceasta reteta se numeste paine neagra, mai ales ca nu are in compozitie nici un gram de faina neagra tip 1250 sau 1350 (ce se gaseste in magazine la noi)? Dupa cunostiintele mele faina integrala este de fapt faina tip 800 sau 900 (dupa standardele RO). As aprecia daca mi-ai raspunde. In rest numai succese

    • lauralaurentiu spune:

      Se numeste asa pentru ca e… neagra, prin constrast cu painea alba :). Cu toata sinceritatea, pe 29 martie 2009 nu aveam eu prea multe cunostinte despre panificatie si tipuri de faina. Intre timp, am mai aflat cate ceva. Dar ceea ce am dorit eu atunci a fost sa ofer o reteta de paine pentru masina, o reteta buna si cu un continut de carbohidrati mai mic decat al unei paini albe. Asta cred ca am reusit. :) Multumesc pentru urarile de ”succese”. Idem.

      • DoruGutu spune:

        Multumesc pentru raspuns. Deoarece pe NET nu se prea gasesc retete de paine neagra (cu faina neagra), am aici o reteta incercata de mine cu rezultate bune. Ingrediente: 440 ml apă calda max 45°C, 1/2 lgt otet, 1
        lg ulei, 1 lg zahar tos, 1 lgt sare, 450 g faina neagra tip 1250/1350, 250 g faina alba tip 550/650 (de panificatie), 2,5
        lgt drojdie deshidratata (7,5 g sau 25 g proaspata). Se incalzeste apa la o temperatura cat sa suporte degetul (max 45 grade Celsius), si se face o plamadeala din 100 ml apa calda (sub nici o forma NU se depaseste temperatura, altfel drojdia nu creste), zahar si drojdie. Se lasa la dospit cca 30 minute, pana creste suficient. Intre timp se pune in cuva MP, restul de apa, otetul (optional se pune pentru a pastra painea un timp mai indelungat), uleiul, sarea. Se cern fainurile si se adauga in cuva. Este important ca toate ingredientele sa fie aduse din timp in camera, cel putin 2 ore, pentru acomodare. Se adauga drojdia crescuta si se fixeaza un program pentru aluat. Dupa terminarea programului, se scoate aluatul, se pune pe o planseta infainata. Se taie aluatul in doua, iar fiecare se intinde, se ruleaza pana la jumatate, se da cu putina faina, se ruleaza in continuare si se pun in doua tavi unse cu ulei si presarate cu faina. Se lasa la crescut, la cald, pana ce aluatul depaseste marginea tavii. Intre timp se aprinde cuptorul la 177 grade Celsius (temperatura medie) si se coc cele doua tavi cca 30 minute. Se face proba cu scobitoarea. Se scot din cuptor, se lasa la racit pe un grilaj metalic. Singura problema este ca faina neagra este mai scumpa, pentru cei care doresc sa o faca zilnic. Merita de incercat, zic eu…

  9. Dorugutu spune:

    O masura mica are 5 ml (1 lingurita rasa), o masura mare are 15 ml (1 lingura rasa). Se observa ca 1 lingura (lg) are 3 lingurite (lgt). Echivalentul in grame este mai dificil de apreciat, depinde de DENSITATEA ingredientului utilizat. Ca idee, drojdia deshidratata are raportul g/ml 0.6. Asta inseamna 0,6×5 ml = 3 grame (pentru 1 lgt). Iti mai dau inca niste densitati utile: zahar tos 0,9; sare fina 1,16; faina pentru paine 0,42; APA 1,0; praf de copt 0,76; miere 1,52; Trebuie sa precizez ca la masina de paine se mai foloseste o masura CUP (are 237 ml=16 lg). Te va ajuta f.mult un cantar electronic de bucatarie, care nu costa mai mult de 50 lei. Deoarece nu se prea gasesc vase de masura, eu mi-am facut singur unul. Am cantarit 250 g apa (care are densitatea 1) intr-o sticla de Cola de 500 ml, am facut semn si am taiat la semn. In felul acesta am obtinut o masura de 250 ml (care reprezinta 1 cana/ceasca/pahar la retetele date). Mult succes

  10. Stelutapetre spune:

    masina mea nu are program de 3ore si…..

    • Anonim spune:

      Steluta, am o reteta de paine de secara obisnuita, nu la masina de paine (adica la cuptor, nu stiu cum sa-i mai zic :)) ). Vezi si aceasta reteta, poate iti va fi pe plac.

  11. Anonim spune:

    Draga Laura, io as adauga cateva mici observatii personale, desi ideile mele converg pe acelasi fagas cu experientele tale privind modul de preparare:
    –apa „caldutza=27~30 grade Celsius!;
    – proportiile de faina, o cupa de faina alba la patru de faina integrala(asta la programarea masinii pentru max de greutate, resp. 1kg si 1/2, crusta pentru „lejera”, si adaug 10 min. la program de 3 ore si 50 min. = prescris pentru franzela!?).

    –in plus, un alt detaliu, mai o las painea gata cand fluiera „piip-piip” inauntru inca o (una ora!). Apoi, scoasa si stropita usor cu degetele muiate in apa, invelesc painea intr’un prosop anume pentru asta.

    –Bunicii mei faceau jar mare in soba(cuptoriu mare!) din sase(6) snopi de tulei uscati de porumb sau de floarea soarelui, si apoi introduceau cu o paleta lunga aluatul dospit in cigani cu picioare inalte. Ce paini uriase ieseau! Si ce gust bun – azima, nu alta!!
    – Adevarul este ca am mancat ce a corespuns fiecarui sezon, cu masura mica in toate(exceptie la rugi, de sarbatori)
    p.s. Unele masini au programare cu ceas temporizat pana la 13 ore – cand vii acasa, e tocmai gata painea! Virgil’utz

    • Anonim spune:

      Virgilutz, eu nu prea folosesc masina de pita, decat pentru framantat, de obicei coc aluaturile in cuptor, parca imi place mai mult cum se „dezvolta”. :)

      Si sotul meu imi povesteste despre painea in tzast facuta de bunica lui in cuptoriu cu ghija. :) Imi imaginez cum trebuie sa fi fost.

      Despre apa „calduta”: eu mai demult sciu ca oaminii is mai gingasi decat muierilii :)). O muiere isi baga destu-n apa de 40 de grage si zase: „numa’ buna”, pe barbat s-ar pucea cata sa-l friga. :))

      • Anonim spune:

        Aferim, draga Laura!

        …”teoria ca teoria, – da’ praftica ma omoara!” zicea un tigan o data.
        La doba de la aragaz si io ma dau tot mai mult; ti’am vadzut reteta de paine cu cartofi, – mai sa fie(!) chiar asa multi?! …musai s’o incerc(retzeta).

        Am retinut cu admiratie afirmatia ta ca faci prezentarile astea culinare in primul rand pentru suflet, si apoi pentru bunastarea trupeasca. As adauga si io in viceversa: „pana si amorul trece prin stomac”.

        Cu graba mare preparau toate, si bunica, si mama – la sat, de n’aveam loc printre picioarele lor copil fiind, si evadam cu un ficatel de pasare pe’o crisca da pita moale drept la podul peste rau sa vad pestii – chiar si iarna(!)
        ..cat despre bagatu’ deshtului…, cine s’o fript cu zupa, sufla si’n iaurt!

        Incantat sa’ti ascult si melodiile(intregi!) pe site’ul official personal!
        Ma ung la suflet doinele banatene(„o sadit tata un pom”)! Noroc si voie buna!!! Virgil’utz

      • Anonim spune:

        Becheri si plin da snoave! :)

  12. Madalina_dobromir spune:

    buna seara doamna laura va rog de unde pot sa cumpar o masina de framintat painea va multumesc frumos madalina(madalina_dobromir@yahoo.es

  13. Nati spune:

    Buna, Laura,
    Am uitat sa-ti las reteta mea preferata de piine, pe care o fac practic toata vara, in sezonul dovleceilor: http://alfinuta.blogspot.com/2009/06/piine-cu-zucchini-dovlecei.html poate va fi si pe placul tau, daca te decizi sa o faci. :)

  14. laura laurentiu spune:

    Ma bucur mult, Nati, sa va fie de bine! Sa stii ca si eu folosesc destul de des drojdie proaspata, chiar in in masina de paine. Nu are de ce sa nu iasa bine, evident, doar ca nu poti folosi programul cu intarziere.

  15. Nati spune:

    Laura, am facut piinica ta deja de vreo 3 ori, dar tot uit sa trec pe aici, sa-ti las niste pupici virtuali pentru reteta! Pina la urma am copt-o tot in masina de piine, a iesit foarte buna, delicioasa! Eu folosesc drojdie proaspata in general, si de primele 2 ori am pus cite un cub intreg (de 25 g), dar piinea s-a lasat la copt. Nu a fost grav, la gust nu s-a simtit nimic. Ultima data am pus doar o treime de cubulet, si a iesit o piine perfecta! Aviz celor ce folosesc drojdia proaspata!
    Multumesc mult de reteta, cu siguranta o voi face destul de des de acum incolo.

  16. laura laurentiu spune:

    Nati, imi cer scuze ca iti raspund atat de tarziu, cumva mi-a scapat din atentie comentariul tau.
    Sigur ca da, se poate transfera aluatul intr-o forma de chec si poti sa il coci la cuptor.
    Dupa ce a dospit (si-a dublat volumul) il scoti pe planul de lucru si il modelezi apoi il asezi in forma. Ai grija, aluatul e probabil mai moale, ajuta-te defaina presarata pe planul de lucru, la modelat. Lasa painea la loc caldut pana ce mai creste, abia apoi pune-o in cuptorul preincalzit la 190 de grade.

  17. Nati spune:

    Laura, crezi ca pot face aluatul in masina de piine, iar apoi sa-l transfer in forme de piine si sa coc in cuptor? Nu-mi prea place forma piinii facuta in cuva masinii, ies feliile prea mari :-D
    Ai un super blog, retetele sint una si una, iti fug ochii in toate partile si nu stii pe care sa o incerci mai intii!

  18. laura laurentiu spune:

    Pai da, unul din motivele pentru care painea se lasa catre sfarsitul coacerii este raportul incorect dintre lichid si faina (adica prea putina faina) sau cand pui prea multa drojdie, creste ca nebuna la inceput si se lasa la sfarsit…nu stiu, nu ai cantarit?

  19. Anonymous spune:

    Laura, am facut si eu painica cu aceeasi MP, dar am avut o faina alba de slaba calitate, mi s-a parut cam lipicios aluatul la ultima framantare iar la sfarsit mi-a dat inapoi, nu era ff umflata, oare de la faina putina?

  20. laura laurentiu spune:

    Bianca, o masura mica ar corespunde unei lingurite, una mare unei linguri. S-ar putea sa fie nevoie sa adaugi mai multa faina ca sa nu se lipeasca aluatul, nu stiu cum se comporta manual. Semintele as zice sa le adaugi catre sfarsitul framantarii, eventual sa aplatizezi aluatul cu mainile, sa presari semnite, sa il rulezi si sa ii dai forma dorita.

  21. Bianca spune:

    Inca o intrebare: daca vreau sa adaug seminte in aluat, facandu-l manual, cand sa le adaug: cand framant alauatul ?

  22. Bianca spune:

    Cati ml/grame are o masura mica si una mare a masinii? Eu nu am masina de facut paine, dar vreau sa o fac prin metoda clasica. Multumesc.

  23. LLAAVVIINNIIAA spune:

    Draga mea, intr-o zi – doua o sa mi se indeplineasca visul de a avea o masina de paine. Si pentru ca vremurile sunt astea care le traim cu totii vreau sa iau o masina f buna pt ca probabil va fi singura de-a lungul existentei mele. Asadar, ce marca ai tu si daca ar fi sa iti iei acum o alta, ce ai cauta sa aiba (sau sa nu aiba…).
    Multumesc tare mult pt sfaturile trecute si viitoare!
    Numai bine!

    Lavinia

  24. laura laurentiu spune:

    Lavinia draga, faina de grau integral am cumparat-o de la Selgros, marca Dobrogea, scrie pe ea „macinis integral de grau”. Faina de secara eu o cumpar din Ungaria, ii zice „Rozs liszt”, dar am inteles ca se gaseste si in Romania la magazinele naturiste.
    Faina de panificatie este 550, faina 000 este faina pentru prajituri, cozonac, chestii mai fine.:)

  25. LLAAVVIINNIIAA spune:

    Vad ca nu a aparut mesajul in care te rugam sa imi zici de unde procuri faina integrala si de secara.
    Totodata ca sa stiu pe viitor pe ce sa dau bani si pe ce nu, te rog sa imi zici ce fel de faina (adica la ce foloseste) este ”00”, ”000”.
    Si dk faina de panificatie este una dintre ele.
    Multumesc!
    Lavinia

  26. laura laurentiu spune:

    Alison, am incercat si cu tarate, in functie de cat chef am, mai arunc si eu inauntru una-alta, ba tarate, ba seminte :P

  27. alison spune:

    laura,e tare bunuta piinea ta!si eu fac fel de fel de variante,inclusiv asta .o varianta optima imi pare si cea cu tarite,iese super!

  28. LLAAVVIINNIIAA spune:

    Saru’mana pentru sfaturi. Experienta ta si explicatiile logice m-au convins!!!!!!!!!!!
    Te puuuuuuuuuuup!!!!!!!!!!!!!
    Lavinia

  29. laura laurentiu spune:

    Lavinia, experienta in bucatarie m-a facut sa inteleg ca aparatele dedicate unui anumit scop au rezultate mai bune decat cele care au pretentia ca le fac pe toate. La varianta de „robot de bucatarie” am renuntat de cand l-am obosit atat de rau pe al meu, chinuindu-l cu aluaturi, incat si-a dat duhul, saracu’, dupa 2 ani de folosire zilnica la parametri maximi. Kitchen-aid este destinat malaxarii, framnatariid e aluaturi (chiar grele) si o face foarte bine. Masina de paine framnta foarte bine, dar nu o sa poti framnata un alaut mai greu decat din maximum 1 kg de grame de faina si asta in masina cea mai mare care exista pe piata si cu conditia de a nu lasa aluatul la dospit in interiorul masinii sau de a-l coace – pentru ca da pe afara, nu poate coace mai mult decat 750 de grame de faina. Daca tu crezi ca ai de framantat frecvent aluaturi grele, opteaza clar pentru un kitchen-aid, daca nu, mai ia in calcul si diferenta de pret – iti cumperi 3-4 masini super sofisticate pe pretul unuia!
    IN nici un caz, nu sfatuiesc pe nimeni sa incerce ACEASTA reteta in cuptorul clasic, ca nu stiu daca iese, aluatul e unul destul de moale si sa fie lucrat la mana nu ar fi prea usor.

  30. LLAAVVIINNIIAA spune:

    Bun gasit!
    Laura vreau sa te rog sa imi spui daca intre a framanta painea in M.P. si a o framanta cu un mixer mai performant ce m-ai sfatui sa aleg. Este evident ca tu folosesti si la copt aceasta minune a tehnologiei insa eu nu as cumpara-o decat pentru framanata si dospit eventual. Am aceasta dilema de ceva vreme si am gasit si persoane (de fapt doar una) care prefera framantatul la mixer. Ce-i drept e ca este un Kitcken Aid.
    Multumesc pentru un eventual raspuns, iti multumesc pentru retete si te felicit pentru talent!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Lavinia

  31. laura laurentiu spune:

    Ioana, sa stii ca eu am incercat sa coc painea asta si pe programul clasic, dar pe acesta – la mine e numarul 3, mi se pare ca am obtinut rezultate mai bune. Pe numarul 1 painea mi se cocea frumos in interior, dar ramanea mai blonda la exterior.

  32. laura laurentiu spune:

    Davella, sa revii cu impresii! Te pup!

  33. Ioana spune:

    Sa stii ca arata foarte bine! Si te invidiez pt ca tu ai o masina de paine cu 15 programe, a mea are doar 10 si face doar 2 tipuri de paine.
    Dar tot o iubesc pt cat ma ajuta in bucatarie!
    Pupici.

  34. DAVELLA spune:

    Draga Laura, ce bine arata painica ta! A sa incerc si eu reteta ta in masina mea de paine. Sper sa mearga…O saptamana linistita si cu succese! Multi pupici!