
Lipii moi și pufoase – rețetă de lipii bosniece, pas cu pas






Lipii moi și pufoase – rețetă de lipii bosniece, pas cu pas. Cele mai bune lipii, pufoase și aerate, rețetă pas cu pas, cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare detaliat. Lipie, pita, chiflă plată moale și parfumată.
Aceste lipii bosniece – bosanske lepinje – mi-au căzut la suflet cu mult timp în urmă. În drum spre albastra Adriatica, am avut cândva șansa să le descopăr chiar la ele acasă. M-au uluit pentru că sunt incredibil de moi, de parfumate și de gustoase. De atunci, mă gândesc la ele ca la pâinea perfectă ca să găzduiască gustoșii cevapi (un fel de mititei) sau suculenta pljeskavica, specialitățile locale. Într-un fel, pâinea asta ar semăna cu pâinea turcească pentru donner, dar parcă e chiar mai bună.
Nu vă gândiți că aceste lipii pufoase seamănă câtuși de puțin cu lipia arăbească sau evreiască. Nu, acestea sunt pline de un miez extrem de aerat și fraged. Dacă vă interesează acel gen de lipie, găsiți aici o rețetă, dar nu o uitați nici pe aceasta de azi, pentru că e senzațională. Am făcut aceste lipii fabuloase după o rețetă de pe un forum care adună laolaltă pasionați de gătit din fosta Iugoslavie. Am luat rețeta ca principiu și mi-am permis să o modific substanțial, pornind de la hidratarea aluatului până la modul de lucru și coacere. Rezultatul a fost de vis, de oricâte ori le-am reluat.
Ingrediente Lipii moi și pufoase – lipii bosniece – bosanske lepinje
- 500 de grame de făină tip 550 sau 650
- 250 ml. lapte cald
- 100 ml. apă caldă
- 3 grame de drojdie uscată sau 12 grame de drojdie proaspătă
- 10 grame de sare
- 30 de grame de zahăr
- opțional: susan, mac sau alte semințe pentru presărat
- în plus: puțină făină pentru presărat planul de lucru, ½ linguriță de ulei pentru uns castronul
Mod de preparare lipii moi și pufoase – bosanske lepinje
Aluatul
1. Aluatul pentru aceste lipii moi și pufoase se face din ingrediente foarte simple și nu conține deloc grăsimi. Făina e bine să fie cernută, ca să fie mai aerată, laptele și apa să fie călduțe, cam la 35°C.
2. Dacă folosiți drojdie proaspătă, frecați-o, într-un castronel, cu zahărul, până când se lichefiază. Dacă folosiți drojdie uscată, doar o amestecați cu zahărul. Adăugați 1 lingură de făină (din cantitatea totală) și omogenizați. Adăugați câteva linguri de apă caldă (din cantitatea recomandată pentru lipii, cam ½ din apă va intra), până obțineți o pastă. Lăsați drojdia la temperatura bucătăriei până se umple de bulbuci de spumă la suprafață (cam 10 minute). Dacă nu formează spumă, atenție, drojdia nu mai este bună de folosit (probabil e veche și nu mai este activă).
3. Puneți toată făina într-un castron mare și faceți o adâncitură la mijloc. Turnați drojdia deja activată în adâncitură. Amestecând cu o lingură de lemn, încorporați restul de apă caldă și laptele recomandat pentru aluatul de lipii.
4. Amestecați cu lingura de lemn până când nu se mai văd urme de făină uscată. După ce toată făina e parțial omogenizată cu lichidele, presărați sarea, pe toată suprafața aluatului.
5. Frământați aluatul energic, până se desprinde complet de pe castron și devine elastic și nelipicios. Aluatul poate fi frământat atât manual, cât și la robot, dar e important să fie frământat ceva timp (măcar 20 de minute manual respectiv 10 minute la robot), să fie bine lucrat. Aluatul pentru lipii nu trebuie să fie prea tare, ceva mai molcuț decât un aluat obișnuit de pâine.
6. Odată frământat aluatul, ungeți un castron curat cu ½ de linguriță de ulei, chiar mai puțin de atât. Modelați strâns aluatul de lipii într-o bilă tensionată și așezați-l în castronul uns. Înfoliați castronul cu folie alimentară și lăsați aluatul să crească până când își dublează volumul. În cazul meu a durat o oră, dar rapiditatea cu care un aluat crește depinde mult de temperatura din bucătărie, deci mai corect este să vă orientați după volum, nu după timp.
Modelare
7. Iată, așa cum puteți vedea în poza de mai jos arăta al meu aluat de lipii după un ceas.
8. Presărați aluatul, direct în castron, cu puțină făină (cam ½ de lingură). Bateți ușor, pentru ca făina să se împrăștie pe toată suprafața (vezi punctul 7 de la rețeta de pâine simplă de casă). Desprindeți aluatul de jur împrejur de castron, cu racleta, și răsturnați-l pe planul de lucru, dintr-o singură mișcare. Priviți câte bule de aer are și cât de frumos a crescut acest aluat pentru lipii!
9. Cu un tăietor special pentru panificație și patiserie sau cu un cuțit, porționați aluatul în 6 bucăți egale. Fiecare bucată trebuie să fie modelată în formă de bilă, tensionată ca o minge bine umflată, să-și țină bine forma. Acoperiți bilele de aluat pentru lipii cu șervet de bucătărie în strat dublu și lăsați-le să se odihnească ¼ de oră, pe planul de lucru.
10. Pregătiți o tavă (tava cuptorului, de 42*32 cm), așternând-o cu o coală de hârtie de copt. Presărați cu câte puțină făină bilele de aluat și, cu ajutorul racletei, desprindeți-le de planul de lucru și transferați-le în tavă, fără a le răsturna. Cu podul palmei, aplatizați fiecare bilă de aluat, dându-i forma specifică de lipie.
11. Cu partea neascuțită a lamei unui cuțit, presați deasupra fiecărei lipii linii perpendiculare, creând modelul specific al acestor lipii bosniece. Presați fără frică, doar țineți cont să nu folosiți partea ascuțită a cuțitului și să nu treceți până în partea opusă.
12. Iată, așa arată ale noastre lipii cu marcajul specific. Acoperiți acum tava cu un șervet de bucătărie curat și deasupra așezați încă un șervet de bucătărie, ușor umezit. Lăsați lipiile să se odihnească în tavă 30 de minute.
Finisarea și coacerea
13. După ce au trecut cele 30 de minute de odihnă, pornim cuptorul și-l fixăm la 230°C, căldură de sus și jos, fără ventilație. Punem în cuptor, în poziția cea mai joasă, o tăviță, să se încingă bine. Punem un ibric cu 300 ml. de apă la fiert.
Umezim cu apă caldă, folosind o pensulă foarte moale, suprafața fiecărei lipii.
14. Opțional, lipiile pot fi presărate cu susan, mac sau alte semințe mici. Fără exagerare, că specificul acestor lipii e în modelul de la suprafață, pe care e păcat să-l acoperim complet cu semințe.
15. Odată atinsă temperatura de 230°C în cuptor, turnăm apa fiartă din ibric în tăvița de la bază și închidem imediat cuptorul, să reținem aburii. După 1 minut, dăm tava cu lipii la copt, pe a doua cea mai înaltă poziție a cuptorului. Fiind plate și foarte aerate, lipiile vor fi gata în 12-15 minute, deîndată ce se rumenesc frumos.
Servire
16. Lăsam lipiile să se răcească, pe un grătar.
Aceste lipii moi și pufoase au coaja subțire și elastică și miezul foarte aerat.
Iată, așa arată secțiunea unei lipii, e moale, incredibil de pufoasă și parfumată.
Abia apucă să primească în miezul ei pufos o pljeskavica suculentă, dar la fel de primitoare se va dovedi această lipie pufoasă de casă și cu un burger, un pulled pork sau orice fel de umplutură de sandwich.
Să vă fie de folos, sper să le încercați pentru că am convingerea că veți fi încântați de ele! Dacă te interesează și alte rețete asemănătoare, găsești cu un click pe poza de mai jos.
Dacă dai click pe poza următoare, găsești toate rețetele mele de pâine!
Lasă un răspuns