Hamburger, de la chifla la chiftea
Cand si cand, in momente de inalta obiectivitate, stau si ma intreb de ce oare hamburgerul a fost catalogat drept junkfood. Hamburgerul contine o chiftea din carne slaba si daca e facut asa cum trebuie, nu are nici oua, nici adaus de pesmet. Mai are o chifla care poate fi facuta in casa, poate fi integrala, de secara sau de care considera fiecare ca rimeaza mai bine cu dieta lui si multa salata. Ce-i nesanatos in reteta de hamburger? Hm, drept e ca unii au facut hamburgeri din hartie igienica sau te miri ce si au facut avere cu asta, dar nu despre aceia vom discuta azi, ci despre o reteta de hamburgeri 100% de casa, incepand de la chifteaua modelata de cu seara si lasata peste noapte la rece si pana la chifla coapta dis de dimineata. Si cum maine debuteaza oficial sezonul de gratare in Romania, zic eu ca nu se putea un moment mai potrivit pentru o reteta ca asta. Nu pretind eu ca reteta mea de hamburger e cea mai grozava, dar totusi… foloseste cuiva atata modestie :P?
Ingrediente Hamburger De Casa:
- 750 de grame de carne de vita (pulpa, carne lucru etc.)
- 1 catel de usturoi
- 1 ceapa medie/mica
- 150 de ml. de supa concentrata de pui sau de vita
- 1/2 de legatura de patrunjel
- 5 ramuri de cimbru
- 1-2 ramurele de rozmarin
- 1 lingurita de salvie uscata (sau proaspata, fin tocata)
- 1/4 de lingurita de nucsoara rasa
- 1 lingurita de paprika dulce
- 2 lingurite de sos worcestershire
- 1 lingurita rasa de piper
- 1 lingurita rasa de sare
- pentru servit: salata, rosii, ceapa verde, mustar, ketchup
- dressing: 1 catel de usturoi, 1 praf de sare, 1 lingura de mustar cu boabe integi, 1 lingura de otet balsamic, 1 lingurita de miere, piper macinat dupa gust, 3 linguri de ulei de masline
- ulei pentru format chiflele
- optional, 10 felii de branza care se topeste la caldura (cascaval, schweitzer, chedar etc.)
- optional: 10 chifle
Preparare Hamburger De Casa:
1. Se aleg ierburile, frunzulitele de cimbru si cele de rozmarin se desprin de pe tulpina, ceapa se curata, la fel si catelul de usturoi.
2. Carnea se taie bucatele si se trece prin masina de tocat de doua ori, a doua oara, daca e posibil, printr-o sita mai fina. In final, se trec prin masina de tocat si ceapa si catelul de usturoi.
3. Peste carnea tocata se adauga sarea, piperul, paprika, nucsoara, sosul worcestershire, ceapa si usturoiul tocate, rozmarinul, patrunjelul si cimbrul tocate fin si salvia maruntita.
4. Se incepe sa se framante compozitia, adaugand treptat si supa rece (care nu e necesar sa fie degresata). Preferabil ar fi sa se framante pasta la malaxor, in lipsa merge si cu mana.
5. Se framanta energic pasta timp de minimum 15 minute, pana cand e legata ca un aluat (imaginea din stanga).
6. Se imparte compozitia in 10 portii egale (in jurul a 100-105 grame) si, cu mainile unse cu ulei, se modeleaza chiftele plate, care se aseaza pe o tava unsa cu ulei, apoi se infoliaza si se lasa la frigider minimum 8 ore.
7. Inainte de a pune hamburgerii pe gratar, a doua zi, am copt o sarja din reteta mea de Chifle Moi.
8. Ca salata, am ales sa folosesc frunze tinere de spanac si felii foarte fine de ridichi, pentru o textura crocanta. Am feliat rosii si ceapa verde. Am pregatit dressingul: am zdrobit in mojar catelul de usuturoi cu sarea, am adaugat 1 lingura de mustar cu boabe intregi, otetul balsamic, mierea, piperul si uleiul de masline si am amestecat totul omogen.
9. Pe gratarul bine incins, se aseaza chiftelele si se tin pe o parte timp de 4 minute, apoi se intorc si se mai gatesc 5-6 minute pe partea opusa.
10. Daca se doreste, imediat ce s-au intors chiftelele, se aseaza deasupra fiecareia cate o felie de branza, eu am folosit un cas romanesc maturat si nu se putea o alegere mai buna. Se acopera gratarul si cat timp chifteaua se mai frige (5 ~ minute), branza se va topi si o va imbraca. Optional, se pot praji putin pe gratar si chiflele taiate in doua pe latime.
11. Pentru asamblarea hamburgerului, se unge 1/2 de chifla (prajita sau nu) cu mustar, apoi se adauga salata si se stropeste cu dressing.
12. Deasupra frunzelor de salata se aseaza chifteaua frumos imbracata in branza topita.
13. In final, se adauga felii de rosii, ceapa verde si cateva frunze de busuioc (daca se doreste).
14. Se adauga sos ketchup (sau alt sos dupa preferinta) si se acopera cu cealalta jumatate de chifla
Gurile pofticioase abia apuca sa imbuce din minuantia asta, mai au rabdare doar cat sa-si toarne o bere rece.
Puteti sa adaugati si alte elemente in acelasi peisaj, de la baconul crocant, inelele de ceapa prajite, fel de fel de legume la gratar si pana la ochiurile de ou moi; puteti, deasemenea, sa renuntati la chifle si se serviti hamburgerul la farfurie, cu fel de fel de salate si toppinguri. Chifteaua va fi la fel de suculenta si savuroasa.
Lasă un răspuns