Pizza cu piept de pui și smântână
Pizza cu piept de pui și smântână, rețeta simplă. Rețetă blat de pizza și topping cu smântână, piept de pui, legume și cașcaval. Cum se prepară pizza cu piept de pui și smântână.
Când am gustat prima dată o pizza cu piept de pui și smântână, se întâmpla la o pizzerie, vă spun drept că nu am fost neapărat încântată. Smântâna fusese amestecată cu gălbenuș și, când am gustat-o, am simțit un gust pregnant de ciorbă, senzația mea a fost că aromele nu se prea potriveau.
Nu cred că aș fi încercat eu însămi genul ăsta de rețetă dacă n-ar fi fost băiatul meu cel mic să îmi ceară. Gustase la o petrecere de copii o pizza cu piept de pui și smântână și îi plăcuse foarte mult.
La drept vorbind, nici nu m-a mirat că îi place, fiul meu este un mare ciorbar. Când vine vorbe de rețete de pizza, restul familiei preferăm mai degrabă combinații clasice precum cele de la pizza Capriciosa sau pizza simpla dar extrem de savuroasa cunoscuta drept pizza Margherita. Ne-au placut și pizze mai puțin convenționale dar la fel de delicioase, pizza făcută în tigaie. Am zis, totuși, să îi facem hatârul juniorului și să testăm o variantă de pizza cu piept de pui și smântână chiar la noi în bucătărie.
Am hotărât să nu amestec gălbenuș cu smântână, să folosesc doar smântână. A fost o alegere inspirată și gătită astfel, pizza cu smântână chiar mi-a plăcut. Dă un plus plăcut de cremozitate fără a altera gustul pe care noi îl așteptam de la pizza. Chiar am găsit și o rețetă italiană de pizza cu pui și smântână, spunându-mi că, uite, această variantă nu a fost neapărat creată pentru gusturile noastre românești.
Și lui prâslea i-a plăcut, chit că nu avea gust de ciorbă. Ce a dat un plus de savoare, a fost ca am adăugat usturoi în smântână. Combinația a fost foarte reușită, noi am pus chiar mai mult usturoi decât am recomandat la ingrediente, așa că, dacă vă place usturoiul, nu ezitați să vă lăsați în voia poftei. Adevărul e că noi suntem mari consumatori de usturoi dar cantitatea de mai jos e suficientă să dea savoare fără a se simți deranjant.
Ingrediente pizza cu piept de pui și smântână
Pentru blat
- 300 de grame de apă rece
- 480 de grame de făină 00
- 30 de ml. ulei de măsline extravirgin
- 12 grame de sare
- 2 grame de drojdie proaspătă
Pentru sosul de roșii
- 300 gr. roșii decojite, din conservă
- sare
- piper
- oregano/busuioc uscat
Pentru topping
- 200 gr. smântână cu procent mare de grăsime
- 4 căței de usturoi
- 400 gr. piept de pui fiert sau copt
- 400 gr. ciuperci proaspete sau de la conservă
- 400 gr. mozzarella sau cașcaval
- 300 gr. broccoli
- 2 ardei kapia
Mod de preparare pizza cu piept de pui și smântână
După cum se vede din lista de ingrediente de mai sus, eu am pregătit aluatul de pizza conform rețetei de aici. Este un aluat extrem de bun, singurul lui dezavantaj este că durează până este gata. Pentru o rețetă mai rapidă, încercați această rețetă, nu e chiar la fel de fin ca cel din prima rețetă recomandată dar tot bun este și-n plus, are avantajul că se prepară repede.
- Se amestecă roșiile decojite, bine mărunțite, cu oregano sau uscat. Eu am folosit roșii întregi la borcan preparate după rețeta de aici.
- Se potrivește la gust cu sare și piper.
- Dacă e prea lichid, cu multă apă, sosul se poate pune pe foc și se fierbe la foc mic până capătă o consistență mai legată, mai groasă. În final, sosul se poate pasa cu blenderul pentru o textură mai fină sau se poate lăsa mai rustic, cu bucățele. Cum preferați, nu e o regulă.
Asamblare pizza cu șuncă și cașcaval
- Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 220°C.
- Între timp, se pregătesc ingredientele pentru topping.
- Se feliază pieptul fiert de pui în bucăți cât mai subțiri.
- Se feliază legumele în fâșii subțiri. Eu am pus ce aveam la îndemână prin casă, inclusiv aceste buchețele de broccoli ce s-au dovedit foarte gustoase în combinație.
- Se curăță cățeii de usturoi și se zdrobesc bine. Se amestecă apoi usturoiul cu smântâna și se sărează după gust. Practic, e un sos de smântână cu usturoi!
- Se împarte aluatul în 4 părți egale, fiecare corespunzătoare unei porții de pizza cu diametrul de 30 cm.
- Se pune pe rând câte o porție de aluat într-o tavă non-aderentă. Se poate utiliza de asemenea si foaie de copt pentru a manevra blatul mai ușor. Se întinde cu mâna aluatul într-o foaie de aluat subțire.
- Se unge uniform fiecare bucată de blat cu o peliculă din sosul de pizza pregătit.
- Deasupra se unge uniform cu un strat de smântână amestecată cu usturoi și sare după gust.
- Deasupra se așează frumos sau se împrăștie uniform ingredientele de topping: pieptul de pui și legumele.
- Se finalizează, așezând feliile subțiri de cașcaval peste topping. Cașcavalul îl putem fie felia, fie rade pe ochiurile mari ale răzătoarei.
- Se bagă la cuptor și se coace pentru circa 20 de minute (în funcție de cuptor) la 220°C.
- Se servește fierbinte. Dacă v-a rămas ceva smântână cu usturoi, va fi un sos extrem de apreciat la masă.
O rețetă simplă, poate iese din tiparul clasic de pizza italiană, dar este sigur foarte gustoasă.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns