Salata de conopida
Salata de conopida e un fel de mancare grozav pe timp de vara. Reteta mea de salata e destul de usurica si ca numar de calorii, si de facut, iar conopida e o leguma de sezon, mai mare pacatul ar fi sa nu ne bucuram de primele trufandale aparute pe piata. Cu salata de conopida puteti face niste minunate tartine. O puteti servi ca aperitiv dar la fel de bine merge cu o friptura la gratar, in loc de alta garnitura. Se face in doi timpi si trei miscari si e delicioasa.
VEZI ȘI REȚETA DE CONOPIDĂ LA CUPTOR CU CAȘCAVAL ȘI SMÂNTÂNĂ – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Reteta de salata de conopida pe care v-o propun mai jos am invatat-o cand nu eram mai mare de zece ani. Pe atunci, una dintre partile preferate ale vacantei de vara era cea pe care o petreceam la matusa mea Laura. Numele mi s-a dat mie, cand m-am nascut. Matusa Laura e sora tatalui meu si locuieste nu departe, la Arad. Am iubit-o tare mult pentru ca era pur si simplu buna, asa cum putini oameni pot fi. In plus, era o cititoare pasionata iar eu impartaseam aceeasi pasiune.
O ALTĂ REȚETĂ CU CONOPIDĂ CARE POATE FI PE GUSTUL TĂU GĂSEȘTI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Imi placea ca mi se adresa mereu ca unui om mare, atunci cand vorbeam despre cartile citite. Matusa Laura a fost profesoara de limba romana si, fara sa-i fi fost eleva, cred ca a fost exceptionala.
Ei bine, aceasta reteta de salata de conopida am invatat-o de la ea si nu am schimbat nimic.
Ingrediente Salata de Conopida
- 500 de grame de conopida gata curatata de cotor si frunzele exterioare
- 2 linguri de maioneza
- 2 linguri de iaurt cu 3,5% grasime (sau chiar mai slab)
- 1 catel mic de usturoi
- zeama de la 1/2 de lamaie
- 3 linguri cu varf de rondele de ceapa verde (numai partea verde deschis)
- sare si piper alb macinat dupa gust
Mod de Preparare Salata de Conopida
1. Conopida (poza 1) se desface in buchetele, indepartand cotorul si frunzele exterioare, precum si partile patate sau stricate, daca exista.
2. Conopida se pune la fiert in apa cu sare (poza 2).
3. Se fierbe pana se inmoaie, apoi se scurge bine conopida de apa. Pentru a grabi racirea, buchetelele de conopida se pot trece intr-un vas cu apa cu gheata, apoi se scurg bine si se pot prepara.
Tineti cont, puteti pastra apa in care a fiert conopida ca baza a unei supe sau ciorbe, va avea un gust foarte bun.
4. Conopida se toaca cat de marunt se doreste, eu am maruntit-o la cutit fara a insista prea mult (poza 4), imi place sa aiba totusi o oarecare textura salata, dar daca se prefera, se poate zdrobi ca pentru un pireu, obtinand in final o crema tartinabila.
Pentru dressingul salatei
Se bate iaurtul cu zeama de lamaie, maioneza si catelul de usturoi zdrobit fin. Se condimenteaza sosul cu sare si piper alb macinat dupa gust.
Se pune conopida maruntita intr-un castron si se adauga rondelele de ceapa verde. Se toarna sosul si se amesteca bine, apoi se da la frigider macar 30 de minute, ca sa se imprieteneasca bine conopida cu sosul.
Dupa 30 de minute, ce sa vezi? Membrii familiei incep sa faca drumuri dese la frigider, cand unul, cand altul. Continutul castronului se imputineaza repede, pe masura ce dispar si gustoasele tartine unse cu salata de conopida.
Pofta buna!
Lasă un răspuns