
Mitch Sandwich – burger românesc gourmet





Mitch Sandwich – burger românesc gourmet, rețetă pas cu pas. Excelent sandwich sau panini cu mititei și alte ingrediente specific românești.
Festivalurile de street food se tot înmulțesc, orașul meu va găzdui cel puțin două în această vară. Și nu e rău, pentru că aceste festivaluri sunt un loc în care creativitatea este la ea acasă. M-am gândit eu, însă, că în oferta culinară foarte largă și cosmopolită a acestor manifestări, nu găsim mai nimic cu specific românesc. Găsim tot felul de burgeri, tot felul de pizza, arrosticini, souvlaki, paella, tăiței chinezești, piadine. Și multe altele, toate gustoase, toate interesante de descoperit. Și așa mi-a venit ideea de a crea un produs de street food românesc, suficient de atrăgător pentru publicul acestor manifestări. Până la urmă, ideea mea s-a concretizat în acest Mitch Sandwich – burger românesc gourmet.
Denumirea a pornit de la un joc de cuvinte, Mitch e un nume bărbătesc anglosaxon care se pronunță… mici. Eu văd acest sandwich destul de gustos ca să trezească inclusiv interesul turiștilor străini care ne-ar vizita țara. Așa că m-am gândit că această ortografie – Mitch – va ajuta pe toată lumea să pronunțe corect denumirea preparatului. Ei să-l ceară corect, noi să înțelegem ce vor. În plus, lumea e deja obișnuită cu sandwich-uri numite după cineva. Să ne amintim de Sloppy Joe, Reuben Sandwich, Woody Allen și chiar Hugh Heffner!
Gustul de mititei, care ne este atât de cunoscut tuturor, a fost destul de greu de asociat cu alte arome, așa încât să nu își piardă caracterul. M-am gândit mult ce anume s-ar potrivi. Am ales: o tentă de afumat, gustul dulceag și frăgezimea ardeilor copți, o notă picantă și mai multă textură. După ce și-au savurat fiecare sandwich-ul, cei din familia mea mi-au zis că m-aș îmbogăți dacă aș ieși cu el la festival! Aflați în cele ce urmează cum am procedat.
Ingrediente Mitch Sandwich – burger românesc gourmet
- 4 pâini pentru panini sau kebab (click pentru rețetă) sau chifle pentru burger
- 600 de grame de pastă de mici (folosiți-o pe cea care vă place cel mai mult sau click pentru rețeta mea de mititei de casă)
- 4 ardei kapia de mărime mijlocie
- 4 ardei iuți verzi
- 160 de grame de cașcaval afumat, feliat în felii de 4-5 mm grosime
- 120 de grame de muștar bun, aromat (eu am folosit un muștar cu boabe întregi)
- 3 căței buni de usturoi
- 20 ml. oțet
- 60 ml. ulei
- sare și piper după gust
- 4 frunze mari de salată verde
De unde a venit inspirația
Categoric, e probabil cea mai urâtă lună mai din câte îmi amintesc, rece și ploioasă de nu-ți prea vine să stai pe-afară și s-aprinzi grătarul! Asta nu m-a împiedicat să-mi pun în practică planul de a-l crea pe Mitch. Adică Mitch Sandwich – burger balcanic gourmet. Pentru că de ceva vreme am acest grătar electric HEINNER HEG-1800XMC, care-mi permite să mă bucur de preparate la grătar chiar dacă e vremea rea. Are două moduri de gătit, grill și barbecue, două plăci generoase, de 23*29 cm care, cel mai fain lucru posibil, se detașează complet de aparat!
Asta îmi permite să le bag în mașina de spălat vase, ceea ce e nemaipomenit. Am testat aparatul ăsta în fel și chip și faptul că îmi oferă atât posibilitatea de a găti la grătar diferite preparate, cât și să-l folosesc ca presă, pot zice că m-a inspirat să creez acest preparat.
Mod de preparare Mitch Sandwich – burger românesc gourmet
1. Așadar, prima și prima dată, am încins grătarul la maximum, etalând toată suprafața de gătit. E foarte ușor și sigur de lucrat cu el, are un buton lateral care permite să fie desfăcut și apoi blocat în poziția dorită. Am pus pe grătar ardeii kapia și cei iuți, bine spălați și zvântați. I-am perpelit pe toate părțile până ce pielița a avut urme de ars. Am scos ardeii într-un castron și i-am acoperit cu un capac, să se aburească bine. Aburul va desprinde pielița de pulpa ardeilor, permițându-mi să-i curăț mai ușor. Imediat ce s-au răcit cât să-mi permită să-i ating, i-am curățat de pieliță, de cotoare și de semințe.
2. Cât ardeii s-au copt, am uns cu puțin ulei un tocător și am modelat bucățile de pastă de mici, fiecare de câte 150 de grame. Le-am dat o formă dreptunghiulară, asemănătoare cu a pâinicilor folosite. Dacă folosiți chifle rotunde, modelați și carnea rotundă și plată. Eu am încercat să le dau dimensiunile cam de 7*17 cm.
3. După ce am terminat cu coacerea ardeilor, am șters suprafața grătarului cu un șervețel și am așezat pe aceasta bucățile de carne. Atenție, suprafața de lucru e în continuare încinsă la poziția maximă. După 3-4 minute, am întors carnea cu o spatulă, să se gătească și pe cealaltă parte.
4. Și imediat după ce am întors carnea, am așezat deasupra fiecăreia câte două din feliile de cașcaval afumat, să înceapă să se înmoaie cât carnea se gătește. Am mai gătit carnea încă 3-4 minute (după cât de pătrunși vă plac micii) și pe partea asta.
5. Cât timp carnea se gătește, am profitat de cele 3 minute ca să pregătesc un dressing, nu e nevoie de mai mult. Usturoiul, 40 de grame de muștar, oțetul și uleiul, sare și piper după gust, se dau împreună la blender. Puneți sare curajos, acest dressing trebuie să dea gust ardeilor.
Asamblarea
6. Mai întâi, am distribuit dressingul cu muștar și usturoi peste ardeii copți curățați.
7. După cum am spus, pentru asamblarea acestui Mitch Sandwich – burger balcanic gourmet, am folosit pâinea pentru kebab sau panini a cărei rețetă v-am oferit-o de curând. Aceasta se desface în două straturi, formând în interior un buzunar pufos, numai bun să fie umplut cu delicii.
8. Așadar, după ce am desfăcut pâinea în două, am uns generos cu muștar (câte 40 de grame, adică 2 lingurițe cu vârf) una dintre jumătăți).
9. Pe cealaltă parte, am așezat ardeiul copt, în așa fel încât să ocupe cam toată suprafața, iar pe deasupra lui am adăugat fâșii de ardei iute copt. Asta doar dacă doriți să fie picant al vostru Mitch Sandwich.
10. Deasupra părții cu muștarul, am pus carnea de mici cu cașcavalul afumat deasupra.
11. Am închis această construcție și, dacă nu simțiți nevoia de mai multă textură, deja vă puteți înfrupta din al nostru Mitch Sandwich – burger românesc gourmet, pentru că tot gustul e deja acolo.
12. Dacă doriți, la fel ca mine, să mai adăugați ceva, și anume textură, ne întoarcem la grătarul Heinner. Acesta e încă bine încins, așa că așezăm sandwich-ul asamblat pe el, eliberăm butonul lateral și-l închidem ca pe o carte. Nu e nevoie de mai mult de 2-3 minute pentru ca pâinea să devină ușor crocantă iar cașcavalul afumat să se înmoaie.
După ce l-am scos de pe grill, am ridicat pâinea care vine în contact cu carnea. Am strecurat acolo o frunză mare de salată verde crocantă, stropită cu un pic de dressing. Și cam așa a ieșit!
Servire
Acest Mitch Sandwich – burger românesc gourmet se servește neapărat cald. E musai să fie cald, să ne bucurăm la intensitate maximă de gust și texturi: pâinea ușor crocantă la suprafață, carnea suculentă, cașcavalul topit, ardeiul copt umed și fraged. Despre gust, nici nu știu ce să vă spun. Aș putea povesti mult și bine și tot aș lăsa ceva pe dinafară. Ideea este că nici n-aș fi crezut că gustul de mici, pe care-l cunoaștem toți atât de bine, poate fi atât de fericit completat de ardeii copți și cașcavalul afumat. Neapărat afumat, acea notă de fum întregește aroma perfect!
Și da, unul dintre argumentele pentru care acest sandwich este o variantă excelentă pentru micii românești este și faptul că se consumă mai ușor. Se poate lua la pachet, poți să-l mănânci din picioare, din mers… toate acele atribute care definesc un produs de street food reușit.
Sper că v-am inspirat să-l încercați și voi! Poftă mare!
Lasă un răspuns