Pizza la tigaie
Pizza la tigaie – rețetă rapidă care permite să-ți faci acasă pizza fără cuptor. Sortiment comod de pizza rapidă, rețeta simplă, explicată pas cu pas. Cum se prepară pizza la tigaie, un sortiment delicios cu topping la alegere.
Recunosc că atunci când am auzit prima oară de pizza la tigaie am cam pufnit nițeluș iritată. Ce invenție o mai fi și asta? Cine, ce a mai născocit? Dar, mărturisesc, am devenit în același timp intrigată, o adiere de curiozitate căreia într-un final nu i-am mai rezistat și da… am făcut pizza la tigaie.
Să nu credeți că această pizza la tigaie este cine știe ce mare invenție. Este fix ce zice în titlu: o pizza pregătită în tigaie. Dar de ce am vrea să o facem la tigaie? Păi, din rațiuni practice în mod special. Poate avem poftă și nu avem un cuptor la îndemână. Poate este prea cald afară ca să ne îndurăm să mai aprindem și cuptorul. Nu pot spune că se face mai repede decât pizza la cuptor, dar nici nu încape îndoială că este la fel de bună iar imaginea de mai jos stă mărturie.
Căci într-un final, fie că este la tigaie, fie că este la cuptor, secretul unei pizza reușite stă în blat și în ingrediente, puține dar de calitate.
Cu excepția preparării în tigaie, în loc de cuptor, această pizza nu diferă cu nimic față de rețeta deja cunoscută. Blatul este cel obișnuit, din făină, drojdie, sare, apă și puțin ulei. Toppingul este la alegere, după preferința fiecăruia. Pentru inspirație, puteți vedea ce topping am folosit la pizza Capriciosa. De data asta am dorit ceva foarte simplu – simplu este, de multe ori, perfect și am folosit un topping de mozzarella și roșii, asemănător cu cel de la pizza Margherita, doar că am folosit și usturoi. Acest sos de roșii cu usturoi ar fi numit de italieni ”Marinara” așa că și pizza mea, probabil, s-ar încadra în sortimentul denumit astfel. În fine, eu aș numi-o doar ”pizza pe gustul meu”, pentru că a ieșit excelentă!
Cantitățile pentru această rețetă sunt pentru 4-5 pizza (în funcție de diametrul tigăii) cu un topping delicios și versatil, ce poate fi adaptat propriilor gusturi. Când este sa calculăm porțiile, trebuie să ținem cont, în primul rând, de diametrul tigăii. Eu am avut una de 20 cm, nonaderentă. Abia după ce am pus toppingul și deasupra capacul, mi-am dat seama că, poate, era mai nimerită tigaia grea, de fontă, care menține o temperatură constantă cu minimum de flacără.
Ingrediente Pizza la tigaie
Pentru blat
- 300 de grame de apă rece
- 480 de grame de făină 00
- 30 de ml. ulei de măsline extravirgin
- 12 grame de sare
- 2 grame de drojdie proaspătă
Pentru sosul de roșii
- 300 gr. concassé de roșii – adică pulpă de roșii curățată de pieliță și de sâmburi
- 3 – 4 căței de usturoi
- frunze de busuioc
- 2 linguri ulei
Pentru topping
- 500 gr. mozzarella
- 8 – 10 roșii cherry
- 2 ardei grași (opțional)
- oregano uscat
Mod de preparare Pizza la tigaie
Deoarece avem deja două postări ce explică detaliat cum se prepară un aluat de pizza, nu voi mai insista aici asupra acestui subiect. Doar vă voi aduce aminte că puteți prepara un aluat tradițional, extrem de bun – pentru rețeta detaliată dă click aici, unicul lui dezavantaj este că durează destul de mult timp până este gata. Pentru o rețetă mai rapidă, încercați această variantă, veți obține un blat bun, chiar dacă nu chiar la fel de fin ca cel din rețeta recomandată anterior dar are avantajul că se prepară repede. În afara duratei de timp necesare pentru preparare, diferența între cele două rețete de blat stă în cantitatea de drojdie folosită. Pentru varianta care durează mult, doar 3,3 grame drojdie proaspătă/500 gr. făină, iar pentru a doua variantă 25 grame drojdie proaspătă/500 gr. făină.
Preparare sos pentru pizza
- Se curăță cățeii de usturoi și se toacă/zdrobesc mărunt.
- Se pune uleiul într-o cratiță, se adaugă usturoiul în uleiul rece, care se va încălzi treptat. După ce începe să sfârâie, se călește usturoiul 1 – 2 minute, la foc mediu, fără a-l rumeni.
- Se adaugă pulpa de roșii mărunțită bine și frunze de busuioc proaspăt, după gust. Eu am pus o mână de frunze de busuioc (vreo 7-8), rupte în bucăți
- Se gătește cam 10 minute să mai scadă și să se îngroașe. Se asezonează cu sare și piper după gust. Opțional, dacă roșiile au fost acre, se poate corecta aciditatea cu 1 linguriță de zahăr.
Asamblare pizza la tigaie
- Se împarte aluatul în 5 părți egale, fiecare corespunzătoare unei porții de pizza cu diametrul de 20 cm.
- Se unge tigaia cu o peliculă subțire de unt sau ulei de măsline, se pune 130 gr. aluat în tigaie și se întinde pe toată suprafața ei, cu mâna, împingând aluatul spre marginile tăvii.
- Se pune tigaia cu aluatul întins pe foc mediu, se pune capacul și se lasă circa 4 – 5 minute.
- Între timp, se dă pe răzătoarea mare sau se feliază brânza mozzarella, pe care o puteți presăra pe deasupra (dacă e rasă) sau pur și simplu puteți aranja feliile (nu foarte groase). Feliem apoi roșiile, în felii subțiri.
- Ardeii (dacă folosiți) se curăță de semințe și cotoare și se taie fâșii subțiri. Puteți adăuga și alte ingrediente care vă plac sau pe care le aveți la îndemână, de exemplu felii de salam bun, de șuncă, poate ciuperci etc.
- Se întoarce blatul de pizza pe cealaltă parte după care se unge cu sosul de roșii.
- Deasupra se împrăștie uniform brânza mozarella.
- Se pun și roșiile feliate și ardeii.
- Se acoperă cu un capac, am dat focul mic și se gătește până când brânza este complet topită.
- Va trebui să aveți grijă să alegeți un capac potrivit pentru tigaie, eu am avut unul puțin mai mic decât ar fi trebuit și brânza topită s-a prins într-o porțiune mică, nu e o tragedie dar se poate evita simplu, folosind un capac de mărime potrivită.
- Se servește fierbinte, imediat ce a fost luată de pe foc.
Delicioasă această pizza la tigaie, sper să încercați și voi rețeta!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns