Cum se coc vinetele corect? 3 metode de coacere și curățare a vinetelor
Cum se coc vinetele corect? 3 metode de coacere și curățare a vinetelor. Vinete coapte la grătar, la cuptor și la oală, fiecare metodă descrisă pas cu pas, cu multe sfaturi utile. Curățarea corectă a vinetelor coapte.
E sezonul în care piețele abundă de vinete românești, în cea mai bună perioadă a lor. Sunt negre și lucioase, proaspăt culese de prin grădini, gata de copt și de folosit în cele mai gustoase rețete cu vinete. Căci, fără vinete, nici delicioasa zacuscă n-ar mai fi chiar așa de delicioasă iar salata de vinete ar fi, evident, imposibilă!
E important să alegem vinete de calitate. Soiurile românești au coaja violetă foarte închis, aproape neagră. Cu cât sunt mai închise la culoare și mai lucioase, e semn că sunt bine coapte, ajunse la maturitate. Ne ghidăm și după codiță, care trebuie să fie, pe cât posibil, verde, nu uscată, acesta fiind un semn al prospețimii vinetelor. Dacă le pipăim, trebuie să le simțim ușor pufoase, nu tari ca piatra. Alte mici trucuri pentru alegerea vinetelor găsiți în rețeta de salată de vinete de post (click pe link).
Iar acum, dacă tot am făcut piața și-am ales cele mai bune vinete, să ne apucăm de treabă!
Ingrediente vinete coapte
- vinete, alese cum am descris mai sus
Cum se coc vinetele corect – coacerea pe grătar/disc/flacără
Cea mai cunoscută și cu eficiența dovedită metodă de a coace vinetele este în contact direct cu o suprafață încinsă sau chiar direct la flacără. Dacă avem cantități mari de vinete de copt, varianta cu flacăra nu e foarte eficientă. Durează destul de mult să plimbi vânătă cu vânătă prin flacăra aragazului, până se arde coaja și se înmoaie și miezul.
Rămâne, deci, varianta cu suprafața bine încinsă. Aceasta poate fi un grătar, un disc, o plită încinsă pe foc de lemne sau chiar pe aragaz. În general, este de preferat să optăm pentru această metodă dacă avem posibilitatea de a o pune în practică în aer liber. Nu de alta, dar atunci când se coc vinetele pe aragaz, mirosul de fum persistă săptămâni în șir în casă. Asta pentru că e foarte important ca acea coajă violacee-neagră de la suprafața vinetelor să aibă urme clare de arsură. Pe alocuri, coaja trebuie chiar să se carbonizeze, pentru ca vinetele să aibă acea aromă specifică de afumat.
1. Deci, cum se coc vinetele pe grătar? Se încinge foarte bine grătarul/discul/plita etc. Se spală vinetele, se zvântă și se înțeapă cu furculița din loc în loc. Astfel, vom preveni explozia acestora în timpul coacerii. Se așează vinetele pe grătar/disc/plita bine încinsă și se coc, întorcându-le de jur împrejur până ce coaja e arsă iar miezul e foarte moale. Ne putem da seama de cât de moale e miezul apăsând vinetele ușor. Atenție, miezul trebuie să fie moale de la vârf până la codiță, nu doar pe alocuri. În funcție de cât de puternic e focul și de cât de mari sunt vinetele, coacerea poate dura 20-30 de minute.
Cum curățăm vinetele coapte pe grătar?
2. Ne dorim vinete cremoase, cu aromă de fum și deschise la culoare. Dacă textura și aroma de afumat le rezolvăm prin coacere, culoarea plăcută, deloc negricioasă a vinetelor coapte, o putem obține prin curățarea corectă a vinetelor.
Trebuie să vă dezvălui ceva. Dacă cineva v-a spus vreodată că vinetele coapte se curăță sub jet de apă, acea persoană, oricine ar fi, nu v-a dorit deloc binele! Ne-am chinuit să coacem vinetele pe grătar, ne-am afumat hainele și părul ca să spălăm vinetele cu apă, pierzând gustul obținut cu trudă și migală? Nu aceasta este maniera corectă de lucru!
3. Pentru o culoare cât mai plăcută, vinetele se curăță de coajă cât sunt fierbinți. Practic, eu le scot de pe grătar pe o tavă. Pregătesc alături o sită de plastic, așezată deasupra unui vas în care să se scurgă vinetele se sucul care poate fi amar. Pe rând, așez câte o vânătă pe tocător. Cu o lingură de oțel inoxidabil sau de lemn, despic vânata coaptă pe lungime, de la codiță la vârf. Ajutându-mă de lingură, desfac coaja de pe vânătă și arunc eventualele bucățele arse. Ridic cu lingura pulpa coaptă dinspre capătul cu codița și îl răstorn peste cel de la vârf. Răzuiesc bine pulpa de vânătă de pe coajă, o ridic cu două linguri și o pun direct în sita pregătită. Îmi ia mai puțin de 30 de secunde să curăț perfect o vânătă, fără apă, fără să mă ard la degete și fără instrumente sofisticate. Urmăriți imaginea animată de mai jos ca să vedeți modul de lucru.
4. Iată vinetele coapte și curățate, puse la scurs în sita de plastic. E important să se scurgă bine de suc, acesta poate fi amar și astringent, afectând negativ preparatele în care folosim vinetele.
Coacerea vinetelor la cuptor
Cum se coc vinetele dacă nu ai posibilitatea să faci foc în curte? Una dintre metode este cea de mai jos, descoperită într-un clip video în limba turcă. Mi s-a părut foarte ofertantă metoda, atunci când am văzut-o prima dată. După ce am testat-o, pot spune că avantajele rămân doar cele de natură practică: se poate face în cuptor, nu e nevoie să ai curte, se curăță ușor. Gustul, însă, nu e la nivelul celui obținut prin metoda precedentă, în care v-am arătat cum se coc vinetele la grătar. Nu se simte acea aromă de afumat, care ne place atât de mult.
Aș folosi această metodă mai degrabă la zacuscă decât la salata de vinete. Deși, drept să spun, am făcut o salată cu vinetele coapte în acest mod. Gustul specific de afumat l-am obținut adăugând sare cu aromă de fum. În concluzie, metoda are avantajele ei iar cei care locuiesc la bloc sigur o vor aprecia.
Modul de lucru
1. Se spală bine vinetele. Le zvântăm, le tăiem codițele și le tăiem în două pe lungime. Le presărăm apoi cu puțină sare pe partea cu tăietura și pornim cuptorul. Îl fixăm la 210°C, pe funcția grill.
2. Arajăm vinetele astfel pregătite într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, cu tăietura în jos.
3. Coacem vinetele în cuptorul preîncins la 210°C, pe funcția grill, până miezul se înmoaie bine iar coaja are urme de arsură din loc în loc. În funcție de mărimea vinetelor, poate dura 15-25 de minute.
4. Pregătim un vas colector, acoperit cu o sită de material plastic, în care să punem vinetele curățate la scurs. Imediat ce le-am scos din cuptor, luăm vinetele coapte din tavă cu o spatulă și le transferăm pe tocător.
5. Le scobim repede cu o lingură, cât sunt fierbinți. Miezul iese dintr-o singură bucată, foarte ușor.
6. Punem miezul copt în sita de plastic pregătită și lăsăm vinetele să se scurgă bine de suc.
Super ingenios – coacerea vinetelor în oală
Am descoperit această metodă de coacere a vinetelor de curând, la prietena mea Carmen Paraschivescu, ea la rându-i descoperind-o la Rețetele Manuelei care o descoperise la o anumită doamnă Melencu! Iată unul dintre acele cazuri fericite de viralizare a unei rețete sau procedeu foarte eficace! Am testat această metodă de coacere a vinetelor și vă spun că e excelentă. E rapidă, curățarea după coacere, care ne dă destule bătăi de cap, e inexistentă iar gustul… de vis! Un gust intens afumat, pentru cea mai bună salată de vinete posibilă!
Cum se coc vinetele la oală?
1. Se spală și se zvântă vinetele, apoi se curăță de coajă cu un peeler sau un cuțitaș și li se taie codițele. Tăiem vinetele în sferturi, pe lungime.
2. Într-o oală cu fundul mai gros, aranjăm cojile de vinete, cu partea colorată în jos, spre fundul oalei.
3. Deasupra cojilor, aranjăm sferturile de vinete.
4. Acoperim oala cu capacul. Udăm bine și stoarcem un prosop de bucătărie împăturit în două, apoi îl așezăm peste capac, ca să împiedicăm fumul să iasă. Avem nevoie de fum, el va da gustul specific de afumat al vinetelor! Punem oala pe aragaz, pe foc iute, pentru 10 de minute. După primele 10 minute, focul se reduce la mediu pentru încă 5-10 minute. Verificați după 5 minute, eu le-am ținut, însă, 20 de minute în total, până s-au înmuiat bine.
5. E bine să deschidem oala pe balcon, pe terasă, pe pervazul unei ferestre deschise, pentru că va ieși fum mult. Când deschidem oala, vom găsi vinetele moi, bine coapte și cu un miros puternic afumat. Nu, nu sunt fierte, în oală nu va fi nici o picătură de lichid. Scoatem vinetele și le punem într-o sită de plastic, apoi scoatem și cojile carbonizate de pe fundul oalei. La mine au ieșit dintr-o singură bucată, ca un capac. Curățare… nu mai e cazul :).
Sper ca măcar una dintre metodele prezentate să vă fie de folos! Eu vă doresc cele mai gustoase salate de vinete și zacuști!
Desigur, vinetele pregătite după oricare dintre metodele prezentate se pot congela sau conserva la borcan, pentru iarnă. Spor la treabă!
Lasă un răspuns