Cum se decojesc piersicile și cum se curăță de sâmburi?
Cum se decojesc piersicile și cum se curăță de sâmburi? Tehnică simplă pentru obținerea unor jumătăți de piersici fără coajă, pentru compot și prăjituri.
E sezonul piersicilor, unele dintre fructele mele preferate, pe care le mănânc cu nesaț și pe care le iubesc la fel de mult și conservate. Ador atât gemul de piersici, cu aroma lui inconfundabilă și culoare de ambră prețioasă, cât și compotul de piersici, care mi se pare cel mai fin și mai gustos dintre toate. Tot piersicile sunt baza unor deserturi fine, cum e celebra Piersică Melba și Peche Penelope. Pentru a face, însă, deserturi fine și compot de piersici perfect, mai întâi trebuie să scoatem sâmburii și să îndepărtăm pielița cu puf de la suprafața piersicilor. Așadar, cum se decojesc piersicile și cum se curăță de sâmburi? La această întrebare încerc să răspund în cele ce urmează, prezentându-vă, cu imagini care ilustrează în detaliu, o tehnică simplă și esențială pentru calitatea deserturilor și compoturilor voastre.
Cum se decojesc piersicile și cum se curăță de sâmburi – de ce avem nevoie?
- piersici dintr-un soi care permite îndepărtarea sâmburilor
- o oală cu apă curată
- un castron cu apă rece și cuburi de gheață
Cum alegem piersicile pentru desâmburire?
Ca să economisim mulți nervi, e bine să verificăm de la început ce fel de piersici avem. Există soiuri de piersici aderente la sâmbure, recomandate doar pentru consum. Pe acestea nu vom reuși să le desprindem de sâmbure orice am face, așa că e mai bine să ne lăsăm păgubași de la început. Soiurile de piersici neaderente și semi aderente la sâmbure sunt cele potrivite pentru tehnica ce urmează în continuare. Aici găsiți o listă cu soiurile care au această calitate, dar cei mai mulți dintre noi nu vor cultiva piersici ca să aibă fructele adecvate. Noi vom cumpăra pur și simplu piersici, cum ne dăm seama dacă le avem pe cele potrivite?
1. În primul rând, le alegem tărișoare, dar nu verzi. Să simțim că-s coapte, dar pulpa să nu fie foarte zemoasă. Spălăm piersicile și le zvântăm. Cu un cuțit, tăiem de jur împrejur, până la sâmbure, urmând șanțul natural care desparte cele două jumătăți.
2. Prindem cele două jumătăți în mâini și le rotim în sens invers. Dacă piersicile noastre sunt din cele cu pulpa semi aderenta sau neaderenta la sâmbure, una dintre cele două jumătăți se va desprinde relativ ușor. Dacă nu va ceda nicidecum sau dacă se va rupe neregulat, pulpa rămânând prinsă de sâmbure, e mai bine să ne lăsăm păgubași. Piersicile noastre sunt aderente la sâmbure, cel mai bine e să le consumăm în stare proaspătă.
Cum îndepărtăm sâmburii piersicilor?
3. Să zicem că am reușit deja să înjumătățim frumos piersicile. Avem o jumătate complet fără sâmbure, acesta rămânând bine prins de cealaltă. În cazul unor piersici cu pulpa neaderentă la sâmbure, acesta va ieși foarte ușor. Doar că asta se întâmplă destul de rar, cel mai adesea dăm peste cele semiaderente, așa că trecem la pasul 4.
4. Introducem vârful cuțitului de 3-4 mm sub marginea sâmburelui și trecem pe sub aceasta, de jur împrejur. Nu urmărim să băgăm cuțitul sub sâmbure, ci doar să desprindem marginea de pulpă, încercând să ridicăm sâmburele.
5. În câteva mișcări, sâmburele se va desprinde și ne va permitem să-l îndepărtăm. Am obținut jumătăți de piersici fără sâmburi, doar de pieliță să mai scăpăm!
Cum se decojesc piersicile?
6. Punem pe foc o cratiță cu apă cam de 3-4 degete. Separat, pregătim un castron mare cu apă foarte rece, preferabil și cu câteva cuburi de gheață. Când apa fierbe, punem cu o spumieră jumătățile de piersici în cratiță, cu coaja în jos. Nu punem mai multe odată decât câte intră pe un singur strat.
7. Ținem piersicile în apa care fierbe doar 30-40 de secunde. Nu urmărim să le gătim, ci să opărim pielița, ca să se desprindă ușor de sâmbure. Imediat, le scoatem cu o spumieră și le plonjăm direct în castronul cu apă foarte rece și cuburi de gheață.
8. Imediat, scoatem jumătățile de piersici bine răcite din apa rece, le scurgem de apă și îndepărtăm cu ușurință pielița.
Jumătățile de piersici decojite și curățate de sâmburi le putem folosi pentru compot, deserturi, prăjituri etc.
Să vă fie de folos, mai multe rețete cu piersici găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns