Dulceață și sirop de căpșuni pregătite în același timp
Dulceață de căpșuni și sirop de căpșuni pregătite în același timp, fără conservanți sau coloranți. Cum se face dulceața de căpșuni bob cu bob? Sirop de căpșuni rețetă simplă, dulceață de căpșuni rețetă cu mod de preparare și listă de ingrediente.
Cu această rețetă de dulceață și sirop de căpșuni aș zice că sezonul căpșunilor din acest an se încheie. Cu regrete din partea mea, ca în fiecare an, parcă niciodată nu am reușit să mă satur de căpșuni. Ador aroma acestor fructe parfumate și de aceea caut mereu noi modalități de a o conserva.
În continuare, cred că varianta cea mai potrivită este congelarea. Congelând căpșunile, aroma lor se modifică cel mai puțin față de cele proaspete. E destul de complicat, însă, să le congelăm acasă la noi, în condițiile tehnice pe care le oferă un congelator obișnuit, așa încât să nu își piardă textura și culoarea atunci când le decongelăm.
Vezi și rețeta de gem de căpșuni – simplă și cu rezultat perfect!
Mi s-a întâmplat astă iarnă să cumpăr o pungă de căpșuni congelate din magazin. Abia atunci am observat că, decongelându-le, sunt ca și proaspăt culese! Probabil că am nimerit un produs de calitate, dar chiar m-a surprins. Nu pot spune același lucru despre căpșunile pe care le-am congelat eu însămi. Chiar dacă le pun una câte una pe tăvi acoperite cu hârtie de copt și abia după congelarea completă le pun în pungi bine închise, întotdeauna se înmoaie după decongelare. Diferența o face tehnologia congelării rapide. Acasă, nu avem acces la așa ceva. Chiar și așa, dacă în miezul iernii avem poftă de o spumă de căpșuni sau un coulis de căpșuni, proviziile noastre din congelator ne pot fi de mare ajutor.
Ce anume diferențiază rețeta
Revenind la rețeta de azi, e ultima mea descoperire în materie de conservat căpșuni. Cu atât mai plăcută a fost descoperirea cu cât mi-au rezultat două produse deodată, siropul și dulceața. Dulceața de căpșuni nu e exagerat de dulce, lucru care pentru mine înseamnă destul de mult. În schimb e foarte aromată și are o culoare superbă.
Nu-i așa că e minunată? Bucăți mari de fructe perfect confiate plutesc într-un sirop sau mai degrabă un jeleu bine închegat, cu o culoare de rubin pur.
Câteva reguli de aur pentru dulceața de căpșuni perfectă
Pentru această ultimă rețetă de dulceață de căpșuni (pe blog veți mai găsi atât rețete de dulceață cât și de gem de căpșuni, sau chiar un gem de căpșuni fără zahăr) am încercat să aplic sfaturile prietenului meu Nicu Tomescu. Alături propriile mele observații, mi-au fost de folos ca să obțin un produs cât mai aproape de perfecțiune.
Am observat că dulceața de căpșuni iese maronie dacă o fierb mult timp? Am încercat să reduc la minimum posibil timpul de fierbere. Nu dați crezare celor care afirmă că trebuie fiartă ceasuri la rând ca să se păstreze bine peste iarnă, sunt pure baliverne. Ca să reziste perfect peste iarnă, nu trebuie decât să sterilizați cu grijă borcanele în care veți îmbutelia dulceața (de căpșuni sau oridecare ar fi). Deasemenea, asigurați-vă că nu veți folosi capace deformate/ruginite etc. Este important ca borcanul cu dulceață să fie perfect etanș.
Prin metoda mea rapidă, în care fierbeam căpșunele crude la foc iute înainte de a adăuga zahărul, obțineam un minunat gem de mâncat cu pâine. Nu am obținut, însă, acea dulceață cu fructe ușor gumate, pe care mi-o doream? Am încercat să aplic o altă abordare și de data asta am reușit.
Vă avertizez, procedeul în sine durează două zile. În cea mai mare a timpului nu veți avea, practic, nimic de făcut. Trebuie doar să așteptați ca zahărul să își facă treaba de unul singur.
Ingrediente Dulceață și sirop de căpșuni pregătite în același timp
pt. 500 ml. sirop, 2 borcane de 370 de ml și două borcane de 240 ml.
- 1,5 kg de căpșuni proaspete, cântărite gata curățate
- 1,5 kg de zahăr tos
- 1 plic de 10 grame de sare de lămâie
Dulceață și sirop de căpșuni pregătite în același timp – prepararea la rece
1. Vineri am făcut asta: am ales cu grijă, am spălat și am curățat căpșunile. Le-am tăiat în sferturi sau jumătăți (sau le-am lăsat întregi, după mărime). Am amestecat zahărul cu sarea de lămâie și apoi cu căpșunile. Am pus totul într-o oală cu capac și am așezat-o la răcoare (în cămară). În câteva ceasuri, zahărul a început să extragă apa din căpșuni.
Sâmbătă, am mai scuturat oala/amestecat ușor de câteva ori. Duminică, după 48 de ore de repaos, fructele pluteau în sirop, așa cum se vede în imaginea din dreapta.
Sterilizarea borcanelor și capacelor
2. Cândva, în acest lung interval de așteptare, se pregătesc sticle/borcane sterilizate. Pentru asta, se spală borcanele foarte bine cu apă caldă și detergent de vase. Se limpezesc în câteva ape și se așează pe o tavă metalică. Mai departe, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Dulceață și sirop de căpșuni pregătite în același timp – fierbere
3. După ce au trecut cele 48 de ore de așteptare, tot siropul și fructele se toarnă într-o cratiță cât mai largă și joasă. Eu am o cratiță cu diametrul de 38 de cm. și înălțimea de doar 10 cm. Am cumpărat-o de curând, special pentru dulceață, asta după ce am înțeles că nu am cum să obțin aceleași rezultate într-o oală cu pereți înalți. Orice se fierbe într-o asemenea oală, apa se condensează pe pereți și o parte din aceasta se prelinge înapoi în vas. Ori noi, pentru o dulceață cu o culoare frumoasă, avem nevoie de o evaporare cât mai rapidă, așa că vom avea nevoie de o cratiță cât mai largă.
Am pus, așadar, cratița pe foc și am adus totul la fierbere, la foc iute, reținând exact momentul în care dă în clocot (ora și minutul).
4. Am lăsat să fiarbă 1-2 minute. Am scos apoi cu o spumieră toate fructele și le-am pus deoparte, într-un castron. Am lăsat siropul să fiarbă. Am adunat cu grijă spuma mai densă de culoare mai deschisă de la suprafață. Atenție, siropul în fierbere oricum face bulbuci! Nu confundați bulbucii siropului cu spuma din reziduuri de zahăr, care va avea o culoare mai degrabă plămânie. Siropul se fierbe până ce atinge temperatura de 102°C, dacă aveți un termometrul de bombonerie. La această temperatura, concentrația siropului este de 80%. Dacă nu, urmăriți ca siropul fierbinte să se scurgă de pe o lingură în fire subțiri.
Îmbuteliere sirop de căpșuni
5. Imediat, am scos 500 de ml. din acest sirop de căpșuni pe care l-am turnat într-o sticlă sterilizată, prevăzută cu capac etanș. Am lucrat cât se poate de rapid, pentru că restul siropului e încă pe foc. Evident, atunci când am scos 500 de ml. de sirop de căpșuni, am scos destul de mult din zahărul adăugat. Evident, zahărul e dizolvat în acest sirop. Iată de ce dulceața e foarte plăcută și gustul ei nu e tăios de dulce.
6. Imediat după ce am scos deoparte siropul, am adăugat înapoi în cratiță căpșunile. Le-am fiert până la trecerea a 15 de minute din momentul primului clocot. Pe termometrul de bombonerie, temperatura dulceții trebuie să atingă 105°C, nu mai mult de atât.
Îmbuteliere dulceață de căpșuni
Am oprit, apoi, focul și am turnat dulceața fierbinte în borcane. Borcanele trebuie să fie așezate pe o suprafață metalică, al cărei rol e să preia șocul termic, să nu plesnească sticla în momentul în care se adaugă dulceața fierbinte. Se pun capacele și borcanele se întorc cu josul în sus, sprijinindu-se pe capac. Se vor ține câteva minute în această poziție, apoi se întorc în poziția firească.
Observație: nu are niciun rost să fierbeți mai mult timp dulceața, chiar dacă ea va părea încă lichidă. După ce se va răci se va gelifia frumos.
Spor la treabă și conserve reușite!
Lasă un răspuns