Gem de căpșuni – rețetă simplă cu rezultat perfect
Gem de capsuni reteta simpla cu rezultat perfect. Cum se face gemul de capsuni de culoare frumoasa, rosie rubinie si nu prea dulce? Gem de capsuni de casa, reteta pas cu pas, lista de ingrediente si mod de preparare.
O nouă primăvară, un nou sezon al căpșunilor, o noup ediție de gem de căpsuni. Anul acesta, am optat pentru o variantă de gem de căpșuni cu mai puțin zahăr față de clasica dulceață cu raport 1:1 zahăr față de fructe. Drept să vă spun, acea dulceață, deși foarte aspectuoasă, cu fructe întregi, nu prea corespunde nevoilor noastre. Asta pentru că niciodată, nici măcar o singură dată de când mă știu, nu mi-am servit musafirii cu dulceață și apă rece. Dacă mă gândesc mai bine, nici măcar Bună-mea nu obișnuia să ofere asemenea tratații, mai degrabă făcea o prăjitură simplă sau niște gogoși.
Așadar, în general, orice fel de conserve de fructe am consuma, în casa noastră au o destinație clară: micul dejun sau clătitele. Poate unele prăjituri, câte-odată. Categoric, dat fiind nevoile noastre, noi avem nevoie de un gem bun de întins pe pâine, nu de dulceață bob cu bob. Mi s-a întâmplat de prea multe ori să îmi rămână borcane de dulceață neatinse de pe un an pe altul, în cămară! Măcar din rațiuni de gestionare corectă a spațiului, trebuie să renunț la produsele pe care nu le consumăm.
În ce privește rețeta pe care v-o propun azi, chiar îmi place mult. Mi se pare mai rapidă, nu trebuie să îi acord chiar atâta atenție și se pretează pentru porții mici. Prefer să fac gem de căpșuni de mai multe ori, cu fructe ajunse la gradul optim de coacere, când, de altfel, au cea mai bună calitate și aromă, decât să mă aglomerez cu lăzi întregi. Sincer, dacă sezonul căpșunilor ar dura la nesfârșit, aș prepara gem de căpșuni zilnic. Miroase superb în toata casa și ce poate fi mai încântător decât un mic dejun cu gem de căpșuni proaspăt?
Ingrediente gem de capsuni
- 2 kilograme de căpșuni coapte și sănătoase, cântărite după ce au fost curățate deja
- 1 kilogram de zahăr
- zeama de la ½ de lămâie mare
Sterilizarea borcanelor si capacelor
Pentru sterilizare, vă recomand să urmați pașii descriși în articolul meu despre sterilizarea recipientelor și capacelor folosite pentru conservele de casă, pe care-l găsiți cu un click pe poza ce urmează mai jos.
Preparare gem de capsuni – fierberea
1. Căpsunile se spală în câteva ape reci. Se curăță de codițe si se cântăresc. Se taie în bucăți (sferturi, jumătăți, în funcție de mărime) și se pun într-o cratiță. Se stropesc cu sucul de lămâie și se pune cratița pe foc iute. În primele minute de fierbere ale acestui gem de capsuni, se scutură cratița de câteva ori, până când căpșunile încep să-și lase sucul. Evităm astfel să se prindă de fund. În scurt timp, căpșunile vor pluti în sucul propriu. Se fierb la foc mare, adunând spuma de pe deasupra, până volumul din cratiță scade aproape la jumătate (20-30 de minute).
2. În acest moment, se adaugă zahărul, tot deodată (imaginea din stânga). Aducem al nostru gem de căpșuni din nou la fierbere. Dupa ce începe sa fiarba, se reduce focul la mic spre mediu. Atenție, se va forma o spumă abundentă (imaginea din dreapta), care reprezintă reziduurile proteice din zahăr. Această spumă trebuie îndepărtată cu o lingură, altfel poate să dea gemul în foc. Dacă nu se elimină, spuma asta poate și tulbura preparatul final.
3. Gemul se mai fierbe 10-15 minute. Deși va părea lichid, se va gelifia la rece. Probăm astfel dacă al nostru gem de capsuni e gata: o lingură de sirop se pune pe o farfurioară plată și se dă la congelator timp de 4-5 minute. Dacă la suprafața acesteia se va forma o pojghiță subțire iar atunci când se trage cu degetul prin mijlocul siropului răcit, rămâne o urmă clară, care revine cu greu înapoi, înseamnă că gemul este gata.
Gem de capsuni reteta simpla – imbuteliere
4. Gemul de căpșuni se pune în borcane curate și sterilizate, prevăzute cu capse (sau capace) care se închid etanș. Borcanele se așează pe o tavă metalică în timp ce se umplu cu gemul fierbinte, ca să nu plesnească sticla. Se capsează/acoperă cu capace cu filet borcanele pline cu gem imediat. Se întorc pentru 5 minute cu capacul în jos (se va crea vacuum) apoi se rastoarnă în poziția normală.
Se acoperă cu șervete de bucătărie într-un strat gros, pentru a se răci în timp mai îndelungat. După răcirea completă, se verifică atent capacele. Abia atunci vom ști dacă borcanele sunt conforme depozitării în cămară. Fiecare capac are o porțiune circulară ușor mai ridicată, care, dacă borcanul e etanș și capacul nu are defecte (deformări), atunci când produsul e rece, va fi atrasă spre interiorul borcanului – vacuumată. Dacă încercăm să apăsăm pe această porțiune mai bombată, nu se întâmplă nimic, nu pocnește și nu cedează. Conținutul borcanelor al căror capac pocnește ușor la apăsare, trebuie consumat imediat. Celelalte pot fi depozitate în cămară fără probleme, vor rezista peste iarnă.
Respectând acest procedeu, gemul de căpșuni nu va avea nevoie de niciun fel de conservant și se va păstra perfect peste iarnă.
Servire gem de capsuni
Pentru că, după umplerea celor 4 borcane, mi-a rămas puțin gem, dis de dimineață m-am delectat cu un mic dejun cu pâine proaspătă cu unt și gem de căpșuni perfect gelifiat, excepțional de gustos.
Cadou – etichete printabile pentru gemul de capsuni
Rețeta asta vine și cu un mic cadou, o etichetă printabilă pentru gemul de căpșuni. În funcție de dimensiunea la care o prințati, puteți să o aplicați pe borcane sau doar pe capace, așa cum am procedat eu.
Spor la treabă și poftă mare, iar dacă sunteți în căutarea mai multor rețete de gemuri și dulcețuri, le găsiți un un click pe poza de mai jos!
Toate rețetele mele cu căpșuni le găsiți cu un click pe poza următoare!
Lasă un răspuns