Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Gem de căpșuni rețetă simplă cu rezultat perfect

Gem de căpșuni rețetă simplă cu rezultat perfect

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 09.05.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Gem de capsuni reteta simpla cu rezultat perfect. Cum se face gemul de capsuni de culoare frumoasa, rosie rubinie si nu prea dulce? Gem de capsuni de casa, reteta pas cu pas, lista de ingrediente si mod de preparare.

O nouă primăvară, un nou sezon al căpșunilor, o noup ediție de gem de căpsuni. Anul acesta, am optat pentru o variantă de gem de căpșuni cu mai puțin zahăr față de clasica dulceață cu raport 1:1 zahăr față de fructe. Drept să vă spun, acea dulceață, deși foarte aspectuoasă, cu fructe întregi, nu prea corespunde nevoilor noastre. Asta pentru că niciodată, nici măcar o singură dată de când mă știu, nu mi-am servit musafirii cu dulceață și apă rece. Dacă mă gândesc mai bine, nici măcar Bună-mea nu obișnuia să ofere asemenea tratații, mai degrabă făcea o prăjitură simplă sau niște gogoși.

mic dejun cu gem si unt

Așadar, în general, orice fel de conserve de fructe am consuma, în casa noastră au o destinație clară: micul dejun sau clătitele. Poate unele prăjituri, câte-odată. Categoric, dat fiind nevoile noastre, noi avem nevoie de un gem bun de întins pe pâine, nu de dulceață bob cu bob. Mi s-a întâmplat de prea multe ori să îmi rămână borcane de dulceață neatinse de pe un an pe altul, în cămară! Măcar din rațiuni de gestionare corectă a spațiului, trebuie să renunț la produsele pe care nu le consumăm.

În ce privește rețeta pe care v-o propun azi, chiar îmi place mult. Mi se pare mai rapidă, nu trebuie să îi acord chiar atâta atenție și se pretează pentru porții mici. Prefer să fac gem de căpșuni de mai multe ori, cu fructe ajunse la gradul optim de coacere, când, de altfel, au cea mai bună calitate și aromă, decât să mă aglomerez cu lăzi întregi. Sincer, dacă sezonul căpșunilor ar dura la nesfârșit, aș prepara gem de căpșuni zilnic. Miroase superb în toata casa și ce poate fi mai încântător decât un mic dejun cu gem de căpșuni proaspăt?

Ingrediente gem de capsuni

  • 2 kilograme de căpșuni coapte și sănătoase, cântărite după ce au fost curățate deja
  • 1 kilogram de zahăr
  • zeama de la ½ de lămâie mare

Sterilizarea borcanelor si capacelor

Pentru sterilizarea borcanelor, se spală borcanele foarte bine cu apă caldă și detergent de vase. Se limpezesc în câteva ape și se așează pe o tavă metalică.

Tava cu tot cu borcane se bagă în cuptorul rece. Se aprinde cuptorul și se fixează la 150°C. Se lasă să se încălzească până atinge temperatura țintă. Se menține temperatura timp de 15 de minute, apoi se stinge cuptorul. Borcanele se lasă să se răcească acolo. Capacele se spală cu apă caldă și detergent, se limpezesc și se pun într-un castron. Se toarnă deasupra lor apă clocotită și se lasă să se răcească lent. Atenție, nu se folosesc capace deformate și ruginite! Acestea, chiar dacă par că închid bine, de fapt nu asigură etanșeitatea produsului și pot compromite conserva.

Odată sterilizate, borcanele se acoperă cu capacele și se păstrează închise, ca să nu se contamineze cu niciun fel de germeni.

Preparare gem de capsuni – fierberea

1. Căpsunile se spală în câteva ape reci. Se curăță de codițe si se cântăresc. Se taie în bucăți (sferturi, jumătăți, în funcție de mărime) și se pun într-o cratiță. Se stropesc cu sucul de lămâie și se pune cratița pe foc iute. În primele minute de fierbere ale acestui gem de capsuni, se scutură cratița de câteva ori, până când căpșunile încep să-și lase sucul. Evităm astfel să se prindă de fund. În scurt timp, căpșunile vor pluti în sucul propriu. Se fierb la foc mare, adunând spuma de pe deasupra, până volumul din cratiță scade aproape la jumătate (20-30 de minute).

Ultima rețetă publicată

capsuni pregatite pentru gem2. În acest moment, se adaugă zahărul, tot deodată (imaginea din stânga). Aducem al nostru gem de căpșuni din nou la fierbere. Dupa ce începe sa fiarba, se reduce focul la mic spre mediu. Atenție, se va forma o spumă abundentă (imaginea din dreapta), care reprezintă reziduurile proteice din zahăr. Această spumă trebuie îndepărtată cu o lingură, altfel poate să dea gemul în foc. Dacă nu se elimină, spuma asta poate și tulbura preparatul final.

preparare gem 3. Gemul se mai fierbe 10-15 minute. Deși va părea lichid, se va gelifia la rece. Probăm astfel dacă al nostru gem de capsuni e gata: o lingură de sirop se pune pe o farfurioară plată  și se dă la congelator timp de 4-5 minute. Dacă la suprafața acesteia se va forma o pojghiță subțire iar atunci când se trage cu degetul prin mijlocul siropului răcit, rămâne o urmă clară, care revine cu greu înapoi, înseamnă că gemul este gata.

cum se probeaza daca e gata gemul de capsuni

Gem de capsuni reteta simpla – imbuteliere

4. Gemul de căpșuni se pune în borcane curate și sterilizate, prevăzute cu capse (sau capace) care se închid etanș. Borcanele se așează pe o tavă metalică în timp ce se umplu cu gemul fierbinte, ca să nu plesnească sticla. Se capsează/acoperă cu capace cu filet borcanele pline cu gem imediat. Se întorc pentru 5 minute cu capacul în jos (se va crea vacuum) apoi se rastoarnă în poziția normală.

Se acoperă cu șervete de bucătărie într-un strat gros, pentru a se răci în timp mai îndelungat. După răcirea completă, se verifică atent capacele. Abia atunci vom ști dacă borcanele sunt conforme depozitării în cămară. Fiecare capac are o porțiune circulară ușor mai ridicată, care, dacă borcanul e etanș și capacul nu are defecte (deformări), atunci când produsul e rece, va fi atrasă spre interiorul borcanului – vacuumată. Dacă încercăm să apăsăm pe această porțiune mai bombată, nu se întâmplă nimic, nu pocnește și nu cedează. Conținutul borcanelor al căror capac pocnește ușor la apăsare, trebuie consumat imediat. Celelalte pot fi depozitate în cămară fără probleme, vor rezista peste iarnă.

Respectând acest procedeu, gemul de căpșuni nu va avea nevoie de niciun fel de conservant și se va păstra perfect peste iarnă.

gem de capsuni reteta pas cu pas

Servire gem de capsuni

Pentru că, după umplerea celor 4 borcane, mi-a rămas puțin gem, dis de dimineață m-am delectat cu un mic dejun cu pâine proaspătă cu unt și gem de căpșuni perfect gelifiat, excepțional de gustos.

mic dejun cu gem de capsuni, reteta de gem de capsuni

Cadou – etichete printabile pentru gemul de capsuni

Rețeta asta vine și cu un mic cadou, o etichetă printabilă pentru gemul de căpșuni. În funcție de dimensiunea la care o prințati, puteți să o aplicați pe borcane sau doar pe capace, așa cum am procedat eu.
eticheta gem
Spor la treabă și poftă bună!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Au incercat aceasta reteta:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

25 comentarii la Gem de căpșuni rețetă simplă cu rezultat perfect

  1. Geta spune:

    Am preparat gemul de capsuni dupa reteta ta,LaurA,nu pot sa spun decit exceptional,gust,culoare,aspect,timp de preparare scurt.Multumesc si felicitari pentru reteta!Oricum iti consult deseori retetele.
    Geta

    • Mă bucur foarte mult, Geta! De când am descoperit acest procedeu, pe care l-am aflat de la mătușa mea Leontina, nici eu nu mai fac gem de căpșuni după altă rețetă. E excelent!

  2. ruxandra spune:

    Am facut reteta dumneavaoastra de gem de capsuni a iesit delicioasa,am pus si felii de lamaie ca la prima reteta care ati publicat-o si cateva seminte de cardamon si foarte putin dintr-un baton de vanile.Este absolut un deliciu,am cumparat azi iarasi capsuni sa mai fac o serie :))Multumim.

  3. Maria spune:

    Super utila reteta. Genul a păstrat culoarea vie a căpșunelor.

  4. Bianca spune:

    Buna seara! Ce se intampla daca nu sterilizez borcanele? Ma gandesc sa vars dulceata dintr-un alt borcan , sa-l spal si sa torn noua dulceata, cea de capsuni. Multumesc!

  5. Mariana spune:

    Vă mulțumim pentru rețetele faine am sa faci eu gemude căpșuni. …

  6. Romanitza Roman spune:

    Buna. Am inceput sa ma gandesc ca as face ceva diferit. In primul rand m-am gandit la zaharul invertit care este si mai dulce si, pe langa economia de zahar ar fi mai bun deoarece se petrece o transformare in acel proces de invertire care altfel ar cere ficatelului nostru sa execute acest proces extrem de greoi si chinuitor pt el obligat s ane extraga din oase di par si dinti calciul pt a putea realiza invertirea in interiorul corpului nostru. De aceea m-am gandit sa fac o combinatie, separat sa fac invertirea zaharului, separat sa fac un piure din capsuni care s ail pun la cuptor dp ce a apucat sa dea in clocot, iar apoi sa le amestec. Dar inca este o idee. A mai trecut cuiva prin cap aceasta idee? Poate apare un sfat.

    • O idee care mi-a venit mie si chiar voiam sa o pun in practica intr-o noua reteta. Inca ma mai gandesc cum sa procedez, as vrea sa fie cu fructe intregi sau bucati mai mari, nu doar un piure.

  7. deea spune:

    L-am facut si mi-a iesit perfect! Multumesc!!

  8. dulce.amarui2014 spune:

    Buna ziua ! acum fac gem de capsuni si am cautat pe net sa vad dak se pun nuci s-au nu ..am inteles nu se pun dar nici lamie n-am folosit . sper sa iasa .am folost reteta Cameliei

    • Laura Laurentiu spune:

      N-am prea inteles ce-i cu nucile :). Nici Camelia nu stiu cine e, nici care e reteta ei si nici ce legatura e intre mine si reteta ei. :) O sa iasa si fara lamaie.

  9. Plesa Camelia spune:

    Trebuie sa încerc neaparat metoda aceasta de preparare.eu am lasat căpșunile cu zaharul si sucul de lămâie vreo 8 ore(pana s-a topit zaharul)si apoi am pus la fiert cu un baton de vanilie.mulțumiri pentru reteta

  10. Adriana Deac spune:

    Buna ziua, Ieri am facut aceste gem de capsuni si a iesit minunat!. Eu am mai folosit acest tip de reteta pentru gemul de caise (reteta de la mama soacra), reteta 100% reusita. Va multumesc ca existati. Sunteti site-tul meu culinar preferat.

  11. Iuliana spune:

    Arata fenomenal si cu siguranta gustul este pe masura. Multumesc Laura pentru reteta. Abia astept sa o incerc !

  12. Nicholas Rivera spune:

    Dar arata mai mult a dulceata decat a gem. Parerea mea e ca gemul e compact, cremos, nu are bucati de fructe intregi prin el. E ca o marmelada mai fluida. Eu as da prin masina de tocat fructele inainte de a le pune la fiert.

    • lauralaurentiu spune:

      Puteti sa faceti si asa, daca asa preferati. Pentru mine gemul are o textura de jeleu, mai mult sau mai putin omogena.
      Pe 07.06.2014 06:30, „Disqus” a scris:

  13. Alina spune:

    Buna , as vrea sa te intreb cum sunt borcanele in momentul in care pui gemul in ele, sunt reci sau calde/fierbinti? Multumesc

    • lauralaurentiu spune:

      Borcanele sunt la temperatura camerei, tocmai de aceea le asez pe o suprafață metalică în momentul în care torn gemul fierbinte, ca sa preia socul termic si sa nu plesneasca sticla.
      Pe 01.06.2014 10:12, „Disqus” a scris:

  14. Ginuca spune:

    Este absolut minunata culoarea produsului finit…intotdeauna imi rezulta inchis la culoare, dar il fierb cu zaharul de la inceput si numai la foc mic.
    Nu pot sa ma abtin sa nu salivez la vederea imaginii finale…
    Multumesc pentru tiparul etichetei, e absolut ingenios !

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE