
Piersica Melba





Desertul din care m-am delectat azi si pe care vreau sa vi-l impartasesc este unul clasic, cu o poveste incantatoare. Piersica Melba (Peche Melba) este o creatie a celebrului Auguste Escoffier, unul dintre cei mai importanti chefi francezi.
Povestea
In 1893, soprana australiana Nellie Melba era una dintre cele mai cunoscute si stralucitoare artiste ale lumii. Nu doar atat, era in acelasi timp in centrul vietii mondene a inaltei societati europene, fiind iubita printului Philippe, duce de Orleans. Soprana era, pare-se, indragostita de inghetata. O dragoste interzisa, temandu-se sa o consume prea des, ca sa nu ii afecteze corzile vocale.
La finalul unei reprezentatii triumfale cu opera Lohengrin, sustinuta la Covent Garden, ducele de Orleans a dat un dineu in cinstea incantatoarei soprane. Locul ales a fost restaurantul Savoy din Londra, unde Auguste Escoffier era chef.
Escoffier a creat un desert delicat si usor. Acesta continea piersici si inghetata de vanilie, stropite cu sos de zmeura proaspata. Celebrul chef s-a gândit sa-i ofere sarbatoritei bucuria de a consuma inghetata, a carei raceala extrema avea sa fie temperata de combinatia cu fructele posate. Pentru o prezentare stralucitoare, a creat o lebada sculptata in gheata pe care a etalat deserturile si le-a invaluit intr-un voal de zahar. Desigur, aceasta prezentare uluitoare a fost rezervata doar debutului. Montat in portii individuale, desertul lui Escoffier este si astazi un mare succes, care inca face deliciul gurmanzilor. Si asta la mai bine de o suta de ani de cand a fost servit pentru prima data, unor personaje atat de ilustre!
Ingrediente Piersica Melba
- 4 cupe de inghetata de vanilie
- 4 jumatati de piersici decojite, posate (sau din compot, dar sa nu fie rasfierte si foarte moi, ci sa isi pastreze textura)
- 5 linguri cu varf de zmeura proaspata
- 1 lingura de zahar pudra
- 1 lingura de fulgi de migdale
- optional: frisca batuta dupa gust (in reteta originala nu s-a folosit frisca)
Despre ingredientele principale
Nu o sa insist asupra piersicilor. Am profitat de faptul ca azi m-am ocupat de conservarea unor fructe frumoase din care am facut un superb compot de piersici (click pe link pentru reteta). Am oprit 4 jumatati petnru aceasta reteta. Se pot folosi orice fel de piersici posate sau din compot, cu conditia sa fie inca ferme si cu o textura placuta. Pentru decojirea piersicilor, urmati indicatiile de aici.
La fel, se poate folosi inghetata de vanilie de casa (click pe link pentru reteta) sau cumparata, important e sa fie de buna calitate, gustoasa si cremoasa.
Mod de preparare Piersica Melba
1. Pentru desertul Piersica Melba, este important ca paharele in care se va monta desertul sa fie bine racite in frigider.
2. Fulgii de migdale se rumenesc intr-o tigaie uscata, fara grasime adaugata, timp de 1 minut. Trebuie doar sa prinda putina culoare, apoi se lasa deoparte sa se raceasca.
3. Se opreste 1 lingura de zmeura boabe deoparte, restul se da la blender impreuna cu zaharul pudra si 3 linguri de apa. Se trece piureul de zmeura printr-o sita fina, pentru a scapa de seminte.
4. In paharele bine racite se pune cate 1 cupa de inghetata. Se acopera cu 1 jumatate de piersica, se adauga cateva linguri de sos de zmeura si se impart boabele de zmeura intre cele doua portii.
5. Se pune inca 1 cupa de inghetata in fiecare pahar, se acopera cu jumatatea de piersica ramasa si se finalizeaza desertul Peche Melba cu sos de zmeura si migdalele prajite.
Optional, aceasta Piersica Melba se poate decora si cu frisca batuta. Mie mi se pare ca nu are nevoie de nimic in plus, e un desert destul de decorativ si fara indoiala combinatia este pe cat de simpla, pe atat de genial de delicioasa, nu degeaba e o creatie a lui Escoffier.
Pofta buna!
Lasă un răspuns