Cautare in site
x inchide
Advertising
Înghețată de lămâie

Înghețată de lămâie

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 21.06.2012
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Acum câteva zile, fiind în vizită la cineva și televizorul rulând pe un canal culinar pe care eu, din păcate, nu îl am în grila de programe, am văzut o blondă frumoasă peparând o înghețată de lămâie. Nu puteam să fiu foarte atentă la rețetă, pentru că politețea mă obliga să particip la conversație. Poate tocmai de aceea, contrar efectului răcoritor scontat, înghețata de lămâie cu pricina mi-a aprins imaginația.

ALTE REȚETE DE ÎNGHEȚATĂ CARE TE-AR PUTEA INTERESA

Cald afară, monșer, imaginația înflăcărată… Nu am rezistat mai mult de două zile tentației și m-am apucat să fac o înghețată de lămâie la rându-mi, pornind de la amintirea nu tocmai exactă a rețetei văzute la televizor. Cu toate că reproducerea mea este destul de aproximativă, față de ceea ce făcuse de frumoasa blondă, vă asigur ca a ieșit o înghețată de lămâie cu gust proaspăt, citric, răcoritoare și absolut delicioasă.

inghetata de lamaie reteta laura laurentiu

Ingrediente Inghețată de lămâie

  • 3 lamai, coaja razuita si zeama
  • 2 oua intregi
  • 1 galbenus
  • 75 de grame de unt
  • 200 de grame de zahar
  • 300 de grame de iaurt gras (minimum 3,5%, ideal ar fi cel grecesc, cu 10% grasime)
  • 300 ml. smantana pentru frisca

Mod de preparare înghețată de lămâie

Baza de lemon curd

Crema de baza pentru aceasta inghetata de lamaie este un lemon curd, o cremă de citrice cu gust foarte vioi. Principiul e cam acelasi ca la sosul olandez. Zeama de lamaie, ouale si untul se gatesc la foc foarte mic pana ce se ingroasa si nicio secunda mai mult!

1. Asadar, lamaile se razuiesc de coaja galbena, apoi se storc de zeama, colectand totul intr-o craticioara.

lamai rase de caoja galbena si stoarse

Advertising

2. In aceeasi craticioara se adauga zaharul, ouale intregi si galbenusul, precum si untul moale taiat in bucatele.

baza lemon curd

3. Se pune craticioara pe foc mic si se bate cu telul in forma de para in permanenta. Se insista pe fundul craticioarei pentru ca nu e deloc de dorit sa se prinda. Imediat ce crema lemon curd devine omogena si inchegata, se ia deoparte de pe foc si se bate inca 2-3 minute pana se racoreste. Se trece prin sita, așa cum e recomandat oricaror creme pe baza de oua, pentru a scapa de eventualele cocoloase. Se colecteaza intr-un vas curat si se lasa sa se raceasca complet inainte de a continua.

lemon curd crema de baza

Prepararea cremei pentru înghețată

4. Dupa ce crema lemon curd s-a racit complet, se adauga iaurtul, atentie, sa fie un iaurt de calitate, cremos si fara zer. Se omogenizeaza perfect crema cu iaurtul.

Advertising

mod de preparare inghetata de lamaie facuta in casa

5. Separat, smantana pentru frisca se bate fara a insista prea mult. Imediat ce prinde putina consistenta va fi suficient batuta. Atentie, smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece cand se bate, altfel se poate separa in unt si zer. Se adauga crema de iaurt si lamaie peste frisca batuta si se omogenizeaza usor, cu o spatula si gata, asta e crema de baza pentru inghetata de lamaie!

omogenizare frisca cu baza de lemon curd

Inghetarea cremei de baza

Pentru a obtine inghetata de lamaie, se poate proceda în două moduri diferite.

Advertising
  • Crema de baza pentru inghetata de lamaie se toarna intr-un castron cu capac si se da la congelator pentru 2-3 ore. La fiecare 30 de minute, pentru a preintampina formarea cristalelor de gheata, se amesteca energic. Se continua pana are consistenta dorita.
  • Solutia ideala, pe care am aplicat-o si eu, implica un aparat de inghetata, simplu si necostisitor. Vasul acestuia trebuie lasat la congelator peste noapte (minimum 12 ore). Apoi, crema de baza pentru inghetata de lamaie se toarna in aparat si va fi gata in 25-30 de minute.

inghetata de lamaie reteta pas cu pas inghetarea cremei in aparat de inghetata

Inghetata de lamaie – servirea

Asa cum ma asteptam, aceasta inghetata de lamaie a trecut pe un loc fruntas in lista preferintelor noastre. E o adevarata sarbatoare intr-o zi fierbinte! Eu am adaugat in cupe lemon curd sau coaja de lamaie confiata, grozava in ambele variante!

inghetata de lamaie facuta in casa reteta inghetata de casa cu lamaie reteta laura laurentiu

Ca sa nu mor de pofta, refuz sa ma gandesc cat de bine s-ar potrivi asortata cu inghetata de capsuni sau de zmeura. Mmmm…

Later edit: între timp, am aflat cum o cheamă pe frumoasa blondă din emisiunea pe care am văzut-o, numele ei este Rachel Allen.

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

35 comentarii la Înghețată de lămâie

  1. Laura says:

    Si io vreau….

  2. Malina says:

    foarte, foarte buna. multzam.

    • lauralaurentiu says:

      Sa-ti fie de bine :). E nebunie inghetata asta, aseara am facut o tura si azi ma pregatesc sa o fac iara :)).

  3. corina says:

    ASTAZI AM PREPARAT SI EU RETETA DE INGHETATA DE LAMIIE….ESTE SUPERBA!!FINA SI DEOSEBITA A FOST APRECIATA !MULTUMESC MULT PENTRU RETETELE OFERITE….SUNT MINUNATE!!

  4. Raluca says:

    doamna laura, smantana pentru frisca este vreuna anume de la vreo firma buna pt aceasta inghetata  ? sau recomandati vreuna ? aveti niste retete extrem si minunat de bune

    • lauralaurentiu says:

      Raluca draga, multumesc pentru apreicieri. Smanatana pentru frisca nu e nevoie sa fie de la vreo firma anume, eu de obicei iau ce gasesc, in functie si de marimea ambalajului. De data asta am folosit de la Dorna, e in cutie de carton (tetra pack) si scrie pe ea chiar asa “smantana pentru frisca”.

  5. raluca says:

    Doamna Laura, azi am pregatit aceasta inghetata….este foarte buna! Reteta e usoara, iar produsul final minunat, racoros si cremos. Nici nu a trebuit sa  amestec din 30 in 30 de minute pentru ca nu se formeaza cristale de gheata deasupra. Jumatate din cantitate am “imbunatatit-o”cu stafide inmuiate in whisky. Va multumesc ca ne impartasiti aceste retete minunate. Numai bine!

    • lauralaurentiu says:

      Raluca, ma bucur foarte mult ai incercat reteta de inghetata si ca ti-a reusit. Asa e, e racoritoare, gustoasa si cremoasa! Sa va fie de bine!
      2012/6/23 Disqus

  6. Oana2137 says:

    Imi spui te rog de unde ai luat zmeura?sunt si eu din TM.

  7. Deea says:

    Nemaipomenita reteta! multumim!:*
    Si ce frumos este modelul paharelor… pot sa intreb daca se gasesc si la noi? daca da, unde? un pret? :) mi-as dori sa am in casa asa ceva… :)

    • lauralaurentiu says:

      Deea, paharele sunt produse in Romania, la o fabrica de sticla din satu Mare, la Poiana Codrului. E un cadou de la fratele meu, nu stiu cat costa.

  8. Marius Dragomir says:

    Pentru vremea asta…nici ca se putea ceva mai potrivit ! SUPER !!!

  9. Andreea G2586 says:

    cred ca ar merge bine cu niste menta ..

  10. Vara Toamna says:

    N-ar fi bine să încălzim crema la bain-marie? Că eu mereu reuşesc să ard cremele astea pe foc…

  11. Adnia says:

    trebuie neaparat s-o incerc si eu!

  12. Am acasa un borcan de lemon curd si cred ca daca il amestec cu smantana de frisca si il bag la masina de inghetata, sansele sa-mi iasa si mie ceva delicios sunt la fel de mari. Nu va avea gustul unic al inghetatei facute de la zero, dar racoroasa va fi cu siguranta.

    • lauralaurentiu says:

      Fara indoiala va fi delicioasa, Laura draga. Lemon curd-ul el in sine e o minunatie, dupa parerea mea :).

  13. Gratiela says:

    Minunata ! Am sa incerc cu lime si cu citiva stropi de limoncello pe deasupra !!!

  14. alinutzika says:

    vai, ce bunatate!!

  15. Leoaica222 says:

    pare usor de facut si arata super bine!felicitari!:)

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE