Înghețată de lămâie
Acum câteva zile, fiind în vizită la cineva și televizorul rulând pe un canal culinar pe care eu, din păcate, nu îl am în grila de programe, am văzut o blondă frumoasă peparând o înghețată de lămâie. Nu puteam să fiu foarte atentă la rețetă, pentru că politețea mă obliga să particip la conversație. Poate tocmai de aceea, contrar efectului răcoritor scontat, înghețata de lămâie cu pricina mi-a aprins imaginația.
ALTE REȚETE DE ÎNGHEȚATĂ CARE TE-AR PUTEA INTERESA
- Rețeta de înghețată de vanilie
- Rețeta de înghețată de ciocolată
- Rețeta de înghețată de pepene galben
Cald afară, monșer, imaginația înflăcărată… Nu am rezistat mai mult de două zile tentației și m-am apucat să fac o înghețată de lămâie la rându-mi, pornind de la amintirea nu tocmai exactă a rețetei văzute la televizor. Cu toate că reproducerea mea este destul de aproximativă, față de ceea ce făcuse de frumoasa blondă, vă asigur ca a ieșit o înghețată de lămâie cu gust proaspăt, citric, răcoritoare și absolut delicioasă.
Ingrediente Inghețată de lămâie
- 3 lamai, coaja razuita (de la lamai cu coaja netratata) si zeama
- 2 oua intregi
- 1 galbenus
- 75 de grame de unt
- 200 de grame de zahar
- 300 de grame de iaurt gras (minimum 3,5%, ideal ar fi cel grecesc, cu 10% grasime)
- 300 ml. smantana pentru frisca
Mod de preparare înghețată de lămâie
Baza de lemon curd
Crema de baza pentru aceasta inghetata de lamaie este un lemon curd, o cremă de citrice cu gust foarte vioi. Principiul e cam acelasi ca la sosul olandez. Zeama de lamaie, ouale si untul se gatesc la foc foarte mic pana ce se ingroasa si nicio secunda mai mult!
1. Asadar, lamaile netratate se razuiesc de coaja galbena, apoi se storc de zeama, colectand totul intr-o craticioara.
2. In aceeasi craticioara se adauga zaharul, ouale intregi si galbenusul, precum si untul moale taiat in bucatele.
3. Se pune craticioara pe foc foarte mic si se bate cu telul in forma de para in permanenta. Se insista pe fundul craticioarei pentru ca nu e deloc de dorit sa se prinda. Imediat ce crema lemon curd devine omogena si inchegata, se ia deoparte de pe foc si se bate inca 2-3 minute pana se racoreste. Se trece prin sita, așa cum e recomandat oricaror creme pe baza de oua, pentru a scapa de eventualele cocoloase. Se colecteaza intr-un vas curat si se lasa sa se raceasca complet inainte de a continua.
Prepararea cremei pentru înghețată
4. Dupa ce crema lemon curd s-a racit complet, se adauga iaurtul, atentie, sa fie un iaurt de calitate, cremos si fara zer. Se omogenizeaza perfect crema cu iaurtul.
5. Separat, smantana pentru frisca se bate fara a insista prea mult. Imediat ce prinde putina consistenta va fi suficient batuta. Atentie, smantana pentru frisca trebuie sa fie foarte rece cand se bate, altfel se poate separa in unt si zer. Se adauga crema de iaurt si lamaie peste frisca batuta si se omogenizeaza usor, cu o spatula si gata, asta e crema de baza pentru inghetata de lamaie!
Inghetarea cremei de baza
Pentru a obtine inghetata de lamaie, se poate proceda în două moduri diferite.
- Crema de baza pentru inghetata de lamaie se toarna intr-un castron cu capac si se da la congelator pentru 2-3 ore. La fiecare 30 de minute, pentru a preintampina formarea cristalelor de gheata, se amesteca energic. Se continua pana are consistenta dorita.
- Solutia ideala, pe care am aplicat-o si eu, implica un aparat de inghetata, simplu si necostisitor. Vasul acestuia trebuie lasat la congelator peste noapte (minimum 12 ore). Apoi, crema de baza pentru inghetata de lamaie se toarna in aparat si va fi gata in 25-30 de minute.
Inghetata de lamaie – servirea
Asa cum ma asteptam, aceasta inghetata de lamaie a trecut pe un loc fruntas in lista preferintelor noastre. E o adevarata sarbatoare intr-o zi fierbinte! Eu am adaugat in cupe lemon curd sau coaja de lamaie confiata, grozava in ambele variante!
Ca sa nu mor de pofta, refuz sa ma gandesc cat de bine s-ar potrivi asortata cu inghetata de capsuni sau de zmeura. Mmmm…
Later edit: între timp, am aflat cum o cheamă pe frumoasa blondă din emisiunea pe care am văzut-o, numele ei este Rachel Allen.
Lasă un răspuns