Clătite americane – rețetă de pancakes pufoase, explicată detaliat
Clătite americane – rețetă de pancakes pufoase, explicată detaliat, lista de ingrediente cu gramaje exacte și modul de preparare ilustrat cu poze pas cu pas și multe sfaturi de ajutor. Clătitele americane se potrivesc la desert? Ce topping-uri se folosesc pentru clătite americane?
Adevărul e că nu fac foarte des clătite americane. De câțiva ani, au devenit specialitatea fiică-mii și cum ea a părăsit cuibul, nu prea mai ajung pe masa noastră. Azi, însă, e o mare sărbătoare, în casa noastră! Se împlinesc 15 ani de când am lansat acest blog culinar și am vrut neapărat să marchez momentul, invitând câțiva prieteni care apreciază mâncarea și care mi-au fost alături, într-o formă sau alta, încă de la început. Doar că prietenii au avut fiecare programul lui și au putut să vină doar la un brunch.
N-a fost rău deloc! Brunch-ul aș putea zice că e masa mea preferată! Am făcut un meniu fresh, cu avocado toasts, halloumi la tigaia grill, un guacamole și două salate. La desert, am făcut aceste clătite americane, pe care le-am servit cu fructe de pădure proaspete și miere. Au fost minunate, fragede și pufoase, vanilate și doar atât de dulci câtă miere a vrut fiecare să-și pună!
Vă invit să descoperiți rețeta în cele ce urmează, inspirată de cartea lui Chuck Williams şi uşor simplificată.
Ingrediente Clătite Americane – Rețetă de Pancakes Pufoase
- 4 ouă întregi (55-60 de grame/buc)
- 300-325 ml lapte
- 1 linguriță (5 grame) de praf de copt
- 50 g zahar
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon
- 250 de grame de făină
- 40 de grame de unt topit (dar nu fierbinte)
- 1 praf bun de sare (5 grame)
- unt topit/ulei pentru prăjit (opțional)
Pentru servire, la alegere:
- miere și unt
- fructe de pădure
- banane și unt de arahide
- nuci sau alune
- cireșe sau alte fructe confiate
- siropuri de fructe sau sirop de arțar
- sos de ciocolată, lapte condensat, frișcă bătută etc
Mod de Preparare Clătite Americane – Rețetă de Pancakes Pufoase, Explicată Detaliat
1. Am măsurat laptele (300 de ml) cu o cană gradată și l-am pus într-un castron încăpător. Am păstrat o cantitate mică de lapte (25 ml) separat, în caz că ar fi fost nevoie, după adăugarea făinii. Următorul pas a fost să separ ouăle. Gălbenușurile le-am colectat în castronul în care am pus laptele (peste acesta). Albușurile le-am colectat într-un bol încăpător, separat. În castronul cu lapte și gălbenușuri, am adăugat zahărul și zahărul vanilat bourbon.
Am bătut puțin cu telul în formă de pară, doar până s-au omogenizat toate și am obținut un lichid gălbui.
2. Separat, într-un castronel, am cântărit făina. După cântărire, am omogenizat-o cu praful de copt. Am adăugat aceste ingrediente uscate peste amestecul de gălbenușuri și lapte. Eu am folosit o sită prin care am cernut făina, astfel se reduce riscul formării de cocoloașe în compoziție.
3. Am amestecat cu telul în formă de pară până ce făina, laptele și gălbenușurile s-au omogenizat. E de preferat să folosim telul și să nu mixăm, pentru că făina dezvoltă rețeaua de gluten prin prelucrare excesivă și vom obține pancakes insuficient de fragede. Nu trebuie insistat prea mult cu amestecarea. Chiar dacă mai rămân câteva cocoloașe mici, acestea vor dispărea. Nu a fost nevoie să adaug restul de lapte, dar dacă vi se pare compoziția prea groasă și nu curge de pe tel, așa cum puteți vedea mai jos, îl puteți adăuga acum.
4. Peste albușurile pe care le-am colectat separat, am adăugat 1 praf bun de sare. Am mixat albușurile cu sarea până au devenit o spumă tare.
5. Peste amestecul de lapte, gălbenuș și făină, am adăugat untul topit, care trebuie să fie fluid, dar abia-abia călduț, nu fierbinte.
6. Am omogenizat rapid untul în compoziție, amestecând energic cu telul în formă de pară, până când untul a fost complet încorporat.
Încorporarea spumei de albuș
7. Imediat, am răsturnat spuma de albușuri peste compoziția cu lapte, gălbenușuri, unt și făină.
8. Am încorporat spuma de albușuri în compoziția de bază, cu atenție, folosind o spatulă flexibilă și efectuând împăturiri de jos în sus. Compoziția de clătite americane trebuie să fie ceva mai densă decât aluatul de clătite clasic dar mai spumoasă, cam ca cea de pandișpan.
Gătirea
Pentru gătirea acestor clătite americane vă e suficientă o tigaie bună, cu suprafață antiaderentă. Dacă aveți două tigăi cu care să lucrați în paralel, cu atât mai bine, treaba va merge mai repede. E bine de știut și că au apărut aceste aparate speciale pentru clătite, care le coc uniform, fără grija că s-ar lipi. Unele modele, cum e și cel pe care-l puteți accesa cu un click pe poza de mai jos, au lăcașuri speciale, dimensionate pentru obținerea unor pancakes de mărime egală, foarte aspectoase.
9. Eu m-am descurcat, însă, în modul clasic, la tigaie. Am pus tigaia la încins, pe foc mediu-mic. Am lăsat-o vreo 3-4 minute, să mă asigur că e bine încinsă. Dacă folosim o tigaie bună, antiaderentă, nu mai este necesar să se folosească unt sau ulei pentru prăjire. Dacă știm că e posibil să lipească, putem unge tigaia, după ce s-a încins, cu o pensulă de patiserie înmuiată în unt topit sau cu un șervețel de bucătărie îmbibat în ulei.
Așa cum am precizat deja, aceste clătite americane se pot coace cu succes la două tigăi alăturate, comprimând timpul de gătire la jumătate. Cine deține o tigaie cu diametrul foarte mare (30-32 de centimetri), poate coace 3 bucăți deodată.
Ca să obținem clătite americane frumoase, acestea trebuie să fie egale.
10. Pentru asta, e important să folosim o măsură, atunci când turnăm aluatul în tigaie. Eu am folosit un polonic mic, cu diametrul de 6 cm și volumul de 45 ml. Se poate folosi și o cană gradată. Am umplut polonicul cu aluatul semifluid din bol și l-am răsturnat în mijlocul tigăii, turnând în același loc. Aluatul se distribuie singur într-o formă rotundă, eu nu am mai atins suprafața aluatului deloc, după ce l-am turnat. Diametrul clătitelor este de 10-12 cm.
După ce am turnat aluatul pentru prima dată (pentru prima clătită), am redus focul la mic. Altfel, există pericolul să rămână clătitele crude la mijloc.
11. Deîndată ce suprafața clătitelor a devenit mai mată și au început să se vadă bule de aer, apărând unele după altele, am întors clătitele cu o spatulă lată, pe care am introdus-o sub ele și le-am răsucit rapid, dintr-o singură mișcare. Așa arătau fiecare dintre pancakes înainte să le întorc, observați textura plină de bule de aer.
12. … iar în poza de mai jos puteți vedea cum arătau după ce le-am întors. Suprafața e rumenă, dar deloc unsuroasă.
Timpul de coacere pentru clătite americane este de 3-4 minute în total, cam 1:30 – 2 minute pe fiecare parte.
13. Pe măsură ce au fost gata, le-am pus unele peste altele, pe o farfurie, formând un teanc. Astfel, ele rămân fierbinți și devin și foarte moi.
Clătite Americane – Servirea
Fără îndoială, aceste clătite americane sunt de servit calde sau măcar călduțe! Sunt un produs asociat cu micul dejun sau cu un brunch, așa că topping-urile pe care le putem folosi sunt foarte diverse. De la miere și toate siropurile, la bacon crocant. De la fructe proaspete la dulcețuri, sos de ciocolată sau vanilie, frișcă sau lapte condensat. Important e ca aceste adaosuri să completeze în mod plăcut și echilibrat clătitele, fără să fie într-o cantitate exagerată. Pentru acest brunch, le-am asortat cu fructe de pădure proaspete și miere.
Am folosit 2 caserole a câte 125 de grame cu un ”mix de fructe de pădure”, chiar așa e denumirea de la raft. Fiecare caserolă a conținut mure, afine și coacăze roșii, pe care le-am distribuit pe fiecare porție de clătite americane dar am mai pus și în niște castronele, pe masă, în caz că cineva ar mai vrea. Mie îmi plac foarte mult și simple, fierbinți, cu un cubuleț de unt și sirop de arțar sau miere de salcâm. Evident, vă invit să dau frâu liber imaginației și să vă faceți propriile combinații! Important e că aceste clătite ies așa de fragede și pufoase și, dacă respectați indicațiile, vor fi și perfect gătite.
MAI MULTE REȚETE CU CLĂTITE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns