
Papanasi fierti cu branza dulce





Papanasi fierti, cu branza dulce, reteta culinara pas cu pas. Cum se fac papanasii fierti, cu branza si pesmet. Papanasi din aluat cu branza de vaci, fierti si presarati cu pesmet rumenit in unt si aromat. Desert rapid, papanasi cu branza, fierti.
Papanasii fierti cu branza dulce sunt un desert minunat si foarte rapid pe care absolut fara niciun motiv l-am cam scos din repertoriul culinar al ultimilor ani. Nici nu tin minte, de fapt, cand am facut papanasi cu branza fierti ultima data, cred ca pe cand fata mea era inca mica. Acesti papanasi cu branza fierti sunt, de fapt, cei cu care am crescut, prin partile noastre mai modernii papanasi prajiti au patruns nu foarte de demult, ca desert de restaurant, mai degraba.
Pe cand eram si eu o proaspata sotie, imi amintesc ca am citit reteta de papanasi fierti intr-o carte de bucate… cred ca a Sandei Marin… sau al Silviei Jurcovan? Nu as vrea sa ma dovedesc nerecunoscatoare, de la ambele doamne am invatat destule, asa ca recunostinta mea se indreapta in mod egal spre amandoua, la fel si scuzele pentru a nu-mi fi amintit cu exactitate de la care dintre ele am preluat reteta de papanasi cu branza fierti pe care v-o propun si voua astazi. Merita sa-i faceti, dureaza foarte putin si mi-am incantat familia si doi prieteni dragi acesti papanasi cu branza dulce.
Ingrediente Papanasi fierti cu branza dulce:
- 250 de grame de branza de vaci proaspata, bine scursa de zer (daca are mult zer va va obliga sa adaugati mai multa faina si gris)
- 1 ou
- 2 linguri de faina
- 2 linguri de gris
- coaja razuita fin de la 1 lamaie
- 2 plicuri de zahar vanilat
- scortisoara
- 1 praf de sare
- 50 de grame de unt
- 100 de grame de pesmet
- 3 linguri de zahar (sau cat de dulce va place pesmetul)
- in plus: faina pentru presarat planul de lucru, apa si sare pentru fiert
Papanasi fierti cu branza dulce, cum ne organizam pentru prepararea retetei
Simplu ca buna ziua si foarte rapid, cantariti si pregatiti toate ingredientele: răzuiți lămâia, cântăriți și măsurați făina, grișul, zahărul untul și pesmetul, apoi puteti pune apa pe foc, pentru ca pregatirea aluatului si modelarea papanasilor nu ar trebui sa dureze decat atat cat ii ia unei cratite de 4 litri de apa sarata ca sa fiarba. Asadar, puneti apa la fiert intr-o oala incapatoare, sarata (cu aproximatic 2 lingurite cu varf de sare la 4 litri de apa), ca pentru fierberea pastelor.
Alte idei de desert rapid, pe bază de aluaturi fierte:
Papanasi fierti cu branza dulce, pregatirea aluatului
1. Branza bine scursa de zer, oul intreg, 1 praf de sare, 1 plic de zahar vanilat, coaja de lamaie, faina si grisul se pun intr-un castron si se framanta rapid si energic, pana se obtine un aluat neted, omogen si nelipicios.
Papanasi fierti cu branza dulce, modelarea si fierberea papanasilor
2. Se presara planul de lucru cu faina si aluatul se aseaza pe acesta, se modeleaza in forma unui cilindru cu diametrul de aproximativ 4 cm. Din acest cilindru, se taie bucati de aproximativ 3 cm.
3. Se modeleaza fiecare bucata rotund, rotindu-o ca pe o minge pe planul de lucru, si se apasa cu degetul la mijloc, fara a trece dintr-o parte in alta. Adancitura de la mijloc va ajuta la gatirea uniforma a papanasilor. Se dau bine prin faina papanasii formati, e important sa fie infainati ca sa nu se desfaca la fiert.
4. Papanasii se pun in apa clocotita toti deodata. Se trece cu o spatula lata pe fundul oalei pentru a desprinde vreun papanas care, eventual, poate sa se fi prins. Deindata ce, dupa adaugarea tuturor papanasilor, apa clocoteste din nou, se reduce focul la mic si se acopera cu un capac. Papanasii se fierb 7-8 minute acoperiti, apoi focul se opreste si se mai lasa in apa fierbinte, acoperiti, inca 5-6 minute, ceea ce va face ca grisul sa se umfle si papanasii sa fie foarte fragezi.
Papanasi fierti cu branza dulce, pregatirea pesmetului aromat
5. Cat papanasii se odihnesc in apa, se topeste untul intr-o tigaie, pe foc mediu, se adauga pesmetul si se rumeneste, amestecand continuu, pana incepe sa miroasa a placinta coapta (2-3 minute). Cand pesmetul a devenit auriu, se trage deoparte, se adauga cele 3 linguri de zahar (sau dupa gustul fiecaruia) si 1 plic de zahar vanilat si/sau scortisoara macinata.
Papanasi fierti cu branza dulce, finalizarea preparatului si servire
Papanasii fierti se scurg bine de apa si se tavalesc in pesmetul indulcit, asa cum aratat si la reteta de galuste cu prune.
Papanasii cu branza fierti se servesc imediat, calduti fiind. Optional, la servire se poate adauga in farfurie putina smantana, eventual indulcita cu zahar pudra vanilat, un jeleu de fructe acrisoare sau un sos de vanilie. Pofta mare s-aveti!
Pentru rețeta de papanași cu brânză prăjiți, click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns