Parfait de cafea
Ritualul cestii de cafea dimineata nu e ceva constant la mine, cu toate ca, in mod ciudat, imi place aroma cafelei proaspat facute si ador deserturile care contin acest ingredient atat de parfumat.
Mai degraba imi rezerv o ceasca de cafea doar pentru acele zile cand chiar am nevoie de mai multa energie, insa un desert nu l-as putea refuza niciodata. Asa ca va propun astazi un dulce de sezon, rece, numai bun pentru a face fata caldurilor varatice – parfait de cafea, insotit de un crumble crocant de ciocolata, caviar de cafea si tuille de ciocolata, totul inundat intr-un sos subtire de ciocolata. Nu e un desert pe care sa-l fac zilnic, necesita destul de mult timp, insa cu putina organizare va puteti impresiona familia ori invitatii cu un dulce rafinat, cu aroma subtila de cafea si ciocolata din belsug, un dulce care combina cu succes mai multe texturi si reuseste sa fie atat racoritor, cat si bogat in arome in acelasi timp.
Ingrediente Parfait de cafea
Parfait de cafea:
- 100ml cafea tare (sau espresso)
- 85g zahar
- 2g gelatina + 10ml apa rece
- 3 galbenusuri
- 1 lingurita extract de vanilie
- 250ml frisca lichida, batuta
- Crumble de ciocolata:
- 50g migdale macinate fin
- 40g faina alba
- 1 praf de sare
- 40g zahar brun
- 50g unt rece
- 25g cacao
Caviar de cafea:
- 100ml cafea (sau espresso)
- 50g zahar
- 50ml Amaretto
- 7g gelatina + 35ml cafea rece
Tuille de ciocolata:
- 30ml apa
- 50g zahar
- 50g glucoza lichida
- 15g ciocolata neagra
- 20g cacao
- Sos de ciocolata:
- 200ml lapte
- 100ml frisca lichida
- 30g zahar
- 70g ciocolata neagra, tocata
- 1 praf de sare
- 1/2 lingurita extract de vanilie
Preparare Parfait de cafea
Parfait de cafea:
1. Inainte de a incepe pregatirea parfait-ului, luati 4-6 forme din inox si tapetati-le cu folie de acetat. Sigilati partea de jos a fiecarei forme cu folie alimentara si asezati formele pe o tava care incape in congelator.
2. Hidratati gelatina in apa rece pentru 10 minute.
3. Combinati cafeaua si zaharul intr-un vas si puneti pe foc. Dati in clocot si fierbeti 2-3 minute pana zaharul se topeste complet (nu o sa va plictisesc cu temperaturi, se poate si fara). Cat fierbe siropul, incepeti sa mixati galbenusurile cu un mixer electric pana devin albicioase si isi maresc volumul. Luati siropul de cafea de pe foc si adaugati-l fierbinte peste galbenusuri, treptat, in fir subtire, mixand mereu. Dupa ce ati adaugat tot siropul, continuati sa mixati pentru 2 minute la viteza maxima pana obtineti o compozitie spumoasa.
4. Topiti gelatina pe baie de aburi pentru cateva secunde apoi incorporati-o in compozitia de oua si cafea. Lasati sa se racoreasca la temperatura camerei apoi adaugati vanilia si frisca batuta.
6. Turnati compozitia in formele pregatite mai devreme si dati la congelator cel putin 3 ore.
Crumble de ciocolata:
7. Combinati toate ingredientele intr-un robot de bucatarie si pulsati pana obtineti un amestec nisipos. Intindeti acest amestec intr-o tava de copt si coaceti la 180C pentru 10 minute.
Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet apoi pastrati intr-un vas inchis etans.
Caviar de cafea:
8. Pentru a face acest caviar, aveti nevoie sa pregatiti un vas (de preferinta un vas inalt, transparent, precum un borcan) cu ulei cu gust neutru. Umpleti acest vas cu ulei si puneti-l in congelator macar 1 ora pana se raceste complet.
9. Hidratati gelatina in cafea rece pentru 10 minute.
10. Combinati cafeaua si zaharul intr-un vas si infierbantati-le pe foc mic. Cand zaharul e dizolvat complet, luati de pe foc si adaugati gelatina.
Lasati sa se racoreasca apoi adaugati Amaretto.
Lasati amestecul sa sa raceasca complet apoi umpleti o seringa (medicinala e ok) cu acest sirop.
11. Scoateti borcanul cu ulei din congelator si incepeti a picura siropul de cafea in uleiul rece. Uleiul fiind rece, siropul se va gelatiniza instantaneu si veti obtine aceste bobite de sirop. Cu grija, scoateti bobitele intr-un vas cu apa cu gheata, apoi din acest vas transferati-le pe un servet de hartie pentru a absorbi uleiul ramas. Folositi imediat.
Daca nu vreti sa va bateti capul cu facutul caviarului, turnati siropul de cafea intr-o caserola si dati la frigider. Cand e gelatinizat, taiati in cuburi mici si folositi in loc de caviar.
Tuille de ciocolata:
12. Amestecati apa, zaharul si glucoza intr-un vas si puneti pe foc mic. Dati in clocot si fierbeti doar pana zaharul se topeste. Luati de pe foc si incorporati ciocolata, amestecand bine cu un tel. Adaugati cacaoa si amestecati bine pana obtineti o pasta care curge.
Intindeti aceasta pasta in strat subtire intr-o tava tapetata cu hartie de copt si coaceti la 180C pentru 8 minute pana observati ca amestecul prezinta bule la suprafata.
13. Scoateti din cuptor cand e gata si lasati sa se raceasca complet, apoi rupeti in bucati mai mici si pastrati intr-un vas inchis etans.
Sos de ciocolata:
14. Combinati laptele, frisca si zaharul intr-un vas si puneti pe foc mic. Incalziti acest amestec fara a-l da in clocot apoi luati de pe foc.
Adaugati ciocolata si si un praf de sare si amestecati bine cu un tel pana obtineti un sos omogen.
Incorporati extractul de vanilie si lasati sosul sa se racoreasca.
Pentru a finisa desertul, luati o farfurie adanca si puneti 1-2 linguri de crumble in farfurie. Asezati unul din prafait-uri peste crumble si decorati cu bobite de cafea si Amaretto, precum si tuille de ciocolata. Turnati sosul de ciocolata in farfurie. Ideal e ca sosul sa fie usor cald atunci cand puneti desertul in farfurie.
Sa aveti pofta!
Mai multe creatii ale Olgutei puteti descoperi pe blogul ei personal Pastry Workshop.
Lasă un răspuns