Sos de vanilie – Creme Anglaise
Asa numita „Creme Anglaise” este un sos clasic folosit de patisierii francezi. Pare-se ca denumirea de „crema englezeasca” s-a impus datorita predilectiei „insularilor” pentru deserturile cu creme de oua. Sosul este foarte simplu, pregatit din ingrediente la indemana oricui iar alaturarea acestui sos vanilat langa anumite fructe sau deserturi este in mod clar un castig (la inghetate, strudel, chiar un pandispan sau o felie de chec).
00:0500:1000:15~200 ml.usor
Ingrediente Sos De Vanilie – Creme Anglaise:
- 100 de ml. de smantana pentru frisca
- 100 de ml. de lapte
- 2 galbenusuri
- 40 de grame de zahar
- 1 pastaie de vanilie
Preparare Sos De Vanilie – Creme Anglaise:
Ingredientele, foarte simple, e esential sa fie proaspete. Se poate folosi numai lapte (200 de ml.) sau numai smantana pentru frisca (200 de ml.), dar daca se va face sosul numai cu lapte sansele sa se taie sunt mai mari, daca se va face numai cu smantana va fi mult mai gras. Grasimea din lapte este in jurul a 18%, asa cum am procedat eu (50/50%). Cantitatea de zahar e si ea ajustabila, puteti pune mai mult sau mai putin.
2. Galbenusurile se separa de albus (caruia ii puteti da o alta utilizare) si se pun intr-un castronel impreuna cu zaharul. Laptele si smantana se omogenizeaza bine si se pun pe foc mic, impreuna cu semintele din pastaia de vanilie si cu pastaia insasi.
4. Pana ce laptele cu smantana pentru frisca da in fiert, galbensurile se omogenizeaza cu zaharul, frecand pana cand se deschid la culoare.
5. Cand laptele da in clocot (sa se ridice o data) se strecoara printr-o sita si apoi se toarna deasupra galbenusurilor frecate cu zaharul, amestecand continuu.
6. Crema se transfera in bain-marie (sau vasul cu pereti dubli, eu sunt fericita posesoare a unui astfel de vas din inox) si se gateste pana ce se infierbanta, fara a fierbe, pentru ca daca se incalzeste prea tare ouale se vor gati complet si sosul se va taia. Un reper ar fi ca in momentul in care crema este gata, daca se inmoaie o lingura in sos si apoi se trece cu degetul pe dosul acesteia, va ramane o urma ferma, care nu se va mai amesteca.
7. Imediat ce atinge punctul de gatire optim, crema se strecoara inca o data prin sita, pentru ca la cremele cu oua fierte intotdeauna se vor forma mici cocoloase pe care e bine sa le retinem in sita.
8. Crema se lasa sa se raceasca complet (se poate servi, insa, si calduta, cu anumite deserturi), se pune intr-un recipient inchis si se pastreaza la frigider, unde va rezista 2 zile fara probleme.
Deserturi la care recomand sosul de vanilie – creme anglaise (click pe link pentru reteta): Chec cu vin rosu si scortisoara, Chec in trei culori, Muffins cu ciocolata (moelleux au chocolat), Strudel cu mere, Placinta cu mere, Tarta Tatin, Linzer etc.
Lasă un răspuns