Donuts – doughnuts – gogoși americane cu glazură delicioasă
În acest articol înveți cum să faci niște donuts pufoase și delicioase, doughnuts – gogoși americane glazurate, un excelent desert, iubit de toată familia. Ce aluat folosim pentru donuts? Cum putem prăji donuts fără prea mult ulei?
Nu cred că poate cineva să spună că nu-i plac gogoșile. Fie că sunt gogoșile dolofane și rotunde, fie că sunt cele cu gaură la mijloc, care parcă te invită să le umpli cu gem sau cremă, cum sunt ale noastre crofne bănățene, fie că sunt cele rapide, cu brânză de vaci sau cu ricotta. Pur și simplu, e greu să refuzi aceste delicioase și atât de simple dulciuri din aluat prăjit și parcă și mai greu e să te saturi de ele.
Vom povesti în continuare despre unul dintre puținele feluri de gogoși care, nu știu cum și de ce, au scăpat nepublicate (până acum) pe blog: delicioasele doughnuts sau donuts americane, gogoși cu gaură la mijloc și neapărat glazurate, ca să fie cu adevărat irezistibile!
În ultima vreme, au apărut astfel de gogoși americane și prin magazine. Fiică-mea a cedat ispitei și a cumpărat, o dată. Doamne, arătau atât de bine… dar erau absolut de nemâncat, după părerea mea! Într-un fel ciudat, reușiseră să le facă în același timp fade și prea dulci și miroseau a prafuri și premixuri de nu-ți venea nici să le guști!
Rețeta de donuts pe care v-o ofer în cele ce urmează este una simplă și naturală. Nu conține niciun fel de praf de nimic și gogoșile care ies sunt pur și simplu prea bune. În plus, ca să ne simțim mai puțin vinovați că le-am înfulecat ca apucații, am prăjit, o parte dintre ele, în friteuza cu aer cald de la Heinner, folosind astfel o cantitate mult mai mică de ulei decât dacă pentru cele prăjite în modul clasic.
Am făcut o porție mică, din doar 250 de grame de făină. Mi-au rezultat, totuși, 16 doughnuts, mai mult decât suficiente pentru cei doi care s-au ocupat de ele. Bărbatu-meu a dat gata douăsprezece bucăți și mi-e și rușine să recunosc că am mâncat patru. Greu a fost să mă mulțumesc cu atâtea! Mai jos, rețeta completă.
Ingrediente donuts
aluatul:
- 250 de grame de făină + 1 lingură în plus, pentru presărat
- 5 grame de drojdie uscată sau 12 grame de drojdie proaspătă
- 25 de grame de zahăr
- 1 gălbenuș
- 125 ml. lapte călduț
- 30 de grame de unt cu 82% grăsime, topit dar nu fierbinte
- 1 praf de sare (¼ de linguriță)
- 1 linguriță de extract de vanilie
- coaja rasă de la ½ de lămâie bio
- 3 linguri de ulei
glazura:
- 100 de grame de zahăr pudră vanilat
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 20 de grame de unt moale sau topit
- 2-3 linguri de apă clocotită
- opțional: bombonele colorate pentru decor
- opțional: câteva picături de colorant alimentar
Mod de preparare donuts
Aluatul
1. Indiferent ce tip de drojdie folosim, uscată sau proaspătă, începem lucrul cu activarea acesteia. Asta pentru că vrem să ne asigurăm că drojdia chiar va putea să facă aluatul nostru de gogoși să crească. Așa că, într-o ceașcă sau un castronel, punem drojdia uscată sau proaspătă (pe care o sfărâmăm cu degetele) și o amestecăm bine cu zahărul. Drojdia proaspătă, amestecată cu zahărul cam 1 minut, se va lichefia. Cea uscată va rămâne tot uscată. Adăugăm cam 40 de ml. de lapte călduț, din cantitatea totală recomandată. Amestecăm și lăsăm cam 10 minute într-un loc călduț.
Dacă după 10, maximum 15 minute de așteptare, drojdia amestecată cu zahăr și lapte nu arată ca în imaginea de mai jos, putem s-o aruncăm, e sigur veche și nu va avea capacitate de dospire. Dacă s-a umflat și e plină de bulbuci, continuăm cu următorii pași pentru aluatul de gogoși.
2. Într-un castron încăpător, punem făina cernută și o amestecăm cu coaja rasă de lămâie, apoi facem un loc în mijlocul acesteia. Separat, batem gălbenușul cu sarea, adăugăm extractul de vanilie și diluăm totul cu restul de lapte călduț. Adăugăm untul topit și agităm puțin. În adâncitura formată în făină, adăugăm mai întâi drojdia activată, apoi laptele cu unt topit și gălbenuș.
3. Aluatul de gogoși îl putem frământa manual dar și la robot. Dacă frământăm cu robotul, lucrurile sunt simple, în 10 minute trebuie să se desprindă de pe pereții castronului, să fie suplu și molcuț. Dacă frământăm manual, mai întâi încorporăm lichidele în făină cu o lingură de lemn. Când lingura de lemn nu mai ajută, începem să frământăm energic, până aluatul este perfect omogen și nu se mai lipește. Ungem cu puțin ulei un castron curat, modelăm aluatul în formă de bilă și-l așezăm în castron. Acoperim castronul cu folie alimentară și lăsăm aluatul de gogoși să crească, într-un loc călduț, până își dublează volumul.
Observație: în funcție de tipul de făină folosit, poate să fie nevoie de 1-2 linguri de făină în plus sau de 1-2 linguri de lapte în plus.
Modelarea
4. Când aluatul de gogoși este suficient de dospit, dacă îl apăsăm ușor cu degetul, va rămâne o adâncitură care nu va reveni înapoi. Atunci putem fi siguri că e dospit cum trebuie și ne putem apuca să modelăm donuts.
5. Presărăm planul de lucru cu făină și răsturnăm aluatul dospit pe acesta. Întindem aluatul cu sucitorul, până la o grosime de aproximativ 1 cm. Decupăm aluatul de gogoși în cercuri. Eu am decupat cercuri de 7 cm, cu un inel de bucătărie. Am făcut înainte o simulare și am văzut că 3 donuts de această dimensiune intră perfect în coșulețul friteuzei cu aer cald Nelle 1250 de la Heinner.
6. Cu un cerc de dimensiune mai mică (eu am folosit un păhărel de țuică), decupăm găurile specifice acestui tip de gogoși – donuts. Toate resturile de la decupare, atât marginile cât și aluatul decupat din centru, le-am scuturat bine de făină și le-am adunat la un loc. Am decupat alte cercuri și le-am decupat din nou mijlocul și am repetat aceste operații până am obținut 16 donuts.
7. Pe o suprafață unsă cu puțin ulei, am așezat cu grijă cele 16 donuts decupate. Le-am acoperit cu o folie alimentară unsă și ea cu ulei (am folosit un pulverizator de ulei pentru asta). Am lăsat gogoșile donuts să crească timp de 30 de minute, acoperite, într-un loc călduț.
Despre prăjirea cu aer cald
Desigur, aceste donuts de casă se pot prăji și în baie de ulei. Așa am procedat și eu, cu jumătatea dintre ele. Dacă optați pentru prăjirea în baie de ulei, în lista ingredientelor de mai sus mai trebuie să adăugați cel puțin 500 ml. de ulei pentru prăjire.
Eu nu fac parte dintre cei care se feresc de prăjire. Am convingerea că, dacă operația este făcută corect, adică în baie de ulei preîncins până la 180°C, preparatele prăjite nu se vor îmbiba cu ulei în exces și se vor găti așa cum trebuie.
O friteuză cu aer cald, însă, vă permite să vă preparați ingredientele și gustările preferate cel puțin într-un mod mai economic, dacă nu mai sănătos. Mă refer, de exemplu, la a folosi 3 linguri de ulei prin comparație cu 500 de mililitri, pentru prăjirea unor gogoși.
Așadar, în imaginea de mai sus puteți vedea friteuza cu aer cald, alături de care așteaptă să fie prăjite ale mele donuts, deja crescute. În cazul în care doriți să prăjiți aceste donuts în modul clasic, în ulei încins, ele vor ieși perfect urmând indicațiile de la rețeta video de gogoși pufoase.
Cum am procedat?
8. Am am fixat friteuza cu aer cald la 180°C și i-am dat timpul de 30 de minute. E foarte simplu de setat, are două butoane în partea superioară care se rotesc în sensul acelor de ceasornic, setând timpul și temperatura dorită. Pentru ca ale mele donuts să formeze o crustă frumoasă și rumenă, am pulverizat ulei pe suprafața lor. În lipsa unui pulverizator, le puteți stropi ușor cu ulei sau le puteți unge delicat, folosind o pensulă de patiserie din silicon foarte moale.
9. Când indicatorul luminos din partea superioară a friteuzei cu aer cald se stinge, e semn că s-a încălzit la temperatura țintă. Am scos, așadar, coșulețul, tragând de mânerul care rămâne rece. Am așezat 3 donuts în coșuleț și le-am băgat în aparat pentru 4 minute.
10. După 4 minute, cele trei donuts mi s-au părut cam palide, așa că le-am mai lăsat 1 minut. După 5 minute, le-am scos rumene și frumoase. Am continuat până le-am terminat pe toate, ținându-le câte 5 minute/tură.
Sigur, merge mai rapid într-o tigaie plină cu ulei, dar faptul că am consumat atât de puțin ulei și că donuts au ieșit atât de bine, cu suprafața rumenă și totuși deloc unsuroasă, contează la fel de mult.
Glazurarea și servirea
11. Pentru glazura pentru donuts, se amestecă zahărul pudră cu zeama de lămâie, untul și câteva linguri de apă clocotită, adăugate pe rând, până când pasta obținută are o consistență fluidă, dar mai groasă ca a unui aluat obișnuit de clătite. Dacă doriți, puteți adăuga și puțin colorant alimentar. Eu mă cam feresc, pe cât posibil, de coloranți, așa că am lăsat glazura simplă.
12. Pe rând, ale noastre donuts prăjite, cât sunt calde, încă, se dau cu una din părți prin glazură. Se pun apoi pe un grătar pentru prăjituri, să se scurgă glazura în exces. Dacă optați să presărați și bombonele pe aceste gogoși glazurate, trebuie s-o faceți cât e încă umedă glazura, ca să adere de aceasta. Eu am folosit crispearls de la Callebaut. Acestea sunt naturale, au un gust plăcut de ciocolată bună și o minunată textură crocantă.
Glazura se usucă repede, dacă aveți răbdare, și devine tot mai albă, în același timp menținând ale noastre donuts moi. Sunt și frumoase, și ispititoare! Cam așa arată textura aluatului, în interior. Deci, pufoase și absolut delicioase!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns