Pancove, gogoși ardelenești, rețeta mamei mele
Pancove, gogoși pufoase ardelenești, rețeta mamei mele. O rețetă de pancove (gogoși) din caietul mamei. Cum se face rețeta de pancove (gogoși) din Ardeal, pufoase și crescute.
Cred că fiecare a adunat în memoria afectivă anumite preparate care îi provoacă amintiri frumoase, evocând Sărbătoarea Crăciunului petrecută alături de familie și pruncii din vecini, în sunet de colinde și clinchet de zurgălăi. Pentru mine, rețeta de pancove ardelenești sau gogoși, pe înțelesul tuturora, este una din cele care mă face de fiecare dată să zâmbesc cu drag, amintindu-mi un moment anume al copilăriei sau al celei mai fragede tinereți.
Aveam vreo 14 ani când, în ziua de Ajun, mai pe seară, mama m-a chemat cu glas grăbit în bucătărie. ”Grăbește-te, ne apucăm de frământat pancove!”, mi-a spus ea. Fără chef și uimită de o asemenea idee ițită cu totul neașteptat la ceas de seară, când pregătirile de Crăciun erau terminate de câteva ceasuri bune, luminițele ardeau în brad, prăjiturile Sumegi, Frumoasa Adormită, cornulețele fragede cu vanilie și un mare Cremeș – specialitățile mamei – erau rânduită cu precizie matematică pe platouri iar tradiționalele sarmale abureau molcom pe plită, mă întrebam la ce-o fi nevoie chiar atunci de pancove.
Chiar atunci, după ce făcusem bucătăria lună și bec (asta era sarcina mea) și toate vasele erau spălate și puse la locul lor și eu aveam ceva mult mai important de făcut, de exemplu să-mi turtesc nasul lipindu-mi-l de geam, trăgând cu ochiul la cetele de colindători care umblă pe drum!
Cu un zâmbet șugubăț, mama îmi spuse ”Uită-te bine, domnișoară, cum se frământă pancovele, că pentru colindătorii tăi le pregătesc! ba, să faci tu bine și să-ți cauți un pahar curat cu care să tai cercuri – cercuri din aluat și-apoi îi sta la plită să le tot întorci de pe-o parte pe alta până ce-or fi gata!”. Vezi doamne, mă mărisem și eu, eram de-acum fată și urma să primesc feciori la colindat pentru prima dată în tânăra mea viață!
Drept să vă spun, în oglindă nu m-am uitat, dar știu sigur că m-am înroșit instantaneu cu tot cu urechi și probabil și cu frunte, până la linia părului. Știți cum e când simți că tot sângele îți pătrunde sub pielea subțire a feței și te îmbujorezi dintr-o dată? Așa mă simțeam și eu, prea rușinată ca să mă bucur de neașteptata atenție pe care urma să o primesc.
Ba mai mult, tata, care, evident, era la curent cu toate ‘celea, devenise brusc (și deloc previzibil) un izvor de înțelepciune populară, turnând la rându-i paie pe foc, în timp ce întorceam cuminte pancovele în uleiul încins: ”Așa, fata tatii, să dănțuie pancovele la fript, că așa te-or dănțui și pe tine feciorii!”, iar eu bombăneam înciudată ”De când sunteți și voi așa niște cunoscători ai tradițiilor și vorbelor din popor?”.
Numai ce-am terminat de fript și de pudrat frumos cu zahăr pancovele, că a apărut prima ceată de feciori. Din fericire, erau colegii mei de clasă și doi vecini de vârsta mea, care se simțeau în noua lor poziție de ”feciori” cam la fel de confortabil ca mine în cea de ”domnișoară”. Așa că am trecut peste rușine și unii și alții, am pufnit în râs și am mâncat cu poftă pancove gustoase.
În anii ce-au urmat, am mai primit de multe ori colindători iar cred că din anul următor deja am făcut singură pancovele. Orice specialități am fi avut pregătite, nimic nu a avut vreodată trecere la colindători ca pancovele calde.
Ingrediente Pancove, gogoși ardelenești
- 500 grame făină
- 2 gălbenușuri
- 25 grame drojdie proaspătă sau 7 grame drojdie deshidratată
- 50 grame zahăr
- 250 ml. lapte (sau puțin mai mult, dacă făina are calitate bună)
- 60 grame unt cu 82% grăsime
- 1 plic zahăr vanilat
- coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)
- 1 linguriță rasă de sare
- 500 ml. Unisol din ulei de primă presă, în care vom prăji pancovele
- zahăr pudră vanilat pentru presărat la final
- în plus, puțină făină pentru presărat planul de lucru
Preparare Pancove, gogoși ardelenești
1. Pentru pregătirea delicioaselor pancove ardelenești am folosit Unisol, ulei de primă presă, care a recreat cu autenticitate gustul pancovelor din amintirile mele, pentru că Unisol încurajează reîntoarcerea la rădăcini, la adevăratele valori și, cel mai important, la natural. Fiind un ulei rafinat de floarea-soarelui 100% obținut din prima presare a semințelor, este mai aproape de natură, ajutându-i pe cei care pregătesc mâncăruri acasă, pentru familiile lor, să facă preparate cu un gust mai bogat.
2. Pentru niște pancove pufoase și bine crescute, nu uitați să scoateți toate ingredientele din frigider cu câteva ceasuri mai devreme, așa încât să fie cu toate la temperatura bucătăriei. Pentru început, punem într-un castronel drojdia proaspătă și o frecăm temeinic cu 1/2 din zahăr, până se lichefiază. Dacă folosiți drojdia uscată, amestecați-o cu 1 lingură de zahăr (din cantitatea totală recomandată) apoi diluați-o cu aproximativ 50 de ml. de lapte călduț.
3. Gălbenușurile se freacă cu sarea, zahărul rămas și zahărul vanilat, apoi se diluează cu laptele călduț, turnat puțin câte puțin.
4. Se adaugă coaja rasă de lămâie peste amestecul lichid și se omogenizează puțin cu furculița.
5. Făina se pune într-un castron, cu ajutorul unei linguri, se face la mijlocul acesteia o adâncitură și se toarnă ingredientele lichide, așa cum le-am pregătit la punctul 4. Se adaugă imediat și drojdia activată.
6. Se frământă aluatul, cu mixerul sau manual, până când se omogenizează bine. Ar putea fi nevoie să se adauge puțin lapte în plus, pentru că nu ne dorim un aluat vârtos sau, dimpotrivă, dacă aluatul e prea moale, putem adăuga 1 lingură de făină în plus. Laptele îl adăugăm lingură cu lingură, doar atât cât va fi nevoie și continuăm să frământăm până ce aluatul este omogen și începe să se desprindă de pe pereții castronului. În acest moment, se începe să se adauge treptat untul topit, dar nu fierbinte, și se frământă în continuare până ce tot untul este absorbit de aluat, care acum trebuie să fie neted și complet nelipicios.
7. Se modelează aluatul într-o minge, se așează într-un castron uns cu o picătură de ulei, acoperindu-l cu un șervet împăturit în 4, apoi vom pune castronul într-un loc călduț, ferit de curent, ca să crească până își dublează volumul.
8. Dospirea aluatului poate dura 1-1:30 ore, dar în final trebuie să fie pe puțin dublu ca volum față de momentul în care l-am pus în castron.
9. Se presară cu făină planul de lucru, se răstoarnă aluatul crescut și se întinde cu sucitorul într-o foaie groasă cam de 1-2 cm, apoi se decupează cu o formă rotundă. Resturile de aluat rămase de la decupare se pot aduna la un loc, se mai lasă cam 15 minute într-un loc călduț și se decupează apoi alte pancove.
10. Într-o tigaie adâncă sau o cratiță, preferabil de fontă, încinsă pe foc mediu-mare, se toarnă uleiul într-un strat generos, pentru că pancovele au nevoie de mult ulei în care să plutească și să dănțuiască, rumenindu-se.
11. Pancovele se prăjesc în uleiul încins la 180 de grade Celsius, temperatură la care se vor găti rapid, fără să rămână în contact cu uleiul prea mult timp și fără să absoarbă ulei în exces. ca să stabiliți temperatura optimă a uleiului, dacă nu aveți un termometru cu sondă, puteți folosi coada unei linguri de lemn: dacă în momentul în care băgați coada de lemn în ulei, în jurul acesteia se formează imediat un cerc de bule de aer care sfârâie, uleiul e destul de încins și putem imediat adăuga pancovele în tigaie. Pancovele vor crește spectaculos dacă uleiul e la temperatura optimă și pe măsură ce se rumenesc, se întorc cu o furculiță pe partea cealaltă.
12. După ce sunt rumene pe ambele părți, pancovele se scot pe un platou acoperit cu hârtie absorbantă de bucătărie, ca să absoarbă uleiul în exces, apoi se pudrează generos cu zahăr pudră.
Se servesc imediat, pentru că nimic nu-i mai bun ca pancovele calde. Poate-or fi bune și reci, dar când ai casa plină de colindători, de obicei nu apucă să se răcească. În interior sunt moi, pufoase și aromate. Poftă mare și Crăciun fericit!
Sărbători minunate, cu bucate alese și liniște în suflet tuturor!
Lasă un răspuns