Gogoși Pufoase, rețetă video
Gogoși pufoase, rețetă video pas cu pas. Gogoși simple și pufoase, o rețetă ușoară cu reușită sigură. Află cum se fac aceste gogosi pufoase – reteta bunicii, servite simple sau cu dulceață. Cum se frământă corect un aluat de gogoși.
Pe vremea când nu eram mai înaltă decât lungimea pantalonilor Bunicului, unul din deliciile simple cu care mă răsfăța Buna mea erau niște gogoși pufoase, care îmi păreau pe vremea aceea uriașe și pe care le tăvălea cât erau fierbinți prin zahăr granulat. Știți, pe-atunci nu era zahăr pudră de cumpărat iar mașinile de măcinat cafea, în care, după nevoie, gospodinele măcinau nu doar cafeaua, rarisimă în acei ani, dar și zahărul, pe lângă alte alte mirodenii, erau tare greu de găsit și se dădeau pe sub mână. Rar unde vedeai gogoșile pudrate cu zahăr farin!
În ciuda tuturor celor greu sau imposibil de găsit, Buna îmi răsfăța gustul cu destule bucurii simple, care s-au fixat atât de adânc în memoria mea afectivă încât vor fi greu de detronat de orice alte preparate, oricât de fine ar fi ele. Așa ca aceste gogoși pufoase, servite simple sau cu dulceață.
Așadar, povestea de azi este despre gogoși pufoase. Cui nu i se face poftă, măcar câteodată, de gogoși sau de crofne, cum le spune la noi în Banat? Pentru ca această rețetă simplă să devină încă și mai accesibilă, am ilustrat modul de preparare în format video. Videoclipul complet poate fi vizionat imediat după lista ingredientelor. La finalul articolului puteți găsi rețeta în format text (printabil). Să vă fie de folos și spor la treabă!
Ingrediente Gogoși Pufoase
- 500 grame făină
- 25 grame drojdie proaspătă sau 7 grame drojdie deshidratată
- 50 grame zahăr
- 60 grame unt cu 82% grăsime
- 250 ml. lapte (sau puțin mai mult, dacă făina are calitate bună)
- 2 gălbenușuri
- 1 linguriță rasă de sare
- coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)
- 500 ml. de ulei vegetal cu gust neutru în care vom prăji gogoșile
- zahăr pudră vanilat pentru presărat la final
- în plus, puțină făină pentru presărat planul de lucru
Preparare Gogoși Pufoase, rețetă video
Mod de preparare Gogoși Pufoase, rețeta în format text (printabil)
La fel ca pentru orice aluat dospit, și pentru aluatul de gogoși e bine să scoatem toate ingredientele din frigider cu ceva vreme înaintea preparării propriuzise. Pentru reușita acestui aluat de gogoși, cel mai sigur e să fie toate la temperatura bucătăriei.
Cum se face un aluat de gogoși?
1. Se pune într-un castronel drojdia proaspătă și se freacă bine cu 1/2 din zahăr, până se lichefiază. Dacă se folosește drojdie uscată, aceasta se va amesteca 1/2 din cantitatea recomandată de zahăr apoi se va dilua cu aproximativ 50 de ml. de lapte călduț, lăsându-se deoparte până când la suprafață se formează o spumă ușoară.
2. Gălbenușurile se freacă cu sarea și cu zahărul rămas, apoi se adaugă și laptele călduț, turnându-l puțin câte puțin. Adăugăm coaja rasă de lămâie peste amestecul lichid și se omogenizăm bine cu furculița.
3. Se pune făina cernută într-un castron încăpător. Cu ajutorul unei linguri, se face la mijlocul acesteia o adâncitură în care se toarnă ingredientele lichide, așa cum le-am pregătit la punctul 2. Se adaugă imediat și drojdia activată.
4. Aluatul de gogoși pufoase se poate frământa atât cu robotul cât și manual. În cazul în care făina folosită va fi bine uscată, cu o capacitate bună de absorbție, ar putea fi nevoie să se adauge puțin lapte în plus. Un aluat de gogoși nu e bine să fie vârtos. Dimpotrivă, dacă aluatul e prea moale, putem adăuga 1 lingură de făină în plus. Dacă se frământă manual, recomand ca la început să se amestece cu o lingură, până la încorporarea lichidelor, abia apoi să se înceapă să se frământe energic cu mâna.
5. Vom frământa până cînd se leagă bine aluatul, apoi se începe să se adauge treptat untul topit, dar nu fierbinte. Frământăm în continuare până ce untul este complet absorbit de aluat. În final, aluatul trebuie să fie neted și complet nelipicios. Pentru un aluat de gogoși bine lucrat, recomand 10 minute de frământat la robot și cel puțin 15 minute de frământare energică cu mâna.
Dospire aluat de gogoși
6. Modelăm aluatul de gogoși pufoase într-o minge și îl așezăm într-un castron uns cu o picătură de ulei. Acoperim castronul cu un șervet împăturit în 4. Vom pune castronul într-un loc călduț, ferit de curent, să crească până își dublează volumul. Dospirea aluatului poate dura 1-1:30 ore. În final, volumul aluatului trebuie să fie pe puțin dublu față de momentul în care l-am pus în castron.
Modelarea gogoșilor
7. Se presară cu făină planul de lucru, se răstoarnă aluatul crescut și se întinde cu sucitorul într-o foaie groasă cam de 1-1,5 cm. Se decupează cu o formă rotundă. Eu folosesc pentru decuparea aluatului o formă metalică cu diametrul de 8 cm. Se poate folosi și un pahar cu pereții subțiri, pe care e bine să-l trecem prin făină înainte de a decupa. Gogoșile decupate se așează într-o tavă sau chiar pe planul de lucru, într-un loc călduț, și se acoperă cu un șervet curat, umed. Se mai lasă să dospească 15 minute înainte de prăjire.
Resturile de aluat rămase de la decupare se pot aduna la un loc, frământându-le doar câteva secunde. Se mai lasă cam 15 minute într-un loc călduț apoi se reîntinde acest aluat în foaie și se decupează alte gogoși.
Cum se prăjesc gogoșile?
8. Într-o tigaie adâncă sau o cratiță, preferabil de fontă, încinsă pe foc mediu-mare, se toarnă uleiul într-un strat generos. Gogoșile au nevoie de mult ulei în care să plutească în timp ce se prăjesc.
9. Odată formate, aceste gogoși pufoase se prăjesc în uleiul încins la 180 de grade Celsius, temperatură la care se vor găti rapid, fără să rămână în contact cu uleiul prea mult timp. Astfel, ale noastre gogoși pufoase nu vor fi încărcate cu ulei în exces.
Pentru stabilirea temperaturii optime a uleiului, dacă nu aveți un termometru cu sondă, se poate folosi coada unei linguri de lemn. Dacă în momentul în care băgați coada de lemn în ulei, în jurul acesteia se formează imediat un cerc de bule de aer care sfârâie, uleiul e destul de încins. E momentul în care se pot pune gogoșile la prăjit.
Gogoșile vor crește spectaculos dacă uleiul e la temperatura optimă și pe măsură ce se rumenesc, se întorc cu o furculiță pe partea cealaltă.
10. După ce sunt rumene pe ambele părți, gogoșile se scot pe o tavă acoperită cu șervete hârtie absorbante de bucătărie, ca să absoarbă uleiul în exces. Se vor pudra generos, apoi, cu zahăr pudră vanilat, ăsta-i farmecul unor gogoși pufoase!
Gogoșile se servesc de preferință calde sau călduțe. Sunt foarte aromate aceste gogoși pufoase și gustul lor îmi evocă de fiecare dată parfumul amintirilor din copilărie. Poftă mare!
Lasă un răspuns