Crofne bănățene
Crofne bănățene, croafne ca-n Banat, krapfen ca la etnicii germani din Banat, unul și același preparat. Descoperă rețeta de croafne/crofne bănățene prezentată pas cu pas. Gogoși pufoase și bine crescute, croafne bănățene, rețetă detaliată prezentată cu poze.
Un prieten, la a cărui părere țin, mi-a atras atenția că am lansat, în doar 2-3 zile de existență a blogului, prea multe retete pretențioase în Cuina bănățeană, în detrimentul rețetelor tradiționale. Asa că am hotărât să prestez azi aceste crofne… veți zice: niște gogosi! Până la urmă, da, crofna bănățeană este o gogoașă, dar una frumos gătită, ca de sărbătoare, cu guleraș alb de jur împrejur și care, obligatoriu, conține o… gaură! Adică nu conține nimic… ăă, de fapt, în secțiunea ei se găsește un gol de dimensiuni aproape cât ale crofnei însăși.
Alte rețete asemănătoare sunt cea de Pancove ardelenești sau cea de Gogoși simple.
Ingrediente Crofne bănățene
- 500 de grame de faina 000
- 2 galbenusuri
- 1 cana de lapte caldut (200-250 ml, in functie de puterea de absorbtie a fainii folosite)
- 1 lingura rasa de drojdie deshidratata sau 25 de grame de drojdie proaspata
- 60 de grame de unt
- 1 zahar vanilat
- 2 linguri de zahar
- 1 praf de sare
- coaja de lamaie si (sau) portocala
- ulei pentru prajit (cam 400-500 ml.)
- zahar praf
Prepararea aluatului
1. Făina se cerne prin sită, pentru a o aera.
2. Varianta A. În cazul în care lucrați aluatul la mașina de pâine sau robot urmați pașii descriși mai jos.
- Gălbenușurile frecate cu sarea se dizolvă în laptele cald (37°C).
- Se adauga zahărul, zahărul vanilat, coaja de lămâie și portocală, untul topit (dar nu fierbinte) și se pun în mașina de pâine. Se adaugă făina cernută și drojdia și mașina va face treaba în locul vostru.
Varianta B. Dacă frământați cu mâna, vă recomand să:
- Dizolvați drojdia cu zaharul în puțin lapte cald.
- Faceți o maia cu puțină făină și lăsați-o deoparte până drojdia face bulbuci (5 minute).
- Gălbenușurile, deasemenea, frecate cu sare, se dizolvă în restul de lapte și se pun aromele.
- Se incepe frământare adăugand maiaua și puțin câte puțin din laptele cu gălbenușuri. Se frământă până aluatul este neted, apoi se începe încorporarea untului topit, câte puțin, până aluatul îl absoarbe pe tot.
Dospirea aluatului
3. Aluatul gata lucrat se așează într-un vas uns cu ulei. Se acoperă cu un prosop călduț, împăturit în mai multe straturi și se lasă să crească la loc cald, ferit de curenți de aer, până își dublează volumul.
Modelarea crofnelor
4. Se răstoarnă aluatul crescut pe planul de lucru uns cu ulei – evitați înfăinarea planului de lucru, asta va duce la îngreunarea aluatului și va face creșterea mai dificilă. Se întinde într-o foaie de aproximativ 0,8-1 cm care se taie cu un pahar/formă de mărime potrivită (cam 12 cm. diametru).
5. Crofnele astfel formate se așează într-o tava acoperită cu un șervet de bucătărie curat/hârtie de copt și se lasa la crescut înca 30 de minute, într-un loc călduț, musai acoperite lejer cu un șervet ușor umezit sau cu folie alimentară.
Propunere: Minciunele
6. Între timp, marginile rezultate în urma tăierii crofnelor se adună la un loc și se întind într-o foaie subțire. Se taie în fâșii de 2 cm lățime.
7. La mijlocul fiecărei fâșii se face o incizie, apoi se trece unul dintre capetele fâșiei prin această deschizatură.
8. Se prăjesc imediat minciunelele în baie de ulei încins, pe ambele părți. Se scot pe hârtie absorbantă, când devine rumene – aurii.
Mod de preparare croafne – prăjirea
8. Odată crescute crofnele, se pune pe foc o cratiță/tigaie încăpătoare, de preferință cu fundul gros. Ideale sunt vasele de fontă (tuci). Se toarnă uleiul în tigaia încinsă cu răbdare, pe foc mediu, uleiul, într-un strat cam de 4 degete adâncime. Se lasă să se încingă bine uleiul, temperatura ideală de prăjire este în jurul a 170°C. La această temperatură, preparatele se gătesc și se rumenesc rapid, fără să se încarce cu ulei.
9. Se iau crofnele din tava în care au crescut și se așează în uleiul încins, ținând cont ca partea pe care se pun la fript să fie cea care a fost poziționată în partea superioară pe tavă. Practic, se răstoarnă din poziția în care au stat la crescut. „Răsturnarea” crofnei în uleiul încins este esențială pentru formarea golului din interior și a „gulerașului alb” care înconjoară aceste crofne. Trebuie ținut cont ca uleiul să nu se supraîncalzească, nu trebuie să fie nici prea încins, dar nici prea rece. Dacă vi se pare ca se „bronzează” crofnele prea rapid, reduceți focul.
10. Se prajesc pe ambele parti și odată rumenite se scot pe hârtie absorbantă.
Servire croafne bănățene
Cât sunt încă fierbinți, aceste croafne se pudrează cu zahăr praf vanilat. Noi preferăm să le servim cât sunt încă ușor călduțe, dar sunt bune și reci. Deasemenea, dat fiind că în interiorul acestor gogoși avem, practic, o gaură, sunt foarte ușor de umplut cu cremă sau gem. Cea mai firească alăturare pare să fie crema de vanilie (click pe link pentru rețetă) iar umplerea se face cu ajutorul unui poș la care atașăm un dui mai lung și îngust.
Ca să vedeți că nu am glumit deloc când v-am povestit despre gaura din interiorul crofnelor, iată și o secțiune:
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns