
Griș cu lapte – rețeta celui mai simplu desert, cu gust de copilărie





Griș cu lapte – rețeta celui mai simplu desert, cu gust de copilărie – cu lista de ingrediente la gram și modul de preparare detaliat. Cât griș se folosește la rețeta de griș cu lapte? Ce cantitate de zahăr se folosește pentru rețeta de griș cu lapte?
Ca fiecare, cred, primul desert pe care-mi amintesc că l-am mâncat este grișul cu lapte. Spre deosebire de aproape toată lumea, nu e și primul pe care l-am preparat, cu toate că, fără îndoială, e cel mai simplu. Aventuroasă din fire și plăcându-mi prea mult clătitele, eu mi-am început cariera culinară cu acestea. Aproape că am aprins casa, așa că am fost retrogradată la lecția pe care o sărisem și vreo doi ani n-am mai avut voie să fac nimic mai complicat decât griș cu lapte!
În vremurile copilăriei mele, era acest desert simplu era cel mai la îndemână și pentru că ingredientele erau puține și banale. Nu era nevoie nici măcar de ouă, că nici acelea nu se găseau. Mulți ani mai târziu, am constatat că un pic de unt face grișul cu lapte mai cremos și cu un gust mai delicat. Pe atunci, însă, eram fericite dacă aveam lapte, griș și 1 lingură de zahăr, să-l îndulcim.
VEZI ȘI REȚETA DE OREZ CU LAPTE – VIDEO – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Nici măcar nu aveam răbdare să se răcească, îl mâncam aproape fierbinte. Nu ne supăra deloc că uneori ne ieșea aproape lichid iar altă dată mai vârtos decât mămăliga, să-l tai cu ața și alta nu! Ce să vezi, pe atunci nici cocoloașele – inevitabile, când ești copil – nu ne deranjau deloc! Cu timpul, pretențiile dar și gradul nostru de pricepere a crescut. Cam pe când am scăpat de cocoloașele din grișul cu lapte, am fost ”promovate” la următoarele lecții, în bucătărie. Nu le-am uitat, însă, pe primele, și-mi face plăcere să le împărtășesc cu voi.
Ingrediente Griș Cu Lapte – Rețeta Desert Simplu
- 500 de mililitri de lapte integral
- 45-50 de grame de griș grâu
- 30 de grame de zahăr (sau îndulcitor)
- 1 praf de sare (1 linguriță rasă, aproximativ 2-3 grame)
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon sau 1 linguriță de extract de vanilie
- 30 de grame de unt 82%
- pentru servire: dulceață din sortimentul preferat sau scorțișoară sau sirop de caramel/ciocolată etc
Probabil că această rețetă de griș cu lapte este a celui mai simplu desert posibil. Totuși, va deveni încă și mai ușor de făcut dacă ne pregătim toate ingredientele de care avem nevoie, la îndemână, cântărite și măsurate.
Ce cantitate de griș se folosește pentru un griș cu lapte cremos?
Să știți că mai demult nu foloseam mai mult de 30 de grame de griș, pentru aceeași cantitate de 500 ml de lapte. Pesemne că producătorii au schimbat ceva! În ultimii ani, rețeta nu mi-a mai reușit la fel, fără să adaug 45 de grame sau chiar 50! Ca regulă, dacă grișul are o granulație mai mare (e mai aspru) vor ajunge 45 de grame. Din cel foarte fin, e nevoie de 50 de grame.
De cât zahăr e nevoie?
Dacă urmează să servesc grișul cu lapte cu dulceață sau cu un sirop, nu folosesc mai mult de 30 de grame de zahăr. Dacă îl pudrez doar cu pudră de scorțișoară, care nu are zahăr deloc, atunci pun 40 de grame de zahăr/500 mililitri de lapte. Zahărul se poate înlocui cu îndulcitorul pe care îl agreați.
Mod de Preparare Griș Cu Lapte – Rețeta Celui mai Simplu Desert
1. Laptele măsurat exact, într-o cană gradată, l-am pus la fiert, într-o cratiță de minimum 1 litru, cu fundul mai gros. Laptele are dendința de a se umfla când dă în clocot și, alegând o cratiță mai mărișoară, mă asigur întotdeauna că nu dă pe dinafară, într-un moment de neatenție.
2. În momentul în care laptele a dat în clocot, am adăugat vanilia, zahărul și sarea. Eu am folosit 1 plic de zahăr vanilat bourbon. Am amestecat scurt, până s-a dizolvat zahărul.
3. Am redus focul la minimum și am adăugat grișul în ploaie. Permanent, am amestecat cu un tel în formă de pară, ca să mă asigur că nu se formează cocoloașe. Sunt destul de neplăcute cocoloașele, când le găsim într-un castronel cu griș cu lapte, așa că acest moment scurt merită toată atenția.
4. Am fiert grișul cu lapte, amestecând continuu, până a început să se îngroașe. Timpul de fierbere depinde de calitatea și tipul grișului folosit. Ca să mă asigur că este fiert, eu obișnuiesc să scot ½ de linguriță și să gust. Când e bine fiert, grișul ar trebui să se simtă moale, să nu crănțăne în dinți. Nu exagerez cu fierberea, pentru că grișul cu lapte se îngroașă mult după ce se răcește. În această fază, e suficient ca granulele să se fi înmuiat iar telul să lase în urma lui niște urme care să persiste 1-2 secunde. În mod normal, în 3-4 minute ar trebui să fie suficient de fiert.
5. Când ajunge în faza descrisă la pasul anterior, iau imediat cratița de pe foc și adaug untul, în cubulețe. Amestec cu telul, până când untul se topește și se încorporează complet în masa de griș cu lapte.
6. După ce untul e omogenizat, grișul cu lapte, fiind cald, încă, trebuie să aibă o consistență semi-fluidă, cam ca o smântână.
Servirea
7. Imediat, cât este încă destul de cald, grișul cu lapte trebuie turnat în boluri, cești, farfurii adânci etc. Depinde cum dorim să-l servim. Cea mai simplă prezentare la care mă pot gândi este cea în cană. Așa ne dădea Buna, când eram copii. Pe deasupra, presăra pudră de scorțișoară sau, alteori, cacao amestecată cu un pic de zahăr și Doamne! Ce ne mai plăcea de mult!
Când se răcorește, atât cât să poată susține diverse topping-uri, ceștile/cupele cu griș cu lapte se pot orna după gustul și fantezia fiecăruia. Mai jos, vedeți o variantă de griș cu lapte montat în cupe de sticlă, servit cu dulceață de vișine. Nici că se poate o combinație mai gustoasă!
E un desert atât de simplu și care, totuși, oferă atâta diversitate! Grișul cu lapte poate fi asortat cu toate felurile de dulceață. Merge și cu fructe proaspete – banane, fructe de pădure etc – dar și cu siropuri din fructe sau flori (soc, trandafir etc). Se potrivește perfect cu topping de caramel sau de ciocolată și în fiecare dintre aceste variante ni se va dezvălui un gust inedit. E cremos și ne învăluiește sufletul cu blândețe.
MAI MULTE REȚETE DE DESERTURI CU LAPTE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Lasă un răspuns