TIRAMISU TRIFLES
Recent am descoperit desertul perfect pentru mine si doresc sa-l impartasesc cu dumneavoastra. Este vorba de o varianta cu ciocolata a desertului Tiramisu, bine-cunoscut desert italian, celebru in toata lumea. Ciocolata, cafea, mascarpone… Nu mi-as putea dori ceva mai mult. Acest desert a fost inventat in orasul Treviso din nordul Italiei (regiunea Veneto). Reteta originala a desertului Tiramisu se face cu oua crude, mascarpone si vin Marsala. Eu am adaptat-o nevoilor mele – pentru ca am un copil mic – iar sursa desertului meu este www.herseycanada.com.
Ingrediente TIRAMISU TRIFLES
- 250 ml lapte
- 125 g zahar pudra inpartit in 2
- 2 galbenusuri
- 250 g ciocolata cu lapte cu procent mare de unt de cacao. Se poate folosi si ciocolata amaruie.
- 500 g mascarpone
- 375 ml smantana pentru frisca
- 16-20 piscoturi
- 250 ml expreso sau cafea tare
- 2 linguri cacao
- 50 g ciocolata amaruie/neagra
Preparare TIRAMISU TRIFLES
Am inceput cu cafeaua. Am facut mai multa si mi-am pus si mie intr-o cescuta, ca sa prajituresc mai cu spor. Apoi am trecut la crema de oua. Aceasta se face in felul urmator: intr-un bol se amesteca galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar pudra pana ce galbenusurile se deschid la culoare. Separat punem laptele la infierbantat. Laptele nu trebuie sa fiarba deoarece se pune peste galbenusuri si daca are o temperatura prea mare se gatesc ouale. Se toarna laptele in fir subtire peste galbenusuri, se amesteca si apoi se transfera cantitatea intreaga in vasul in care am incalzit laptele. Se pune din nou la foc, se amesteca in contiuare pana crema se ingroasa putin. ATENTIE: crema de oua nu trebuie sa fiarba (se coaguleaza galbenusurile).
Se adauga si cele 250 de grame de ciocolata peste crema. Pentru a se topi mai repede am dat ciocolata inainte pe razatoarea de legume.
Dupa ce s-a omogenizat, am lasat-o la racit. Dupa ce s-a racit am adaugat si cele 2 cutii de mascarpone. Am amestecat crema si apoi am dat-o putin la frigider, pentru ca temperatura de afara nu ma ajuta. Este dificil de lucrat cu ciocolata cand nu ai aer conditionat.
S-a racit si cafeaua si am trecut la montarea desetului in recipiente. Toata cantitatea se poate monta intr-un bol de trifle de 2 l. Se toarna cafeaua intr-un bol mai intins. Se introduc piscoturile 5 secunde sau pana cand au absorbit destul lichid si apoi se aseaza in recipientele din care servim. Se adauga un strat de ciocolata, unul de frisca. Aceasta se indulceste dupa gust cu jumatatea ramasa de zahar pudra. Apoi se presara deasupra cacao. Se cerne print-o sita fina. Se repeta pasii anteriori: piscoturi insiropate in cafea, ciocolata, frisca, cacao si deasupra se presara ciocolata. Am scos ciocolata din frigider, am lasat-o cateva minute si apoi am dat-o pe razatoarea de legume. Se da desertul la rece cel putin o ora inainte de servire si se pastreaza maxim 8 ore in frigider.
Pofta buna!
Lasă un răspuns