Inghetata prajita
Înghetata prajita – un deliciu exotic. Va propun azi un desert cu adevarat spectaculos, inghetata delicioasa invelita intr-un invelis crocant… si fierbinte! Am descoperit acest desert in meniul unui restaurant chinezesc si dupa aceea, oridecate ori am avut prilejul sa iau masa intr-un astfel de local, am profitat de ocazie sa comand inghetata prajita! Datorita unei fete pe care o cunosc virtual sub nick-name-ul Geany, de pe forumul culinar.ro, am introdus acesta specialitate chinezeasca pe lista de bucate a blogului meu si v-o propun si voua.
Ingrediente Inghetata prajita:
- inghetata dupa preferinta, eu am folosit inghetata de vanilie si înghetata de ciocolata (click pe linkuri pentru retetele de inghetata de vanilie si inghetata de ciocolata)
- felii de cozonac, panettone, felii de blat de tort etc. ~ socotiti aproximativ 1 felie si 1/2 de cozonac la o portie de inghetata prajita
- lapte, sirop de fructe, de rom etc.
- 4 linguri de faina alba
- 1 varf de cutit de drojdie deshidratata sau 8 grame de drojdie proaspata
- apa
- 1 praf de sare
- ulei pentru prajit
Preparare Inghetata prajita:
Modelati, cu ajutorul dispozitivului cu clesti, cu doua linguri etc. atatea bile de inghetata cate portii de inghetata prajita doriti sa faceti:
Asezati inghetata astfel modelata intr-o tavita si dati-o la congelator, sa fie intarita foarte bine.
Taiati cozonacul (sau ce folositi, eu am avut 6 felii de cozonac si niste resturi de blat – reteta e un prilej excelent de a recicla resturi de blat, cozonac uscat etc.) in felii:
Puneti intr-o farfurie adanca siropul (laptele) pe care il veti folosi pentru a insiropa aluatul (eu am folosit sirop de fructe de padure, data viitoare voi face obligatoriu un sirop de rom) si inmuiati feliile:
Luati felia insiropata in mana, puneti pe ea cate o bila de inghetata:
Adunati cozonacul insiropat in jurul inghetatei, daca nu e suficient ca sa o acopere, completati cu bucatele insiropate bine. Deasupra farfuriei, strangeti usor in maini bila astfel modelata, pentru a elimina lichidul in exces (nu trebuie sa o „stoarceti” tare, presati delicat doar cat sa nu mai curga lichidul din ea). Puneti bilele astfel formate pe tavita si dati la congelator, pana se intaresc beton:
Verificati sa fie bine intarite „pachetele” cu inghetata, inainte de a trece la prajit. Evident, le puteti prepara din timp si pastra la congelator mai multa vreme, pana cand doriti sa le serviti.
Pregatiti un aluat din drojdie, 3 linguri cu varf de faina, 1 praf de sare si atata apa la temperatura camerei cat sa rezulte un aluat ca de clatite, doar o idee mai consistent:
Bilele congelate se dau prin faina, apoi prin aluatul pregatit:
Se prajesc in ulei incins din abundenta, intorcandu-le pana se rumenesc pe toate partile:
Se scot din ulei pe hartie absorbanta:
Se servesc imediat, cu diverse topinguri sau sosuri pentru inghetata, pudrate cu zahar praf, cu frisca etc.
Lasă un răspuns