
Biscuiti cu ovaz





Deseori, se-ntampla sa mi se faca foame seara, o foame din aceea sacaitoare, care nu ma lasa sa ma linistesc. Pentru astfel de momente, doi-trei biscuiti cu ovaz, ca acestia a caror reteta vreau sa v-o impartasesc azi, alaturi de un pahar cu lapte, sunt alegerea ideala. Biscuitii sunt crocanti si foarte gustosi. Contin cereale integrale si zahar brun, iar laptele este, poate, alimentul cel mai potrivit pentru a fi consumat dupa lasarea serii. Laptele ne linisteste si ne asigura un somn placut. In plus, este satios fara a contine multe calorii. Reteta de biscuiti cu ovaz e formidabila, pe cat sunt de deliciosi, pe atat sunt de usor de facut, incat pot constitui cu usurinta un proiect in care sa-i implicati si pe cei mici. Va sa zica usor de facut, rapizi, foarte gustosi… inca nu v-ati pregatit ingredientele? :P
Ingrediente Biscuiti Cu Ovaz
- 140 de grame de unt
- 50 de grame de zahar
- 70 de grame de zahar brun (preferabil este cel de melasa fiind cel mai umed, daca nu aveti, e bun din oricare)
- 1 praf de sare
- 1 lingura de miere de albine
- 1 lingura de lapte
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 140 de grame de faina
- 1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita rasa de praf de copt
- 100 de grame de fulgi de ovaz integrali
- optional: 1 lingura cu varf de ciocolata cu 70% cacao maruntita cu cutitul
- optional: mirodenii cum ar fi 1 lingurita de scortisoara, ghimbir maruntit (sau pudra de ghimbir), nucsoara etc
Preparare Biscuiti Cu Ovaz
1. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 160 de grade Celsius.
2. Untul moale, taiat in bucatele, se pune intr-un castron impreuna cu sarea, zaharul si zaharul brun. Se mixeaza pana cand se formeaza o crema (2-3 minute). Se adauga mierea, extractul de vanilie si laptele si se mixeaza pana se incorporeaza. Daca folositi ciocolata, adaugati-o peste crema si mixati scurt.
3. Faina se amesteca cu praful de copt si bicarbonatul si se adauga peste crema de unt. Daca folositi mirodenii, este momentul sa le adaugati si pe ele.
4. Se incorporeaza faina cu mixerul la viteza mica, va fi nevoie sa se opreasca mixerul de cateva ori si sa se curete cu o spatula compozitia de pe peretii castronului, pentru obtinerea unei compozitii omogene.
5. Se adauga peste aluatul moale obtinut fulgii de ovaz si se mixeaza pana cand se omogenizeaza.
6. Se iau cu mana bucati din compozitie si se rotunjesc in palme, obtinand niste bile ceva mai mici decat o minge de ping-pong, care se aseaza intr-o tava acoperita cu hartie de copt, cu distanta intre ele (tineti cont ca se vor lati mult la cuptor). Mi-au rezultat 20 de bile.
7. Se coc biscuitii in cuptorul preincins la 160 de grade Celsius timp de 25 – 30 de minute, pana cand se formeaza deasupra o crusta aurie, crapata din loc in loc.
Se lasa biscuitii cateva minute sa se raceasca in tava. Vor fi foarte fragezi, chiar fragili, cat sunt fierbinti! Se transfera biscuitii racoriti pe un gratar special pentru racirea prajiturilor.
Servire și păstrare
Dupa ce sunt complet reci, acesti biscuiti cu fulgi de ovaz vor deveni crocanti. Se pot pastra chiar si cateva saptamani bune intr-un recipient bine inchis (o cutie metalica sau un borcan cu capac etans).
Gustul superb de caramel si textura crocanta fac ca acesti biscuiti sa fie una dintre cele mai inspirate alegeri pentru o gustare de seara, alaturi de un pahar cu lapte. V-am dezvaluit deja, eu sustin consumul de lapte pentru mentinerea echilibrului optim al organismului, este motivul pentru care m-am alaturat campaniei Da Lapte si va invit si pe voi, daca va place laptele la fel de mult ca si mie, sa dati like paginii facebook a campaniei.
Spor la treaba si pofta buna!
Lasă un răspuns