VERRINE CU ZMEURA, CIOCOLATA SI CROCANT DE BEZEA
Verrine cu zmeura si ciocolata, un desert racoritor
E o vara torida si ne topim de la atata caldura. Ca sa ne racorim macar un pic, m-am gandit sa prepar ceva ce in final va deveni rece. Iar daca mai adaugam si cateva fructe proaspete si parfumate, parca incepem sa ne simtim mai bine, nu ?!
Asa ca m-am pus pe treaba si am facut verrine cu zmeura si ciocolata.
Verrinele sunt preparate servite la pahar, de regula asezate in mai multe straturi. Mai frecvent intalnite sunt cele dulci si viu colorate, cu diverse arome si texturi. Decorarea acestora tine de imaginatia fiecaruia. Pentru verrine se pot folosi atat pahare mai mari cat si pahare mai mici.
Si pentru ca iubesc tot ce e facut din spuma de bezea sau din ciocolata, nu m-am putut abtine sa nu fac decoruri din ele.
Ingrediente VERRINE CU ZMEURA, CIOCOLATA SI CROCANT DE BEZEA
Pentru decorul din bezea:
- 62 g zahar
- 1 albus de ou
- ¼ lingurita otet
- putina sare
- concentrat alimentar natural, rosu zmeura – optional
Pentru decorul din ciocolata:
- 50 g ciocolata alba impartita in 2
- concentrat alimentar natural, rosu zmeura- optional
Tot pentru decor- optional:
- zmeura si lavanda
Pentru mousse-ul de zmeura:
- 250 g zmeura proaspata (se poate folosi si congelata)
- 70 g zahar
- 200 ml smantana pentru frisca
- 4 foi de gelatina
Pentru mousse-ul de ciocolata alba, cu infuzie de lavanda:
- 100 ml lapte
- 200 g ciocolata alba
- 240 ml smantana pentru frisca
- 4 foi de gelatina
- ½ lingurita lavanda
Preparare VERRINE CU ZMEURA, CIOCOLATA SI CROCANT DE BEZEA
Pentru ca prepararea decorurilor necesita un pic de timp, am inceput cu acestea.
Se mixeaza albusul de ou pana când incepe sa se faca spuma, apoi se adauga otetul si sarea si se amesteca pana cand spuma devine mai ferma. Apoi se micsoreaza viteza si se incorporeaza treptat zaharul, mixand pentru inca aproximativ 5 minute, pana cand se obtine o bezea lucioasa si tare.
Pentru culoare am adaugat foarte putin concentrat alimentar natural, rosu zmeura, apoi, in tava tapetata cu hartie pergamentata, am facut forme mici de bezea, astfel incat sa imi incapa in pahar cel putin 2-3 bucati. Ies mai multe bezele decat avem nevoie la decor, dar aici, fetita mea m-a ajutat si am rezolvat impreuna cu ea, rapid, surplusul ramas.
In mod normal, bezelele se lasa la copt o ora si jumatate, la o temperatura in jurul a 110 grade Celsius. Eu am un cuptor naravas, pe gaz, fara buton de reglare a temperaturii si cand fac bezele le coc la treapta cea mai mica. Pentru ca bezelele mele erau foarte mici, le-am tinut in cuptor doar o ora si zece minute. Apoi am stins cuptorul si le-am lasat sa se raceasca acolo.
Dupa ce am terminat cu bezelele, am pregatit decorul din ciocolata.
Pentru acesta am topit pe baie de aburi ½ din cantitatea de ciocolata alba pentru decor si am colorat-o cu putin concentrat alimentar natural, rosu zmeura. Apoi, cu ajutorul unei spatule, am intins pe hartie pergamentata, sub forma unui dreptunghi, ciocolata topita. Am lasat-o deoparte vreo 2-3 minute apoi, cu ajutorul unei ustensile cu dinti am ’’greblat’’ ciocolata roz.
Dupa aceasta operatiune, am pus ciocolata in frigider si am lasat-o sa se intareasca pentru vreo 10 minute. Ulterior, am scos-o din frigider si am turnat peste ea jumatatea cealalta de ciocolata alba pentru decor, topita tot pe aburi si am nivelat ciocolata alba turnata peste dreptunghiul greblat din ciocolata roz, punand decorul de ciocolata inapoi in frigider.
Dupa inca alte 8 minute am scos ciocolata din frigider si am taiat cu cutitul diverse forme, pentru a putea fi usor de desprins ulterior de pe folie, cand e complet intarita.
Dupa aceasta operatiune, am reintrodus ciocolata pentru decor in frigider.
Dupa terminarea decorurilor, am preparat mousse-ul de zmeura.
Am pus foile de gelatina in apa rece, astfel incat sa fie in intregime acoperite cu apa. Intre timp am pus intr-o cratita, pe foc, zaharul cu zmeura, amestecand incet pana cand fructele s-au inmuiat si s-au amestecat bine cu zaharul, devenind ca un piure. Am oprit aragazul si apoi am trecut prin sita acest piure pentru a scoate din el semintele de la zmeura.
Am lasat piureul sa se raceasca putin si, intre timp, am mixat frisca. Apoi am scurs bine de apa foile de gelatina si le-am adaugat in piureul de zmeura, amestecand pana cand s-au incorporat in acesta.
La final, am adaugat treptat frisca mixata in piureul de zmeura pana cand am obtinut un amestec omogen.
Am turnat apoi acest mousse de zmeura, in pahare cu diametrul de 8 cm, intr-un strat cam de 3 cm inaltime si le-am pus la racit, in frigider.
Cand mousse-ul de zmeura s-a inchegat, am pregatit mousse-ul din ciocolata alba.
Intr-un bol am acoperit foile de gelatina cu apa rece, pentru minim 10 minute.
Am dat laptele in clocot, impreuna cu lavanda si am lasat apoi la infuzat pentru 20 minute.
Dupa aceea, cu o sita l-am strecurat si l-am cantarit din nou. Daca s-a pierdut din cantitatea de lapte la infuzat, completati cantitatea necesara astfel incat sa aveti cei 100 ml de lapte. Acesta l-am pus pe foc, pe baie de aburi, alaturi de ciocolata alba rupta bucatele, amestecand des, pana cand aceasta din urma s-a topit. Se opreste aragazul si se lasa la racit aceasta compozitie. In acest timp se mixeaza frisca. Cand ciocolata topita s-a mai racit putin, incorporam in ea gelatina scursa bine de apa si amestecam pana cand se dizolva complet. Când ciocolata topita nu mai e calda, adaugam treptat frisca in aceasta compozitie pana cand se obtine un amestec omogen.
Am turnat mousse-ul de ciocolata alba peste cel de zmeura existent deja in pahare si le-am repus in frigider.
Cand si mousse-ul de ciocolata alba s-a inchegat, am decorat verrinele cu zmeura, bezele si triunghiuri din ciocolata.
Eu am optat pentru folosirea acestor pahare din sticla si mi-au iesit 4 portii, dar aceste verrine pot fi puse si in pahare mai mici, de diverse forme si atunci ies mai multe portii.
Desertul obtinut este parfumat, racoritor si cu o textura foarte aerata, care, combinata cu crocantul dat de bezea si ciocolata, gadila intens papilele gustative.
Sa va fie de bine!
Lasă un răspuns