
Budincă de macaroane cu brânză dulce și stafide – rețeta gătită la cuptor





Budincă de macaroane cu brânză dulce și stafide – rețeta gătită la cuptor. Rețetă de budincă de macaroane cu brânză de vaci, un desert de casă simplu, prezentat detaliat, cu ingrediente cântărite și mod de lucru pas cu pas.
Azi vă propun să ne îndulcim cu un desert ca pe vremuri! Așa am făcut și noi acum câteva zile și tare bine ne-a picat. Nici nu-mi mai amintesc de când nu l-am făcut, probabil de când era fiică-mea mică, pentru că domnișoara nu prea agrea deserturile cu brânză de vaci și din motivul ăsta alegeam mereu altele, să fie (și) pe placul ei. Acum am rămas doar doi în cuib și încercăm să ne amăgim dorul cu unele chestii pe care le evitam, când era ea acasă. S-ar putea spune că încercăm să ne îmbătăm cu apă sau mai degrabă cu câte-o budincă. 😅
Una peste alta, budinca de macaroane cu brânză dulce a ieșit foarte plăcut aromată, pufoasă, cu o textură faină. Nu am mâncat-o pe toată deodată, cu toate că soțul meu a vrut și supliment. Ceea ce a rămas, am încălzit zece minute la cuptor, a doua zi. A fost un fel de brunch cu gust blând, de odinioară.
Era să dau publish înainte să explic titlul: cum spuneam, e un desert ca pe vremuri, bunicile (și a mea și a lui Vukomir) făceau destul de des așa ceva. Buna mea, însă, avea o formă cu capac în care asambla budincile, apoi le fierbea pe aburi. Rețeta mea, însă, e gătită într-o tavă obișnuită, la cuptor. Mai jos, o găsiți explicată pas cu pas.
Ingrediente budincă de macaroane cu brânză dulce și stafide
- 400 de grame de paste macaroane
- 4 ouă de mărime medie sau mare, separate
- 120 de grame de zahăr
- 500 de grame de brânză de vaci (brânză dulce), bine scursă de zer
- 150 de grame de stafide
- coaja rasă (doar partea galbenă, de la suprafață) de la o lămâie cu coaja netratată
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon
- 40 de grame de griș
- 200 de grame de smântână cu 20% grăsime
- 1 cubuleț mic de unt moale, pentru uns vasul
- opțional, zahăr pudră pentru presărat, la final
Mod de preparare budincă de macaroane cu brânză dulce și stafide – rețeta gătită la cuptor
Alegerea și fierberea pastelor
1. Ce tip de paste se pretează pentru rețeta de budincă de macaroane? Evident, în primul rând pastele maccheroni/macaroni dar și alte tipuri de paste scurte, pe care se întâmplă să le aveți prin casă. Eu recomand să folosiți paste din grâu dur, care nu conțin ouă, pentru că budinca de macaroane cu brânză dulce are pe lista ingredientelor 4 ouă.
2. Am pus pe foc o oală cu 4 litri de apă. Eu adaug 1 lingură de sare când apa începe să clocotească dar dacă există cea mai mică șansă să uitați de sare, adăugați-o de la început. E mai important să fie sare în apă decât să economisiți vreo 2 secunde, din timpul de gătire.
Foarte important: verificați timpul de gătire recomandat de producător! Îl găsiți pe ambalajul pastelor și, pentru rețeta de budincă de macaroane cu brânză dulce, pastele se fierb cu 2 minute mai puțin decât durata recomandată! Pastele pe care le-am folosit au avut timpul recomandat de gătire de 6 minute. În momentul în care apa a dat în clocot, am adăugat, cum spuneam, sarea și am turnat în oală pastele. Imediat, m-am uitat la ceas și am ținut cont că peste 4 minute trebuie să le scurg.
3. Doar 4 minute mai târziu, iată, am scurs pastele prin sită. Le-am lăsat în sită, deasupra unui castron mare, să se scurgă bine de apă.
Prepararea compoziției cu brânză de vaci
4. Din acest moment, lucrurile se vor desfășura foarte rapid, așa că primul lucru pe care l-am făcut a fost să pornesc cuptorul și să-l setez la 190°C, cu căldură de jos și de sus. Imediat, am ales o formă de ceramică termorezistentă, cu dimensiunile de 30 x 20cm, pe care am uns-o bine cu unt, atât pe fund cât și pe laterale.
5. Într-un castron încăpător, am cântărit brânza de vaci. Am adăugat smântâna, stafidele, grișul, coaja de lămâie și zahărul vanilat bourbon. Am pus în castron și gălbenușurile, separate cu grijă de albușuri, pe care le-am colectat într-un castron separat. Am omogenizat bine brânza de vaci cu toate celelalte ingrediente.
6. Am adăugat pastele bine scurse de apă peste brânza omogenizată cu stafide, gălbenușuri și smântână. Am amestecat bine cu o spatulă, insistând până ce s-a omogenizat totul.
Spuma de albuș și asamblarea în tavă
7. Am adăugat un praf de sare peste albușurile colectate mai devreme într-un castron încăpător, apoi le-am bătut spumă, cu mixerul.
Atenție când separați ouăle, chiar și o singură picătură de gălbenuș care ajunge în albușuri îi afectează capacitatea de a acumula aer!
8. Când albușurile, în urma mixării, s-au transformat într-o spumă ca zăpada, am adăugat treptat zahărul, continuând să mixez, la viteză mare. Am bătut în continuare cu mixerul până am obținut o bezea lucioasă, în care zahărul era complet dizolvat.
9. Imediat, am transferat toată bezeaua obținută peste compoziția de bază pentru budinca de macaroane cu brânză de vaci.
10. Cu o spatulă lată, prin împăturiri succesive, am omogenizat baza cu brânză dulce și macaroane cu bezeaua. În final, am obținut un amestec aerat.
11. Am răsturnat compoziția în forma deja unsă cu unt (vezi pasul 4), răzuind cu spatula tot ceea ce a aderat de castron. Am nivelat compoziția la suprafață și imediat am dat-o la cuptor, la o înălțime medie.
Coacerea și servirea
12. Am copt budinca de macaroane cu brânză dulce și stafide până s-a rumenit la suprafață, devenind ușor aurie. În cazul meu, asta a durat 25 de minute, la 190°C, fără ventilație. În timpul coacerii, budinca se va umfla și se vor forma mici crăpături pe suprafața ei, este normal să se întâmple așa. După ce am scos-o din cuptor, însă, am lăsat-o să se odihnească și să se răcorească. În timpul ăsta, s-a mai dezumflat, după cum puteți vedea în imaginea de mai jos.
13. Am porționat budinca de macaroane cu brânză dulce după ce a fost doar călduță. Dacă încercați să o porționați cât e fierbinte, nu veți putea obține porții frumoase. După ce s-a răcorit, însă, am putut să scot, cu o spatulă lată, porții care chiar și-au păstrat forma.
Chiar înainte de servire, am presărat budinca de macaroane cu puțin zahăr pudră, pentru un aspect mai finisat. Nu e musai, e exact la fel de bună și fără zahăr pudră și suficient de dulce, pentru gustul meu. E un desert vanilat, căruia coaja de lămâie îi dă o notă de prospețime. Pastele nu sunt răsfierte, au textură și sunt chiar bine gătite. Ca pe vremuri, dar bun!
MAI MULTE REȚETE DE BUDINCI DULCI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns