
Crumble cu mere





Crumble cu mere, un desert delicios pe care-l poate face chiar si-un copil
Toamna ne da mere. Mai mici, mai mari, nu toate perfecte, dar toate delicioase. Asa sunt si aceste mere pe care le-am cules din cei doi meri care rodesc in mica mea livada. O parte dintre ele vor ajunge placinta, strudel si prajituri care mai de care. In plus, zilnic ne bucuram de sucuri cum nu se poate mai naturale. Dar cand ai pofta de ceva simplu si gustos, care sa ilustreze toamna cu tot parfumul ei special, parca un crumble e cum nu se poate mai nimerit, pentru ca, fara sa fie un desert aspectuos, crumble e nemaipomenit de gustos.
Un crumble e un fel de compot, pana la urma, sau mai degraba un jeleu nu foarte inchegat, care contrasteaza placut cu o crusta crocanta si aromata. Cred ca orice copil peste 7-8 ani poate sa faca minunatia asta in bucatarie, desigur, supravegheat de ochiul vigilent al unui adult. Fara indoiala ca intr-un crumble se pot pune orice fel de fructe, dar e toamna, cad merele pe noi din pom si sigur acesta este momentul lor.
00:1000:4000:506-8redusa
Ingrediente Crumble Cu Mere:
- 650 de grame de mere, cantarite curatate de coaja si casuta semintelor
- 100 de grame de unt cu 82% grasime + 10-15 grame pentru uns forma
- 125 de grame de faina + 1 lingura pentru amestecat cu merele
- 2 linguri cu varf de fulgi de ovaz natur
- 1, 1/2 lingurite de scortisoara pudra
- 3 linguri de zahar brun
- 3 linguri de zahar obisnuit
- zeama si coaja de la 1 lamaie
- 1 praf de sare
Preparare Crumble Cu Mere:
1. Se rade lamaia de coaja galbena care se pastreaza separat, iar zeama de lamaie se amesteca cu merele curatate si taiate in cuburi, evitand sa scapam si samburii. Zeama de lamaie are rolul de a preintampina oxidarea merelor, dar contribuie si la gust. Cuptorul se porneste si se incinge la 180 de grade Celsius.
2. Se amesteca 1 lingura de faina, 1 lingurita de scortisoara si 3 linguri de zahar obisnuit. Se adauga aceasta compozitie uscata peste mere si se amesteca pana cand se omogenizeaza.
3. Se unge cu un o forma termorezistenta de 22-24 cm diametru si se rastoarna merele in aceasta.
4. Fulgii de ovaz, 125 de grame de faina, 3 linguri de zahar brun, 1 praf de sare, 1/2 de lingurita de scortisoara si coaja de lamaie se pun intr-un castron. Se adauga 100 de grame de unt rece, taiat in bucatele. Se lucreaza totul rapid, cu varful degetelor, pana cand se formeaza asa numitele „crumbles” adica firmituri, deci o masa semiuscata cu aspect nisipos. Se toarna aceasta compozitie peste merele din forma si se taseaza usor cu palma.
5. Se da forma la cuptor si se lasa sa se coaca timp de 35-40 de minute la 180 de grade Celsius, pana cand de jur imprejur incep sa apara bulbuci din siropul merelor iar crumble-ul de deasupra e usor rumenit. Se lasa sa se raceasca in tava pana cand e abia caldut si se serveste cu inghetata sau sos de vanilie. Delicios!
Pofta buna!
Lasă un răspuns