Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Strudel cu mere

Strudel cu mere

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

In patiseria clasica austro ungara, acest strudel cu mere – numit la Wien apfel-strudel si la Budapesta alma-retes – este, probabil, desertul cel mai raspandit si agreat. Nu este greu de facut, e gustos si aromat, cu putine ingrediente. Tehnica intinderii foii de aluat, care trebuie sa fie atat de subtire, spune traditia, incat sa poti citi ziarul prin ea, este singurul lucru mai pretentios, dar numai pana cand reuseste prima data. Un strudelul cu mere se serveste simplu, cu schlag (frisca batuta) sau sos de vanilie (eu voi prefera intotdeauna aceasta a doua varianta).

Ingrediente Strudel Cu Mere:

  • 400 de grame de faina cernuta
  • 1 lingurita de otet
  • 1 praf de sare
  • 250 ml. de apa
  • ulei
  • faina pentru presarat

Umplutura:

  • 4-5 mere acrisoare
  • 5 linguri de pesmet
  • 1 lingurita cu pudra de scortisoara
  • coaja rasa de lamaie (eu am pus de limette si lamaie, macerata)
  • stafide dupa gust
  • zahar dupa gust
  • zeama de la 1/2 de lamaie, pentru stropit merele

Preparare Strudel Cu Mere- aluatul

Intr-adevar, aluatul si tehnica folosita e aceeasi ca la placintei intinse iar foile obtinute vor fi fine si gustoase.

Pentru inceput, cerneti faina intr-un bol, amestecati apa, otetul si sarea si turnati la mijloc:

apfel strudel 2

Se framanta un aluat neted, foarte elastic si omogen, care nu trebuie sa fie deloc lipicios (la nevoie, se mai adauga cate o lingurita de apa, sau, dimpotriva, de faina, pentru obtinerea unui aluat de consistenta plastilinei framantate bine):apfel strudel 03

Bila de aluat se unge cu ulei, se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin o jumatate de ora.

Preparare umplutura pentru Strudel Cu Mere

In acest timp se prepara umplutura. Se aleg merele:

mere

Se curata de coaja, se indeparteaza casuta semintelor iar pulpa fructelor se taie in cubulete.

apfel strudel 1

Se stropesc cuburile de mere cu zeama de lamaie, pentru a preintampina oxidarea. Se amesteca cu stafidele (eu am pus cam 100 de grame), scortisoara, coaja de lamaie (scortisoara si coaja de lamaie sunt aromele clasice ale acestui desert, dupa gust se mai pot adauga si altele, de exemplu nucsoara sau un pic de cardamom) zaharul si pesmetul. Se pot adauga si cativa mieji de nuca tocati marisor, cu cutitul. Se amesteca totul.

apfel strudel 9

Preparare Strudel Cu Mere – intinderea foilor

Se acopera masa pe care se va lucra aluatul cu o fata de masa de bumbac mai grosut.

apfel strudel 008

Se presara fata de masa cu faina:

apfel strudel 4

Aluatul se aseaza pe masa:

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

apfel strudel 5

Se intinde cu sucitorul, atat cat se poate subtia prin rulare.

apfel strudel 6

Se baga mainile sub foaia de aluat si cu dosul palmelor se incepe intinderea aluatului, de la mijloc catre margini. Cand mijlocul devine transparent, se aseaza aluatul pe fata de masa:apfel strudel 7

Se stropeste aluatul cu ulei, intinzandu-l cu mana pe toata suprafata. Nu incercati sa intindeti uleiul cu pensula, aluatul e foarte fragil si se va perfora. Se trage de margini cu finete, intinzand aluatul. In final, acesta va fi mai intins decat tablia mesei.apfel strudel 8

De jur imprejurul foii de aluat, marginile vor avea o anumita grosime. Acestea se vor decupa.

Preparare Strudel Cu Mere – modelare si umplere strudel

Se porneste cuptorul si se fixeaza la 190°C. Aluatul se stropeste cu ulei. Se aseaza umplutura la marginea mai lunga a aluatului.

apfel strudel 10

Se ridica marginea fetei de masa din partea in care e asezata umplutura. Cu ajutorul fetei de masa, se incepe rularea aluatului.

apfel strudel 11

Suprafata ruloului se stropeste cu ulei:

apfel strudel 12

Ruloul obtinut se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt. Daca e mai lung decat tava, se indoaie, asa incat sa intre bine.

apfel strudel 13

Coacere Strudel Cu Mere

Se coace in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius, 35-40 de minute, pana ce se rumeneste frumos.

apfel strudel 14

Servire strudel cu mere

Se lasa sa se raceasca si se portioneaza, servindu-se alaturi de un sos de vanilie, frisca, sau pudrat cu zahar praf. Strudelul se poate servi atat caldut, cat si complet rece, e la fel de savuros.

strudel cu mere reteta pas cu pas foi de strudel reteta 

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

25 comentarii la Strudel cu mere

  1. Eu Noi spune:

    arata mortal, imi aduc aminte de perioada „ceausescu”, cand nu prea gaseai ceva in magazine.Strudelul era la putere , cu nimic, faceai un deliciu.Dar recunosc ca e f mult de muncit la foi.Multumesc pt postare si mai ales pt fotografii.

  2. Ianghelovici spune:

    Mama mea face placinta in felul acesta dintotdeauna. Nici nu mi-as putea inchipui altfel :) Arata foarte bine si imi aminteste de copilaie.

  3. Poppteo spune:

    Buna ziua

    cum as putea face ca sa nu mai iasazaharul din strudel la coacere si sa se caramelizeze dedesubt.

    multumesc

    • lauralaurentiu spune:

      Sincer, asta nu stiu, si mie mi se prelinge zahar dar mie imi place :). As zice (mi-a venit acum o idee) sa se pensuleze cu ou batut cu furculita locul de imbinare al foilor. Dar nu garantez :).

  4. Poppteo spune:

    Asta e sigur, sunt „addicted” la situl dvs.

  5. Poppteo spune:

    Azi l-am refacut si dupa cum m-ati sfatuit la scoaterea din cuptor i-am pus deasupra un servet ud si a ramas moale. E superb, exact asa cum il doream.

    Multumesc inca o data de sfaturi si de minunatul blog culinar, plin de traditie si miresme.

  6. Poppteo spune:

    As mai avea o intrebare despre strudel – cum impiedicam zaharul sa se scurga sub strudel si sa se caramelizeze?

    multumesc.

  7. Poppteo spune:

    Ma intreb daca am pus suficient ulei dupa intinderea foi si inainte de a o rula. Pe youtube am vazut cu fac sirbii aceste foi si pun destul de mult ulei.

    O alta intrebare:
    Eu nu locuiesc in Romania si pe aici (in Franta) nu prea se gasesc foi de placinta. Ma gindeam sa le fac eu dar nu cunosc nici o reteta , iar cele (sirbesti) de pe youtube nu pot sa le traduc caci nu cunosc limba. Aveti cumva vreo reteta de foi de placinta?

    multumesc anticipat

    • Anonim spune:

      Pentru foi de placinta reteta e aceeasi si la sarbi se face tot asa. Intr-adevar, uleiul ajuta mult, nu lasa aluatul sa se usuce. Stiu ca exista o varianta cu ou si lapte dar eu (inca) nu am incercat-o, chiar intentionez sa o probez.

      2012/2/5 Disqus

  8. Poppteo spune:

    Voi incerc din nou acoperindu-l la racire. Am mai gasit o reteta de strudel vienez dar coca este cu lapte si un ou. Nu stiu cit de elastica este. In orice caz multumesc pt retete. Sunt delicioase.

  9. Poppteo spune:

    Buna ziua

    am facut azi strudelul, totul a fost ok dar s-a intarit dupa coacere.  Aveti cumva vreo explicatie?

    Reeta e delicioasa iar intinderea foii( de care mi-a frica) o joaca de copil. Multumesc pentru aceste retete minunate.

    • Anonim spune:

      Ar fi fost bine sa-l acoperi cu un prosop de bucatarie cat era fierbinte si sa-l lasi sa se raceasca astfel, acoperit, daca iti place mai moale. Daca se raceste lent, aburind, se inmoaie foaia. Ma bucur ca ti-a reusit si ca l-ai gasit pe gustul tau, sa va fie de bine!

      2012/2/4 Disqus

  10. lauralaurentiu spune:

    Nu se intinde la fel de bine, ba s-ar putea sa se si rupa. In afara de asta, fata de masa este esentiala cand trebuie sa rulezi aluatul, se ridica de la un capat facand ruloul sa se rasuceasca. Daca ti se pare reusita combinatia mar-ciocolata… fa-o pe gustul tau1

  11. Anonymous spune:

    daca nu pun fata de masa de bumbac si pun aluatul pe suprafata mesei nu se intinde atat de bine sau..?si pot renunta la stafide?pot inlocui cu fulgi de ciocolata?

  12. Ralu spune:

    Vai, vai, ce deliciu! Incredibil ce lucruri minunate poti face!

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE