Strudel cu mere
In patiseria clasica austro ungara, acest strudel cu mere – numit la Wien apfel-strudel si la Budapesta alma-retes – este, probabil, desertul cel mai raspandit si agreat. Nu este greu de facut, e gustos si aromat, cu putine ingrediente. Tehnica intinderii foii de aluat, care trebuie sa fie atat de subtire, spune traditia, incat sa poti citi ziarul prin ea, este singurul lucru mai pretentios, dar numai pana cand reuseste prima data. Un strudelul cu mere se serveste simplu, cu schlag (frisca batuta) sau sos de vanilie (eu voi prefera intotdeauna aceasta a doua varianta).
Ingrediente Strudel Cu Mere:
- 400 de grame de faina cernuta
- 1 lingurita de otet
- 1 praf de sare
- 250 ml. de apa
- ulei
- faina pentru presarat
Umplutura:
- 4-5 mere acrisoare
- 5 linguri de pesmet
- 1 lingurita cu pudra de scortisoara
- coaja rasa de lamaie (eu am pus de limette si lamaie, macerata)
- stafide dupa gust
- zahar dupa gust
- zeama de la 1/2 de lamaie, pentru stropit merele
Preparare Strudel Cu Mere- aluatul
Intr-adevar, aluatul si tehnica folosita e aceeasi ca la placintei intinse iar foile obtinute vor fi fine si gustoase.
Pentru inceput, cerneti faina intr-un bol, amestecati apa, otetul si sarea si turnati la mijloc:
Se framanta un aluat neted, foarte elastic si omogen, care nu trebuie sa fie deloc lipicios (la nevoie, se mai adauga cate o lingurita de apa, sau, dimpotriva, de faina, pentru obtinerea unui aluat de consistenta plastilinei framantate bine):
Bila de aluat se unge cu ulei, se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin o jumatate de ora.
Preparare umplutura pentru Strudel Cu Mere
In acest timp se prepara umplutura. Se aleg merele:
Se curata de coaja, se indeparteaza casuta semintelor iar pulpa fructelor se taie in cubulete.
Se stropesc cuburile de mere cu zeama de lamaie, pentru a preintampina oxidarea. Se amesteca cu stafidele (eu am pus cam 100 de grame), scortisoara, coaja de lamaie (scortisoara si coaja de lamaie sunt aromele clasice ale acestui desert, dupa gust se mai pot adauga si altele, de exemplu nucsoara sau un pic de cardamom) zaharul si pesmetul. Se pot adauga si cativa mieji de nuca tocati marisor, cu cutitul. Se amesteca totul.
Preparare Strudel Cu Mere – intinderea foilor
Se acopera masa pe care se va lucra aluatul cu o fata de masa de bumbac mai grosut.
Se presara fata de masa cu faina:
Aluatul se aseaza pe masa:
Se intinde cu sucitorul, atat cat se poate subtia prin rulare.
Se baga mainile sub foaia de aluat si cu dosul palmelor se incepe intinderea aluatului, de la mijloc catre margini. Cand mijlocul devine transparent, se aseaza aluatul pe fata de masa:
Se stropeste aluatul cu ulei, intinzandu-l cu mana pe toata suprafata. Nu incercati sa intindeti uleiul cu pensula, aluatul e foarte fragil si se va perfora. Se trage de margini cu finete, intinzand aluatul. In final, acesta va fi mai intins decat tablia mesei.
De jur imprejurul foii de aluat, marginile vor avea o anumita grosime. Acestea se vor decupa.
Preparare Strudel Cu Mere – modelare si umplere strudel
Se porneste cuptorul si se fixeaza la 190°C. Aluatul se stropeste cu ulei. Se aseaza umplutura la marginea mai lunga a aluatului.
Se ridica marginea fetei de masa din partea in care e asezata umplutura. Cu ajutorul fetei de masa, se incepe rularea aluatului.
Suprafata ruloului se stropeste cu ulei:
Ruloul obtinut se aseaza intr-o tava, pe hartie de copt. Daca e mai lung decat tava, se indoaie, asa incat sa intre bine.
Coacere Strudel Cu Mere
Se coace in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius, 35-40 de minute, pana ce se rumeneste frumos.
Servire strudel cu mere
Se lasa sa se raceasca si se portioneaza, servindu-se alaturi de un sos de vanilie, frisca, sau pudrat cu zahar praf. Strudelul se poate servi atat caldut, cat si complet rece, e la fel de savuros.
Poate te intereseaza si alte retete cu mere:
Prajitura cu mere si cocos
Tarta Tatin cu mere
Placinta cu mere
Spirale cu mere si stafide
Prajitura cu mere explicata pas cu pas
Lasă un răspuns