
Grisine





De cand eram copil am avut o slabiciune pentru grisine. Nu demult, s-a intamplat ca Lidl sa lanseze o promotie numita saptamana italiana (sau asa ceva) si printre alte produse specifice, sa ofere la standul respectiv si niste cutii marisoare de grisine. Dom’le, cand le-am vazut, am redevenit copil! Am insfacat cutia si abia am avut rabdare sa n-o desfac in magazin. Bineinteles, am inceput sa rontai grisinele inca de pe drumul spre casa, cu o mana pe volan si cu alta tinand strans bunatate de grisina!
De atunci mi-a casunat sa incerc sa reproduc grisinele la domiciliu si salvarea mi-a venit de la Giallo Zafferano, de unde m-am inspirat. Din aceeasi sursa am aflat ca, cel mai probabil, grisinele au fost inventate in jurul anului 1600 la Torino, unde medicul fiului ducelui de Savoia pare-se ca i-a recomandat pacientului sau, care suferea de unele tulburari gastrice, sa inlocuiasca painea obisnuita, mai greu de digerat, cu grisinele crocante. Despre reteta de grisine pe care am preluat-o eu si pe care v-o propun si voua mai este mentionat ca apartine celebrelor patisiere italiene, surorile Simili.
01:1500:2001:352 tavimediu
Ingrediente Grisine:
- 500 de grame faina obisnuita de panificatie
- 2-3 linguri de faina de grau dur sau malai extrafin
- 15 grame de drojdie de bere proaspata
- 1 lingura rasa de zahar (sau, preferabil, malț, pe care nu am reusit sa il procur, eu am folosit zahar brun)
- 50 de ml. de ulei de masline + 1 lingura de ulei pt. uns forma
- 1 lingurita de sare
- 280 de ml. de apa calduta (35-40 de grade Celsius)
Preparare Grisine:
Se cantaresc si se pregatesc toate ingredientele la temperatura bucatariei.
1. Drojdia se freaca cu zaharul intr-un castronel pana se lichefiaza, apoi se dilueaza cu 2-3 linguri de apa din cantitatea totala (poza 1).
2. Sarea se dizolva in apa calduta ramasa, amestecand bine.
3. Se framanta un aluat elastic si neted din cele 500 de grame de faina de panificatie (la nevoie, se pot adauga 1-2 linguri in plus), drojdia dizolvata, uleiul de masline si apa cu sare turnata in fir subtire (poza 2). Daca framantati manual, faina se pune intr-un castron, se adauga drojdia, uleiul si apa cu sare putin cate putin, pe masura ce se framanta. Aluatul trebuie sa fie neted si sa se desprinda de pe maini.
4. Se unge un castron cu ulei de masline si se aseaza aluatul framantat in acesta, dupa ce i se da o forma de bila. Se presara cu putina faina de grau dur (poza 3). Castronul se infoliaza cu folie alimentara si se lasa intr-un loc caldut si ferit de curent sa creasca timp de o ora.
Aluatul crescut trebuie sa fie plin de basicute de aer.
Se rastoarna aluatul pe planul de lucru presarat cu faina de grau dur (sau cu malai extrafin). Se modeleaza cu palmele intr-un dreptunghi cu grosimea de aproximativ 1 cm. care se unge pe suprafata cu putin ulei de masline si presara cu malai sau faina de grau dur, apoi se taie cu un cutit sau cu rola de patiserie fasii cu latimea de aproximativ 1 -2 cm.
Daca se doreste, grisinele se pot modela in forma de spirala, rasucindu-se, daca nu, se aseaza pur si simplu in tava acoperita cu hartie de copt si se dau la cuptorul preincins la 200 de grade Celsius pentru 20 de minute.
Grisinele se vor colora usor atunci cand sunt coapte, au gustul pe care ni-l amintim fiecare, putin sarat, putin dulceag, sunt crocante si gustoase.
Poftă mare!
Lasă un răspuns