Placinta simpla cu mere
Placinta simpla cu mere, ca la bunica, ne alina dorul de ceva bun si de copilarie de fiecare data cand o gustam. Ce desert mai potrivit pentru o dupa amiaza in familie, ce prajitura de casa sau placinta sa fi ales ca sa ne simtim, toti membrii familiei, din nou copii, asteptand cu nerabdare sa iasa minunatia din cuptorul bunicii, lacrimand de pofta din cauza mirosului dulce parfumat de mere si scortisoara?
Placinta simpla cu mere parca evoca cel mai bine copilaria noastra, petrecuta in timpuri destul de austere, dar pe care bunicile si mamele au stiut sa le faca mai frumoase cu astfel de rasfaturi care nu costau bani multi, dar umpleau de satisfactie toti degustatorii.
Mi-e dor si azi de placinta simpla cu mere ca la bunica si nu pierd nicio ocazie sa o pregatesc, cu blatul ei fin si crocant, cu grilajul de biscuit lasand sa se vada umplutura rumena de mere, cu gustul nemaipomenit de bun, ramane unul dintre cele mai savoroase deserturi, cu toata simplitatea ei.
Placinta asta este plina de „defecte”: primul, ca e de moda veche, apoi, cand o gusti, nu te mai poti opri, si mai are unul, acela ca familionul meu, daca o fac azi, o sa o ceara si maine, si poimaine, si tot asa.
Ingrediente Placinta simpla cu mere:
Pentru aluat:
- 400 de grame de faina
- 180 de grame de zahar
- 1 lingurita de praf de copt
- 175 de grame de unt 80%
- 1 ou
- cateva linguri de lapte (doar daca e nevoie, cat sa se lege aluatul)
- coaja de lamaie rasa, zahar vanilat
- 1 praf bun de sare
Pentru umplutura:
- 1 kg de mere cantarite fara coaja si casuta semintelor
- 1/2 lamaie
- 1 pahar de zahar
- 200 ml suc de fructe (de mere sau portocale)
- 4 linguri de amidon de porumb, sau 5 linguri cu varf de faina, sau 1 plic budinca de vanilie
- 1 lingurita de scortisoara macinata
- zahar cristal pentru presarat deasupra
Preparare Placinta simpla cu mere – aluatul:
Aluatul se prepara dupa procedeul clasic de pate brisee, asa cum am facut si la aluatul Tartei cu smantana si fructe. ”Aluatul nisipos” , in traducere, se foloseste frecvent la tarte si placinte cu aluat fraged, dar la fel de potrivit este si pentru anumite tipuri de biscuiti.
1. Amestecati făina, zahărul, praful de copt, zahărul vanilat, sarea și coaja rasă de lămâie. Zdrobiți cu o furculiță sau prelucrati la robot in interiorul lor untul, pana la obtinerea unei granulatii fine.
2. Atunci când făina în care s-a impregnat untul seamănă ca textură cu un nisip aspru, se adaugă oul întreg.
3. Se frământă rapid, doar cât să se lege într-un aluat și doar la nevoie se adaugă câte 1 lingură de lapte (dacă oul e mai mare, e posibil să nu fie nevoie). Nu se framanta mai mult de atat, framantarea insistenta va dezvolta glutenul din faina de grau, lucru pe care nu ni-l dorim, pentru ca aluatul ar deveni elastic, iar noi il dorim fraged si sfaramicios.
4. Aluatul se aduna imediat intr-o bila, se infoliaza si se da la frigider pentru cel putin jumatate de ora, ideal ar fi o ora.
Placinta simpla cu mere, umplutura de mere
1. Merele decojite si curatate de casuta semintelor se cantaresc.
2. Se dau merele pe razatoare si imediat se stropesc cu zeama de la o jumatate de lamaie, apoi se amesteca rapid, pentru a preintampina oxidarea.
3. Se amesteca merele rase cu toate celelalte ingrediente specificate pentru umplutura, obtinand umplutura pentru placinta simpla cu mere.
Placinta simpla cu mere, intinderea foilor si asamblarea
1. Se captuseste o tava de dimensiunea aproximativa de 42×35 cm cu hartie de copt. Eu am folosit o tava obisnuita de cuptor, de 42×34 cm, deci orice tava cu suprafata de aproximativ 1450 cm² e potrivita. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180°C.
1. Aluatul se scoate din frigider, se modeleaza sub o forma aproximativ dreptunghiulara si se imparte doua bucati, una reprezentand cam ¾ din cantitatea de aluat iar a doua, mai mica, ¼.
2. Bucata mai mica se lasa deoparte iar cea mare se intinde cu sucitorul intr-o foaie, pe planul de lucru presarat cu faina. Dimensiunea foii trebuie sa fie adaptata la cea a tavii folosite, Dupa ce foaia e intinsa, marginile neregulate se indreapta cu cutitul si se adauga la bucata mai mica de aluat ramasa deoparte.
3. Foaia de aluat se ruleaza usor pe sucitor, fara a presa, se ridica sucitorul si se transfera cu ajutorul acestuia deasupra tavii in prealabil pregatite cu hartie de copt, derulandu-se la locul ei.
4. Restul de aluat (parte de aproximativ ¼) se frământă rapid cu marginile decupate ale foii și se întinde pe planul de lucru presarat cu faina intr-o foaie cu grosimea de 4-5 mm. Se decupeaza in fasii late de 1 cm cu o rola de patiserie ondulata sau, in lipsa, cu un cutit.
5. Am pus umplutura peste foaia de aluat, niveland-o pe toata suprafata. Am asezat pe diagonala fasiile de aluat decupate, suprapunand altele perpendicular pe primele, pana la crearea unui „grilaj” deasupra prajiturii. Am presarat cu zahar cristal – eu am pus zahar brun.
Cum se coace placinta simpla cu mere
1. Placinta simpla cu mere se coace la o inaltime medie in cuptorul preincins la 180°C, timp de 35-40 de minute, pana cand se rumeneste frumos.
Placinta simpla cu mere, servire
Am lasat placinta simpla cu mere sa se raceasca in tava (se poate taia si calduta, dar nu fierbinte) apoi am impartit-o in portii generoase, pe masura poftei degustatorilor. Se poate servi din momentul in care e calduta, la fel de buna fiind si complet rece. Placinta simpla cu mere e absolut delicioasa, cu sau fara inghetata (sau un sos de vanilie): crusta crocanta si fina, umplutura aromata cu tenta de jeleu, iti vine sa mananci un hectar!
Poate te intereseaza si:
Lasă un răspuns