Covrigi cu branza si cascaval
Tradiționali și foarte savuroși, covrigii sunt printre cele mai îndrăgite gustări sau aperitive românești, fie că sunt covrigi opăriți, covrigi pufoși sau fragezi, covrigi cu chimion sau cu cașcaval. Mai știu de existența unui fel de covrigi tari ca iasca, dar și aceia au fanii lor, chiar dacă mie mi se par inadmisibil de uscați și cumva împietriți.
Reteta de covrigei pe care v-o propun azi este foarte, foarte ușor de făcut, covrigeii ies fragezi, sfărâmicioși doar atat cât trebuie, gustoși și nemaipomeniți lângă un pahar de bere bună (dar și fără ea). Sunt sigură că o să vă placă și că mulți veți încerca rețeta de covrigi, cu atât mai mult că acești covrigei fragezi se fac din aluat nedospit.
Ingrediente covrigi cu branza si cascaval
- 250 de grame de unt
- 125 de grame de branza de vaci (bine stoarsa de zer)
- 125 de grame de telemea rasa (sa nu fie foarte uscata)
- 250-275 de grame de faina
- 1 lingurita rasa de sare (numai daca telemeaua nu e foarte sarata, caz in care nu se adauga sare suplimentar)
- 1 ou batut pentru uns
- 50 de grame de cascaval razuit pe razatoarea fina pt. presarat (se pot presara si cu susan, chimion, mac etc.)
- in plus, faina pt. presarat planul de lucru
Preparare covrigi cu branza si cascaval
Aluatul
1. Pentru aluatul de covrigi cu branza si cascaval, untul, branza de vaci, telemeaua rasa si sarea (daca se foloseste) se pun intr-un castron potrivit pt. mixer (poza 1).
2. Se mixeaza ingredientele amintite pana se formeaza o crema (poza 2).
3. Se adauga faina (poza 3- in functie de calitatea fainii poate sa fie nevoie de 1 lingura de faina in plus).
4. Se framanta rapid, indiferent daca se va face framantarea mecanic sau manual, doar atat cat sa se lege aluatul (poza 4). Nu framantam in exces pentru ca dorim covrigei fragezi, nu elastici, cu textura de paine.
5. Aluatul de covrigei sarati se prezeaza intr-o forma de bila si se infasoara in folie alimentara (poza 5). Se da aluatul la frigider cel putin jumatate de ora, ideal ar fi 2-3 ore.
ALTE REȚETE DE GUSTĂRI SĂRATE
Decuparea covrigeilor
6. Dupa trecerea timpului de odihna, se aprinde cuptorul si se fixeaza la 190 de grade Celsius.
7. Aluatul pentru covrigi se imparte in 2 bucati egale, dintre care una se infasoara la loc in folie si se pune la frigider, cealalta se intinde cu sucitorul pe planul de lucru bine presarat cu faina pana la o grosime de 4-5 mm. Se decupeaza cu o forma speciala pentru covrigi (daca nu aveti forma, li se poate da si alta infatisare, de exemplu de saratele).
8. Resturile care cad de la decupare se aduna la un loc, se intind din nou in foaie si se decupeaza, rezultand alti covrigi.
9. Covrigeii formati se aseaza intr-o tava cu hartie de copt, se ung cu ou batut si se presara cu cascavalul razuit pe razatoarea fina. Se coc in cuptorul preincins la 190 de grade timp de 12 minute, pana cand covrigii devin aurii (nu se lasa sa se arda).
Se lasa covrigeii copti sa se raceasca apoi se mananca… hm, cu pofta cam prea mare, ca-s exact ca semintele, iei unul si parca tot ai mai lua :)) !
Din cantitatile de mai sus ies 3 tavi de covrigei de aproximativ 7*4 cm., parca insuficienti fata de pofta degustatorilor.
O alta reteta de covrigei sarati, deliciosi si pufosi: Covrigi sarati sarbesti
Lasă un răspuns