Cautare in site
x inchide
Advertising
Prăjitură cu mere, rețetă explicată pas cu pas

Prăjitură cu mere, rețetă explicată pas cu pas

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 07.10.2011
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Prăjitură cu mere rețetă explicată pas cu pas. Prăjitură cu mere, blat pufos și grilaj din foitaj. Rețetă de prăjitură cu mere delicioasă. Cum se face o prăjitură cu mere cu blat pufos și grilaj crocant.

Am mâncat acuma ceva vreme o prăjitură cu mere care semăna mult cu cea a cărei rețetă v-o propun azi. Am cumpărat această prăjitură cu mere dintr-o cafenea. Era într-o zi când, prinsă cu treburi prin oraș, am sărit peste prânz și mi-era cumplit de foame și mi-a plăcut la nebunie. M-am gândit de câteva ori, oare de aceea mi s-o fi părut acea prajitura cu mere deosebită și gustoasă din cale-afară, pentru că eram eu flămândă așa de rău, sau chiar era specială? De altfel, eu am un apetit serios pentru dulciurile cu mere, fapt demonstrat de multele rețete publicate pe blog, începând cu prăjituracu mere și cocos, rețeta de spirale cu mere și stafide și până la deliciosul și elegantul tort cu mere și nucă.

prajitura cu mere reteta pas cu pas prajitura cu mere blat pufos si grilaj din foitaj retetecalamamaro

Am hotărât, deci, să fac ceea ce trebuia ca să îmi formez o părere definitivă, așa încât azi m-am apucat sa recreez din memorie acea prăjitura cu mere. Am făcut asta și de dor, dar și pentru a fi în măsură să fă ofer și vouă o rețetă explicată pas cu pas. Produsul care mi-a rezultat a fost, dacă nu identic, în orice caz foarte asemănător cu cel care m-a inspirat. Așa că vă îndemn cu toată încrederea să încercați si voi această prăjitură delicioasă, cu un blat pufos, un strat consistent și suculent de umplutura de mere și un grilaj crocant și în același timp foarte elegant, din foietaj.

Ingrediente Prăjitură cu mere rețetă explicată pas cu pas:

(pentru o tava de 27×37 cm)

  • 6 mere mari cu pulpa mai tare (granny smith), aproximativ 1,5 kilograme (cântărite întregi, cantitatea de mere se poate adapta după câte mere aveți, e bine totuși să existe un echilibru între umplutură și aluat)
  • zeama de la 1 lămâie
  • 350 de grame de zahăr
  • 1 linguriță cu vârf de scorțișoară măcinată
  • 4 linguri cu vârf de amidon de porumb (produsul Gustin de la dr. oetker am folosit eu)
  • 1 foaie de aluat foietaj făcut în casă (click pe link petnru rețetă) sau cumpărat (300-400 grame)
  • 4 ouă
  • 2 linguri de apă
  • 150 grame de făină
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui (sau de rapiță, dar nu de măsline)
  • 1 praf de sare
  • 1 vârf de cuțit de praf de copt

Preparare – Prăjitură cu mere rețetă explicată pas cu pas:

Pregătirea merelor

Merele mele, asupra originii cărora nu există dubiu, sunt din producție proprie, iar faptul că pe ici colo mai au câte o mică imperfecțiune le face cu atât mai bune.
mere-granny-smith

1. Merele se curăță de coajă și de căsuța semințelor, apoi se taie felii sau cubulețe dar se pot, deasemenea, rade. Eu pe ale mele le-am tăiat felii, stropindu-le cu zeamă de lămâie pe măsură ce le-am tăiat, pentru a preîntâmpina oxidarea. Odată ce le-am terminat pe toate, le-am amestecat cu 200 de grame de zahăr (chiar dacă merele sunt acrișoare, pentru mine prăjitura e potrivit de dulce, dacă vă place încă și mai puțin dulce sau dimpotrivă, și mai dulce, cantitatea de zahăr se poate adapta preferințelor fiecăruia). Se lasă merele deoparte și se aprinde cuptorul, fixându-se la 180 de grade Celsius.

Advertising

prajitura cu mere reteta din-memorie-preparare-mere

Prăjitură cu mere, prepararea blatului pufos de la bază

1. Se separă ouăle iar albușurile se bat spumă tare (cu mixerul sau cu telul) împreună cu cele 2 linguri de apă rece și cu praful de sare. Se adauga treptat 150 de grame de zahăr și se continuă să se bată până când zahărul se dizolvă complet.

pandispan mod de preparare

2. Se adaugă gălbenușurile și se amestecă scurt în compoziție, doar câteva secunde. Se adaugă apoi cele 150 de grame  de făină în care s-a amestecat praful de copt și cele 4 linguri de ulei. Se amestecă cu grijă, ridicând compoziția de pe fundul vasului către suprafață și doar de jos în sus, fără să se amestece circular, încercând să păstrăm în compoziție cât mai mult din aerul acumulat în albușuri.

prajitura cu mere reteta pas cu pas preparare-blat-pufos-pasul-3

Advertising

3. Compoziția omogenizată se toarnă într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, se nivelează și se coace în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius pentru cel mult 10-12 minute. Blatul acestei prăjituri cu mere trebuie să fie aproape copt, fără însă a se rumeni.

Prăjitură cu mere rețetă pas cu pas – umplutura de mere

În timp ce am pregătit blatul, merele vor fi lăsat ceva sirop, care se scurge într-un pahar și se păstrează (150-200 de ml.). În merele scurse de lichid se adaugă scorțișoara și 3 linguri cu vârf de amidon.

Asamblare

1. Se omogenizează bine și se distribuie merele deasupra blatului copt pe jumătate (în acest răstimp cuptorul nu se stinge). Deasupra merelor aranjate frumos se toarnă sosul cu scorțișoară și amidon rămas în vas.

2. Se întinde rapid foitajul pe planul de lucru presărat cu un strop de făină. Se poate folosi atât rețeta de foitaj clasic cât și cea de foietaj rapid, click pe link pentru rețete. Trebuie să obținem o formă dreptunghiulară cu lungimea egală cu a tăvii în care coacem prăjitura cu mere, dar cu 10-12 cm. mai îngustă.

Advertising

Tăiem foaia întinsă cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit cu mici crestături, formând o rețea. Există o rolă specială de patiserie care taie în forma asta, eu nu dețin așa ceva dar m-am descurcat și cu cuțitul, după cum se vede din imaginea de mai jos, stânga. Se transferă foietajul deasupra merelor din tavă și se desface pe lățime până la dimensiunea tăvii, lăsând să se vadă puțin din umplutură și creând efectul de rețea.

Coacere

Se presează ușor foitajul deasupra merelor și se dă la cuptor pentru încă aproximativ 30 de minute, până ce se rumenește frumos deasupra. Între timp, se omogenizează într-o crăticioară lingura de amidon rămasă cu puțin din sucul de mere. Se diluează, apoi, cu restul de suc. Se pune pe foc și se fierbe până ce devine limpede și se îngroașă puțin. Prăjitura cu mere rumenă se scoate din cuptor și imediat se distribuie pe deasupra cu o pensulă sucul de mere îngroșat cu amidon. Se insist[ deasupra foitajului. Se distribuie restul siropului uniform pe toată suprafața.

Se lasă să se răcească în tavă (merge și calduță, că noi nu am mai rezistat, prea mirosea frumos) și se porționează după plac. M-am convins ca n-a fost doar foamea. Chiar e o prăjitură cu mere foarte bună și foarte fină, blatul pufos contrastează plăcut cu umplutura cu gust proaspăt de mere și cu foietajul ușor crocant.

P.S.: a doua zi e și mai buna… atât de bună, aaaah! Și s-a terminat!

Alte rețete de prăjituri cu mere mai deosebite, de prin blogosfera culinară:

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

89 comentarii la Prăjitură cu mere, rețetă explicată pas cu pas

  1. Aliana says:

    Am făcut prajitura doar ca am pus peste blat o crema fiartă și răcită de vanilie,apoi merele foarte subțiri tăiată,a devenit reteta noastra de prajitura cu mere preferată
    Mulțumim doamna Laura pentru rețetele minunate împărtășite. Am incercat multe retete ,toate minunate!

  2. Mariana says:

    Buna Laura,

    Iti multumim pt reteta, am început s o prepar acum 3..4 ani si am fost extrem de incantata de aspectul ei dar mai ales de gustul acesteia. Astazi m am hotarat sa gătesc din nou aceasta prăjitură minunata si ma rugam sa gasesc reteta postata de tine si uite ca am ajuns la ea.

  3. Service GSM says:

    Foarte foarte bun, nevasta-mea le-a facut ca la carte

  4. Am rugat-o pe sotia mea sa faca aceasta reteta si este delicioasa, am innebunit-o pana intr-un final a facut-o.

  5. Reparatii Telefoane says:

    iese extrem de buna

  6. Elena says:

    Cred ca piciul meu va adora aceasta prajitura:), arata foarte bine, si cred ca este delicioasa!

  7. Cosmin says:

    foarte buna..nota 11

  8. mihaela says:

    Este divina acesta prajitura…
    am incercat-o pentru prima data azi si a avut unreal succes
    multumim pentru retete

  9. Beatrice says:

    Am făcuto și eu,a ieșit super. Felicitări pentru rețetă,

  10. Liana Amza says:

    draga Laura, m-as bucura daca ai publica si o reteta cu faina fara gluten,intrucat fiica mea are intoleranta la gluten. Crezi ca ai putea incerca si o astfel de prajitura ? multumesc.
    Liana

  11. voichita says:

    super retetele Laurei

  12. Laura says:

    Pentru aluat putem gasi o reteta si pe site-ul tau?

  13. carmen says:

     Draga  Laura,
             Te-am descoperit acum trei zile. Si am avut curajul sa incerc aceasta reteta .  Recunosc , nu sunt novice in ale bucatariei .  Reusesc sa  “simt “oarecum  gustul unui preparat in functie de ingrediente. M-a cucerit aceasta reteta si flerul  nu m-a  inselat . Iti multumesc din suflet pentru aceasta minunatie culinara cu care am reusit sa-mi incant familia.
              La sfarsitul saptamanii viitoare o sa fac tortul cu visine. Ma gandeam sa fac din timpul saptamanii fluturasii. Te rog , spune-mi ce ciocolata alba folosesti pentru ornamente si creme dar si ce ciocolata neagra folosesti pentru glazurat.
            Iti multumesc !
     Cu multa admiratie ,
    Carmen

    • lauralaurentiu says:

      Draga Carmen, multumesc mult pentru aprecieri. Ma bucur mult ca ai incercat aceasta prajitura, chiar e deosebita iar eu nu am dat niciodata gres cand am oferit-o cuiva. Ma bucur pentru reusita ta, sa va fie de bine!
      Nu mai stiu cu exactitate ce ciocolata anume am folosit pentru fluturasii din ciocolata alba, dar de obicei iau ciocolata alba de menaj pentru decor si de curand am descoperit un fel de picaturi de ciocolata atat alba cat si neagra la borcan, se vand la metro si am fost tare multumita de felul in care se comporta la topit.

      2012/7/25 Disqus

      • carmen says:

              Multumesc pt raspuns.
              O  sa-ti trimit impresiile celor ce vor degusta tortul de visine , pe care ti-am spus c-o sa-l fac la sfarsitul saptamanii viitoare. Pana atunci, regim, regim, regim…….adica salate , salate, salate.
         Te pup,
        Carmen

  14. Laura says:

    Este o pralitura minunata! Iti multumes pentru ea

  15. Kry_cry71 says:

    Acum e la cuptor! arata …grozav! sunt sigura ca si gustul e pe masura!Multumesc!

  16. diana says:

    am facut-o si eu duminica trecuta. a iesit nemaipomenit de buna.

  17. Ioana33@yahoo.com says:

    este o prajitura gustoasa!!!!!!!

  18. Miatorohoi says:

    MMMMM arata delicios!

  19. Mioara says:

    Buna, Laura!
    Am mai avut parte de o surpriza din partea consortului.
    Ieri, cind am venit de la serviciu mi-a pregatit prajitura cu mere.
    Noroc ca am ajuns la timp ca altfel ar fi fost dezastru: voia sa amestece faina cu praful de copt inclus cu cele 4 lg ulei.Dupa ce ne-am certat pe tema asta, eu ca nu, el ca asa scrie in reteta, i-am demonstrat ca acea pasta de faina si ulei nu poate fi incorporata intr-o spuma de albus si ca a inteles aiurea pt ca reteta e f clara pt cine sta in bucatarie. I-am aruncat la gunoi pasta si am facut in continuare eu(avea o buc de aluat pt foietaj oprita in congelator din ziua anterioara) A iesit delicioasa desi cred ca am insiropat-o cam t are.
    Musafirii nostri au apreciat-o la justa ei valoare=au mincat-o pe toata!
    Te imbratisam si sa ne mai dai retete gustoase!

  20. CarmenRO says:

    Am facut in seara asta prajitura. A iesit nemaipomenit de buna. Nu am avut amidon dar a iesit buna la gust si fara. La ce foloseste amidonul?

    • Anonymous says:

      Ar fi folosit ca sa tina merele laolalta, sa nu se imprastie. Dar daca a iesit si asa, nu pot decat sa ma bucur, sa va fie de bine!

  21. Diana Buga says:

    arata super!

  22. Alma says:

    eu am avut o problema cu aluatul de foietaj,desi l-am facut dupa reteta ta,dar in rest splendid :D

    • Anonymous says:

      Alma, imi pare rau, poti detalia te rog ce s-a intamplat cu foietajul? Ma bucur ca prajitura cu mere a fost, pana la urma, un succes, sa va fie de bine.

  23. Caroline_noname says:

    este important amidonul de porumb?il pot inlocui ?sunt in afara tarii si nu gasesc aici amidon de porumb…..

    • Anonymous says:

      Caroline, incearca maizena (este acelasi lucru) sau corn starch… nu stiu exact unde te afli ca sa-ti scriu denumirea de pe la tine. Daca nu gasesti si pace, inlocuieste cu faina.

  24. adenozin says:

    O reteta incantatoare. Am incercat-o si eu si a disparut instant:))

  25. Rodica_mureszan says:

    De 10 minute am scos-o de la cuptor si jumatate a disparut,este delicioasa…..desi tava mea a fost putin mai mare si blatul de dedesubt nu a crescut foarte mult, gustul si combinatia este extraordinara….asa ca merita sa o incercati:)))))

  26. Catalina Felea says:

    Arata foarte bine si ma gandesc ca trebuie sa fie si foarte gustoasa.As vrea sa o fac si eu,dar nu stiu unde sa gasesc sa cumpar amidon de porumb si nici nu stiu daca se gaseste in Italia?As putea sa inlocuiesc amidonul de porumb cu altceva?Astept raspunsul tau!Multumesc!

    • Anonymous says:

      Catalina draga, daca doresti sa faci prajitura, imposibil sa nu gasesti vreun ingredient in Italia. Eu stiu ca amidonul se numeste maizena acolo unde esti tu, cauta-l cu atentie. Daca nu gasesti (ceea ce nu cred) poti inlocui cu vreo 4-5 linguri de faina, dar numai ceea ce se amesteca cu merele felii (cuburi, rase, dupa placul tau), iar deasupra prajiturii sa prepari un jeleu pentru torturi. Mult succes!

      2011/10/13 Disqus

  27. Ana B says:

    Prajiturile si placintele cu mere se pot combina in atatea forme si gusturi, sunt pur si simplu minunate. Se pare ca nu-s singura care a ramas cu gandul la o prajitura dintr-o patiserie :) culmea tot cu mere. Felicitari pt ca mereu iti dai seama din gust si cum se prepara reteta, este mare lucru.

    • Anonymous says:

      Ai vazut, Ana draga? :)) M-a lovit si pe mine pofta de o prajitura cu mere dintr-o patiserie! |Multumesc mult si te sfatuiesc cu toata inima sa o incerci, e grozava prajitura. :)

      2011/10/12 Disqus

  28. Tare buna si foarte aspectoasa. Laura cand pleci in Italia?
    Te sarutam!

    • Anonymous says:

      Multumesc, dragilor! De fapt, aseara m-am intors din Italia :))! Urmeaza sa descarc pozele si sa postez reportajul promis.

  29. Sidy says:

    Daca este cu mere nu poate fi decat savuroasa.Pacat ca s-a terminat.
    Arata nemaipomenit de bine.
    Te tzuc Laura !

  30. Alina_paduraru14 says:

    ce aspect faina! iar de gust nu pot sa nu cred ca e perfecta! ca doar toate retetele tale sunt o reusita! ( si vb din experienta, pentru ca am probat o multime de retete de la tine Laura~!)

  31. Lia says:

    Laura ,

    Asta e chiar o reteta minunata !

  32. hapleablog says:

    O prajitura excelenta.

  33. felycarmen says:

    Trebuie incercata neaparat :)
    Arata foarte bine !

  34. DiaMar bucataria galbena says:

    La cat de bine arata sigur este buna.Te pup.Daca-ti face placere poate ma vizitezi si tu.

    • Anonymous says:

      Cu multa placere, DiaMar, sa stii ca eu citesc deseori blogurile din lista mea, chiar daca nu comentez :).

  35. Boabe de Cafea says:

    Ce buna trebuie sa fie! :)

    • Anonymous says:

      Chiar foarte buna, si azi dimineata innebunitor de buna, barbatu-meu zice ca de aia ni s-a parut asa pentru ca s-a terminat :))!

      • elena cristina tudor says:

        si eu cred ca este taree bunaaaa!!!! si eu am una in cuptor chiar acum…..mmmmmmmm…..Delicioasa!!!!pupici

      • Elmiradaa says:

         multumesc mult pentru reteta.cea mai buna prajitura de mere .as dori sa incerc si cu branza. credeti ca se poate? si daca da, imi puteti spune ce sa pun in compozitie? va multumesc

      • Anonymous says:

        Sa inteleg ca ai probat reteta? Daca da, sa va fie de bine! Cred ca se poate si cu branza, incearca sa pregatesti o compozitie asemanatoare cu cea de la reteta de placinta cu branza (click pe textul bolduit).

        2011/10/13 Disqus

      • Elmiradaa says:

         Da am probat reteta. Deliciosa. Tocmai de aceea as dori sa incerc si cu branza. Multumesc pentru sugestie.

      • Anonymous says:

        Te astept cu impresii :).

      • Anaionita13 says:

        Buna, Laura! Niciopdata nu mi-a placut prajitura cu mere. Insa, vazand insistenta cu care ai laudat-o, si desi sunt noua si cam stangace in bucatarie, am incercat-o si eu aseara. Hmmmm….niciodata n-am mancat ceva mai bun din mere si aluat!!! Insa, am avut o mica problema cu blatul: cand l-am scos din cuptor era cam ars pe fund. Oare unde am gresit? Am mancat-o oricum, insa nu as mai vrea sa repet greseala…Si…intre noi  fie vorba, am gasit si eu in sfarsit retete adevarate, nu prostii… Esti o scumpa!!!

      • Anonymous says:

        Draga Ana, ai cumva posibilitatea sa setezi cuptorul ca sa nu arda asa de tare de jos? Daca nu, iti recomand sa pui inca o tava mai veche dedesubt de cea cu prajitura, sa o protejezi cumva de arsura.
        Ma bucur oricum ca prajitura a fost un succes, sa va fie de bine!

Advertising
Advertising
CLOSE
CLOSE