Prăjitură cu mere, rețetă explicată pas cu pas
Prăjitură cu mere rețetă explicată pas cu pas. Prăjitură cu mere, blat pufos și grilaj din foitaj. Rețetă de prăjitură cu mere delicioasă. Cum se face o prăjitură cu mere cu blat pufos și grilaj crocant.
Am mâncat acuma ceva vreme o prăjitură cu mere care semăna mult cu cea a cărei rețetă v-o propun azi. Am cumpărat această prăjitură cu mere dintr-o cafenea. Era într-o zi când, prinsă cu treburi prin oraș, am sărit peste prânz și mi-era cumplit de foame și mi-a plăcut la nebunie. M-am gândit de câteva ori, oare de aceea mi s-o fi părut acea prajitura cu mere deosebită și gustoasă din cale-afară, pentru că eram eu flămândă așa de rău, sau chiar era specială? De altfel, eu am un apetit serios pentru dulciurile cu mere, fapt demonstrat de multele rețete publicate pe blog, începând cu prăjituracu mere și cocos, rețeta de spirale cu mere și stafide și până la deliciosul și elegantul tort cu mere și nucă.
Am hotărât, deci, să fac ceea ce trebuia ca să îmi formez o părere definitivă, așa încât azi m-am apucat sa recreez din memorie acea prăjitura cu mere. Am făcut asta și de dor, dar și pentru a fi în măsură să fă ofer și vouă o rețetă explicată pas cu pas. Produsul care mi-a rezultat a fost, dacă nu identic, în orice caz foarte asemănător cu cel care m-a inspirat. Așa că vă îndemn cu toată încrederea să încercați si voi această prăjitură delicioasă, cu un blat pufos, un strat consistent și suculent de umplutura de mere și un grilaj crocant și în același timp foarte elegant, din foietaj.
Ingrediente Prăjitură cu mere rețetă explicată pas cu pas:
(pentru o tava de 27×37 cm)
- 6 mere mari cu pulpa mai tare (granny smith), aproximativ 1,5 kilograme (cântărite întregi, cantitatea de mere se poate adapta după câte mere aveți, e bine totuși să existe un echilibru între umplutură și aluat)
- zeama de la 1 lămâie
- 350 de grame de zahăr
- 1 linguriță cu vârf de scorțișoară măcinată
- 4 linguri cu vârf de amidon de porumb (produsul Gustin de la dr. oetker am folosit eu)
- 1 foaie de aluat foietaj făcut în casă (click pe link petnru rețetă) sau cumpărat (300-400 grame)
- 4 ouă
- 2 linguri de apă
- 150 grame de făină
- 4 linguri de ulei de floarea soarelui (sau de rapiță, dar nu de măsline)
- 1 praf de sare
- 1 vârf de cuțit de praf de copt
Preparare – Prăjitură cu mere rețetă explicată pas cu pas:
Pregătirea merelor
Merele mele, asupra originii cărora nu există dubiu, sunt din producție proprie, iar faptul că pe ici colo mai au câte o mică imperfecțiune le face cu atât mai bune.
1. Merele se curăță de coajă și de căsuța semințelor, apoi se taie felii sau cubulețe dar se pot, deasemenea, rade. Eu pe ale mele le-am tăiat felii, stropindu-le cu zeamă de lămâie pe măsură ce le-am tăiat, pentru a preîntâmpina oxidarea. Odată ce le-am terminat pe toate, le-am amestecat cu 200 de grame de zahăr (chiar dacă merele sunt acrișoare, pentru mine prăjitura e potrivit de dulce, dacă vă place încă și mai puțin dulce sau dimpotrivă, și mai dulce, cantitatea de zahăr se poate adapta preferințelor fiecăruia). Se lasă merele deoparte și se aprinde cuptorul, fixându-se la 180 de grade Celsius.
Prăjitură cu mere, prepararea blatului pufos de la bază
1. Se separă ouăle iar albușurile se bat spumă tare (cu mixerul sau cu telul) împreună cu cele 2 linguri de apă rece și cu praful de sare. Se adauga treptat 150 de grame de zahăr și se continuă să se bată până când zahărul se dizolvă complet.
2. Se adaugă gălbenușurile și se amestecă scurt în compoziție, doar câteva secunde. Se adaugă apoi cele 150 de grame de făină în care s-a amestecat praful de copt și cele 4 linguri de ulei. Se amestecă cu grijă, ridicând compoziția de pe fundul vasului către suprafață și doar de jos în sus, fără să se amestece circular, încercând să păstrăm în compoziție cât mai mult din aerul acumulat în albușuri.
3. Compoziția omogenizată se toarnă într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, se nivelează și se coace în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius pentru cel mult 10-12 minute. Blatul acestei prăjituri cu mere trebuie să fie aproape copt, fără însă a se rumeni.
Prăjitură cu mere rețetă pas cu pas – umplutura de mere
În timp ce am pregătit blatul, merele vor fi lăsat ceva sirop, care se scurge într-un pahar și se păstrează (150-200 de ml.). În merele scurse de lichid se adaugă scorțișoara și 3 linguri cu vârf de amidon.
Asamblare
1. Se omogenizează bine și se distribuie merele deasupra blatului copt pe jumătate (în acest răstimp cuptorul nu se stinge). Deasupra merelor aranjate frumos se toarnă sosul cu scorțișoară și amidon rămas în vas.
2. Se întinde rapid foitajul pe planul de lucru presărat cu un strop de făină. Se poate folosi atât rețeta de foitaj clasic cât și cea de foietaj rapid, click pe link pentru rețete. Trebuie să obținem o formă dreptunghiulară cu lungimea egală cu a tăvii în care coacem prăjitura cu mere, dar cu 10-12 cm. mai îngustă.
Tăiem foaia întinsă cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit cu mici crestături, formând o rețea. Există o rolă specială de patiserie care taie în forma asta, eu nu dețin așa ceva dar m-am descurcat și cu cuțitul, după cum se vede din imaginea de mai jos, stânga. Se transferă foietajul deasupra merelor din tavă și se desface pe lățime până la dimensiunea tăvii, lăsând să se vadă puțin din umplutură și creând efectul de rețea.
Coacere
Se presează ușor foitajul deasupra merelor și se dă la cuptor pentru încă aproximativ 30 de minute, până ce se rumenește frumos deasupra. Între timp, se omogenizează într-o crăticioară lingura de amidon rămasă cu puțin din sucul de mere. Se diluează, apoi, cu restul de suc. Se pune pe foc și se fierbe până ce devine limpede și se îngroașă puțin. Prăjitura cu mere rumenă se scoate din cuptor și imediat se distribuie pe deasupra cu o pensulă sucul de mere îngroșat cu amidon. Se insist[ deasupra foitajului. Se distribuie restul siropului uniform pe toată suprafața.
Se lasă să se răcească în tavă (merge și calduță, că noi nu am mai rezistat, prea mirosea frumos) și se porționează după plac. M-am convins ca n-a fost doar foamea. Chiar e o prăjitură cu mere foarte bună și foarte fină, blatul pufos contrastează plăcut cu umplutura cu gust proaspăt de mere și cu foietajul ușor crocant.
P.S.: a doua zi e și mai buna… atât de bună, aaaah! Și s-a terminat!
Alte rețete de prăjituri cu mere mai deosebite, de prin blogosfera culinară:
Lasă un răspuns