Prajitura cu struguri
Podgoria Recas, situata la doar 20 de kilometri de casa mea, raspandeste in fiecare toamna miresme dulci si aromate care mi se pare mie ca strabat fara greutate aceasta infima distanta, atrangand pofticiosii sa aleaga si sa deguste struguri albi, struguri roz, struguri negri, care de care mai dulci si mai aromati. Nu am rezistat si am cumparat si eu o ladita de struguri si parte din ei se vor regasi in aceasta reteta de prajitura de sezon. Pentru reteta de prajitura cu struguri am combinat cam tot ce imi place mie mai mult: o baza de foietaj crocant, reteta cremei de la cremsnit si reteta de cheesecake, totul rafinat de aroma subtila de muscat a strugurilor. A rezultat o prajitura usor de facut si foarte, foarte placuta.
Ingrediente:
- 1 foaie de foietaj de casa sau cumparat, de 350-400 de grame
- 1 litru de lapte
- 500-600 de grame de branza de vaci bine stoarsa si dulce (sa nu fie acra)
- 4 oua1 praf de sare
- 12 linguri de zahar
- 200 de grame de faina alba
- 1 plic de gelatina alimentara granulata
- 2-3 linguri de esenta de vanilie sau 3 plicuri de zahar vanilat
- 1 kilogram de struguri (merg si mai multi)
- 1 plic de jeleu pentru torturi
Preparare:
Se coace foaia de aluat intinsa dupa dimenisunea tavii si perforata din loc in loc cu furculita in cuptorul preincins la 200 de grade Celsius, apoi se lasa la racit.
Se spala bine strugurii si se desprind de pe ciorchini. O parte din ei se preseaza printr-o sita asezata deasupra unui vas gradat, pana la colectarea a 250 de ml. de must (supravegheati vasul, nu e nevoie de mai mult must). Se pastreaza mustul la rece.
Pentru crema, se amesteca galbenusurile cu 8 linguri de zahar si faina, adaugand cate putin lapte rece, cat sa se omogenizeze. Restul de lapte se pune la foc.
Gelatina se pune la hidratat cu 2-3 linguri de apa rece.Cand laptele clocoteste se adauga compozitia de galbenusuri, amestecand continuu, pana la obtinerea unei creme consistente, la care se adauga esenta de vanilie si se da deoparte.
Cu o zi inainte am preparat branza dulce de casa, hai sa ma laud putin cu ea:
A fost tare gustoasa branza, dulce si cremoasa si mi-au rezultat 560 de grame. Am folosit-o pe toata pentru aceasta prajitura, incorporand-o in crema de vanilie fierbinte, cu mixerul vertical, pana a rezultat un amestec onctuos. Deodata cu branza, am incorporat si gelatina hidratata, pana la dizolvarea completa. Separat, albusurile se bat spuma tare cu sarea, se adauga cele 4 linguri de zahar ramase si se bat in continuare pana se dizolva zaharul complet, rezultand o bezea ferma, care se incorporeaza in crema de vanilie si branza, cu miscari circulare de jos in sus.
Pe foaia de aluat se pune toata crema si se niveleaza cu un cutit lung.
Se confectioneaza niste „proptele” din fasii de carton imbracate in foile alimentara, cu care se incadreaza prajitura, apoi se aseaza strugurii („proptelele” au rolul de a impiedica crema inca instabila sa se reverse in momentul in care se aseaza strugurii deasupra ei). Daca aveti un cadru metalic sau o tava cu pereti detasabili, e mult mai sigur sa o folositi pe aceea.
Se da prajitura la frigider pentru 2 ore, apoi se prepara jeleul, amestecand in mustul proaspat plicul de jeleu pentru tort si preparandu-l conform indicatiilor de pe ambalaj. Se toarna deasupra prajiturii si se da la rece pana se coaguleaza jeleul, apoi se poate servi, taind-o in bucati dupa plac (eu am taiat-o in cuburi).
Combinatia de cheesecake vanilat cu foietajul usor sarat si aroma de muscat a strugurilor e delicioasa!
Lasă un răspuns