Prăjitura cu mere cea mai bună
Prăjitura cu mere cea mai bună – rețetă pas cu pas de prăjitură cu crustă cu nucă, cremă de vanilie, mere și frișcă. Cea mai bună prăjitură cu mere rețeta din cartea Duminica la prânz.
Cea mai bună prăjitură cu mere este chiar titlul pe care l-am dat uneia dintre rețetele publicate în cartea mea, Duminica la prânz. Și cum să nu fie această prăjitură cu mere cea mai bună, când e una dintre acele prăjituri cremoase, lejere, nu prea dulci, în care merele sunt completate de o cremă delicioasă de vanilie și contrastează așa de plăcut cu o crustă cu nuci, ușor sărată?
În plus, am descoperit recent că e foarte ușor să adaptezi rețeta acestei prăjituri cu mere și cremă pentru o dietă fără zahăr. Pur și simplu, am înlocuit zahărul din rețetă cu îndulcitorul erythritol (presupun că se poate la fel de bine folosi orice alt îndulcitor) și a ieșit excelent!
ALTE REȚETE DELICIOASE DE PRĂJITURI CU MERE
Apropo, în cartea mea veți găsi multe alte rețete atât dulci, cât și sărate și o puteți comanda online de aici. Rețeta acestei prăjituri vă așteaptă mai jos.
Ingrediente Prăjitura cu mere cea mai bună
Crusta:
- 200 de grame de făină
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime
- 1 linguriță de extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 80 de game de nuci, tocate mare cu cuțitul
- 1 gălbenuș
- 30 de grame de smântână fermentată cu minimum 30% grăsime
Crema de brânză și vanilie:
- 230 de grame de cremă de brânză (cu 60% grăsime)
- 300 de ml. de lapte
- 4 gălbenușuri
- 40 de grame de amidon de porumb
- 100 de grame de zahăr (eu l-am înlocuit cu 100 de grame erythritol)
- 200 de grame de smântână pentru frișcă
- 1 lingură de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
Umplutura de mere caramelizate:
- 4-5 mere granny smith sau alt soi cu pulpa fermă (900 grame – 1 kilogram)
- 100 de grame de zahăr ((eu l-am înlocuit cu 100 de grame erythritol)
- 150 de ml. de suc proaspăt stors portocală
- 50 de ml. de apă
- 30 de grame de amidon de porumb
- 1 linguriță de scorțișoară
- 30 de grame de unt
Topping:
- 500 de grame de smântână pentru frișcă
- 2 linguri (40 de grame) de zahăr pudră vanilat (sau 40 gr. erythritol)
- opțional: nucă prăjită sau nuci caramelizate pentru presărat
Prăjitura cu mere cea mai bună – modul de preparare
Prepararea crustei din aluat fraged cu nuci
1. Blatul, sau crusta pentru cea mai bună prăjitură cu mere este ușor sărată, contrastând într-un mod extrem de plăcut cu crema voluptuoasă de vanilie și merele caramelizate. Eu nu am folosit niciun pic de zahăr pentru crustă. Dacă doriți, însă, puteți adăuga până la maximum 70 de grame. În poza de mai jos puteți vedea ingrediente folosite, foarte simple și accesibile.
2. Punem untul moale într-un castron și mixăm la viteză medie timp de 1 minut. Se adaugă gălbenușul și se mixează cu untul până se omogenizează. Adăugăm vanilia, sarea, făina și nucile tăiate în bucăți și mixăm scurt de câteva ori, doar până când se omogenizează. La final, se adaugă smântâna și se frământă rapid, doar cât să se lege într-un aluat.
3. Pe o bucată mare de folie alimentară, se adună laolaltă aluatul pentru prăjitura cu mere cea mai bună și se presează sub o formă rectangulară. Se învelește în folie și se dă 1 oră la frigider.
4. Se pornește cuptorul și se fixează la 180°C. Se pregătește o tavă de 20*27 cm, așternându-se cu hârtie de copt. E important să aibă o adâncime de 6-7 cm, pentru că prăjitura cu mere cea mai bună se va asambla în tavă.
5. Se presară planul de lucru cu făină sau, ca alternativă de lucru, se poate întinde aluatul fraged și direct pe foaia de hârtie de copt. Cu sucitorul, se întinde aluatul într-o formă cât mai apropiată de cea a tăvii pregătite.
Coacerea
6. Înfășurăm foaia de aluat pe sucitor și o transferăm în tavă, derulând-o de pe sucitor la locul ei. Înțepmă foaia de aluat cu furculița din loc în loc. Dăm tava la cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie. Coacem blatul timp de 25-30 de minute, până când compoziția se colorează plăcut în auriu. Crusta pentru cea mai bună prăjitură cu mere se lasă să se răcească bine în tava așezată pe un grătar special pentru prăjituri.
Crema de brânză și vanilie
7. Laptele se pune pe foc mic, într-o cratiță, să se înfierbânte bine. Între timp, se mixează gălbenușurile cu zahărul și vanilia, până se deschid mult în culoare și capătă volum. Se adaugă amidonul și se mixează la viteză mică.
8. Deîndată ce laptele s-a înfierbântat, se toarnă treptat peste compoziția de gălbenușuri, în timp ce se amestecă în continuu. După ce s-a omogenizat, amestecul se toarnă din nou în cratiță și se fierbe pe foc mic, amestecând constant, până când se îngroașă. Se acoperă crema cu folie alimentară aplicată direct pe suprafață, ca să nu prindă pojghiță, și se lasă să se răcească bine.
9. După ce crema fiartă s-a răcit, se amestecă energic cu o spatulă crema de brânză, într-un castron, până când devine cremoasă, apoi se omogenizează cu crema fiartă de vanilie.
10. Smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece înainte de a o bate, altfel există riscul să se separe. Se bate cu mixerul la viteză mare până când se întărește bine (și nu mai mult de atât, se poate separa în unt și zer dacă este bătută excesiv).
11. Se încorporează, amestecând energic, 1/3 din frișca bătută în crema de vanilie și brânză, apoi se toarnă crema peste restul de frișcă și se omogenizează ușor, cu o spatulă. Urmăriți procedeul de omogenizare pentru frișca bătută în crema de vanilie pe care l-am exemplificat la rețeta video Prăjitura ecler la tavă. Crema se toarnă în tavă, peste crusta răcită, și se dă la frigider pentru 2-3 ore.
Umplutura de mere caramelizate
12. Se curăță merele și se îndepărtează căsuța semințelor, apoi se taie cubulețe. Se pun merele curățate într-un castron și imediat se toarnă deasupra lor sucul de portocale, pentru a preîntâmpina oxidarea.
13. Într-o tigaie largă, se caramelizează zahărul până devine brun-auriu. Se adaugă imediat merele cu tot cu sucul de portocale și untul. Se amestecă, insistând pentru a desprinde urmele de zahăr ars de pe fundul tigăii. Amidonul se amestecă cu apa rece, adăugată treptat și se adaugă în tigaie.
Observație: nu toți îndulcitorii au proprietatea de a carameliza! În cazul în care folosiți îndulcitor în loc de zahăr, pur și simplu căliți merele cu sucul de portocale, untul și îndulcitorul până ce acestea se înmoaie, apoi continuați cu adăugarea amidonului.
14. Se amestecă și se se fierbe compoziția până se îngroașă, apoi se trage deoparte, se adaugă scorțișoară după gust. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să se răcească până e abia călduță.
Asamblarea
15. Se distribuie compoziția cu mere deasupra cremei de brânză cu vanilie, care trebuie să fie foarte fermă. Se dă prăjitura cu mere la frigider să se răcească bine și să se așeze, minimum 1 oră. Între timp, se bate frișca pentru topping, exact cum am explicat la punctul 9, cu excepția faptului că se adaugă zahărul pudră (sau îndulcitorul) imediat după ce începe să se îngroașe frișca și se continuă mixarea până când se întărește bine.
16. Se distribuie frișca bătută deasupra umpluturii de mere caramelizate și se dă la frigider înaintea servirii. Se taie în pătrate/dreptunghiuri și se savurează. E cea mai bună prăjitură cu mere, cu straturi cremoase și nu prea dulci, contrastând plăcut cu o crustă crocantă și sărată.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns