Cheesecake cu mascarpone și căpșuni
Cheesecake cu mascarpone și căpșuni, rețetă pas cu pas. Rețetă de prăjitură de vară cu cremă fină de mascarpone și căpșuni, lejeră și răcoritoare. Cum se prepară un cheesecake cu mascarpone și căpșuni.
Mă tot gândeam zilele acestea la un desert mai lejer de vară, unul cu căpșuni, că tot e sezonul. Am făcut o porție mai mică, așa că am reglat forma la 20 cm pentru că am vrut un cheesecake mai înalt care să acopere căpșunile așezate pe blat. Dacă folosiți o formă mai mare, de 24 cm, cheesecake-ul va fi mai puțin înalt, dar feliile vor rezulta mai largi.
Acest cheesecake cu macarpone și căpșuni este o tratație pe cât de fină și delicioasă pe atât de simplu de preparat. Crema are o textură aerată iar căpșunele aduc o notă proaspătă, fructată. Este un desert perfect de vară, poate fi și un desert no bake dacă înlocuiți blatul cu unul de biscuiți.
Ingrediente Cheesecake cu mascarpone și căpșuni
Blat pentru o forma de 20/20 cm
- 3 ouă
- 70 gr. zahăr
- 70 gr. făină
- 1 linguriță de extract de vanilie sau 1 plic de zahăr vanilat
- 1 praf de sare
- puțin unt și făină pentru tapetat forma
Crema de mascarpone
- 1 plic gelatină
- 60 ml apă rece
- 450 grame de brânză mascarpone sau cremă de brânză
- 100 – 150 gr. zahăr pudră vanilat
- 1 praf de sare
- 200 gr. smântână grasă
- 200 gr. smântână dulce pentru frișcă
- 1 esență de vanilie
Mod de preparare Cheesecake cu mascarpone și căpșuni
Prepararea blatului
- Se aprinde cuptorul și se fixează la 180°C.
- Se separă albușurile de gălbenușuri.
- Albușurile se bat spumă până când aceasta nu mai cade de pe tel.
- Într-un bol separat, se mixează gălbenușurile cu zahărul până crește în volum, capătă o textură pufoasă și o culoare deschisă, gălbuie.
- Se adaugă compoziția de gălbenușuri peste albușurile bătute și se amestecă ușor.
- Se cerne făina și se adaugă treptat, amestecând ușor, cu un tel, numai prin răsturnare până compoziția este omogenă.
- Compoziția se toarnă imediat în forma de copt, tapetată cu unt și făină.
- Se coace la 180°C circa 20 – 30 minute, nedeschizând cuptorul primele 20 de minute.
- Se verifică dacă e gata cu testul scobitorii, se scoate de la cuptor, se scoate din formă și se lasă să se răcească pe un grătar.
- Între timp, se spală căpșunile și se taie în dreptul codiței, secțiune dreaptă care să permită fructelor să șadă în poziție verticală.
- Pentru că nu am copt blatul în formă rotundă, l-am decupat folosind forma în care voi asambla cheesecakeul pentru o potrivire perfectă. ”Resturile” sunt o extra-tratație, toată familia se războiește pentru ele.
- Se fixează inelul reglabil în jurul blatului și se așează deasupra acestuia căpșunile. Pentru o secțiune perfectă la tăiere, urmăriți să așezați căpșunile în linie dreaptă, astfel încât la tăierea cheesecake-ului, acestea să arate o secțiune frumoasă.
Prepararea cremei de cheesecake
- Se pune la înmuiat gelatina în 3-4 linguri de apă rece, direct într-o crăticioară. După ce se hidratează (se umflă) gelatina, se amestecă la foc foarte mic până se dizolvă. Nu se lasă apa să dea în clocot, asta va distruge capacitatea gelatinei de a se închega.
- Se mixează brânza mascarpone cu mixerul până are o compoziție cremoasă, cu textură mai moale.
- Se adaugă încet, în fir subțire, gelatina, amestecând la viteza cea mai mică până se omogenizează.
- Se adaugă zahărul pudră și sarea și se amestecă în continuare până compoziția devine ușoară și pufoasă.
- Într-un alt bol curat, se bate smântana dulce pentru frișcă, rece de la frigider, până se întărește.
- Se toarnă smântâna grasă peste frișca bătută, se amestecă ușor.
- Se adaugă încet amestecul de smântână în compoziția cremoasă de mascarpone.
- Se toarnă și extractul de vanilie și se amestecă cu grijă pentru omogenizare.
- Se toarnă peste blat și căpșunile pregătite în formă.
- Se nivelează și uniformizează suprafata cremei.
- Se pune la frigider până se întărește, minimum 4 ore sau, și mai bine, peste noapte.
- A doua zi, cu un cuțit curat și muiat în apă caldă, se taie pe margini, pe lângă formă, pentru a separa crema de pereții formei. Se îndepărtează forma. Am ornat turnând în fir subțire sos de ciocolată în grilaj peste tort.
- Pentru o felie cât mai frumoasă, înainte de fiecare tăietură se șterge cuțitul și se înmoaie în apă călduță.
Lasă un răspuns