Minitarte Banoffee
Tarta Banoffee, adica mult caramel, banane, ciocolata… sa mai spun? :P
Tarta Banoffee este un desert englezesc devenit deja clasic, deși nu e mai vechi de 60 de ani. Este un desert irezistibil, usor de preparat si foarte savuros. Există multe variante, cele mai multe adaugă peste sosul de caramel încă un strat de frișcă bătută. Personal, nu prea îmi place frișca dar mai adaug câte o lingură de smântână grasă deasupra preparatului chiar înainte de a o servi.
00:3000:3002:006mediu
Ingrediente Minitarte Banoffee
Pentru blatul fraged:
- 250 gr. faina cernuta
- 125 gr. unt rece
- 1 galbenuș
- 50 gr. zahar tos
Pentru umplutura:
- 2 – 3 banane
- 250 gr. smantana de frisca grasa
- 175 gr. zahar tos
- puțină zeamă de lămâie
- pentru ornat:
- nuci – de preferat in jumatati mari
- ciocolata rasa
Preparare Minitarte Banoffee
1. Incepem prin a prepara blatul care trebuie tinut la rece cel putin o ora, asadar poate fi pregatit din timp.
Într-un bol mare, amestecăm făina cernută cu zahărul, adaugăm untul taiat cubulete, le framantam laolalta cu mana până obtinem un aluat sfaramicios. Adăugăm si galbenusul si uniformizam amestecul.
2. Împartim aluatul in 6 părți egale, luăm 6 forme mici de tartă și tapetăm cu mâna (și cu grijă:)). Bagam formele tapetate la frigider pentru o jumatate de ora.
Aprindem cuptorul la 180 grade C.
După o jumătate de oră, le coatem de la frigider si le tapetăm pe interior cu hârtie de copt si umplem cu boabe (de obicei, se folosesc boabe de fasole dar eu nu aveam, așa că am folosit boabe de năut). Procedeul se numește coacere in copt și e menit să împiedice aluatul să crească și să se înmoaie la adăugarea umpluturii.
Coacem aluatul la cuptor 20 de minute după care scoatem hârtia si boabele si mai lasăm să coacă incă 5 – 10 minute pana capătă o nuanță rumenă. Când sunt gata, le scoatem de la cuptor lăsăm deoparte să se răcească.
3. Este momentul să pregătim umplutura. Intr-o crăticioară emailată, punem zahărul la topit la foc foarte mic, amestecând cu o lingură de lemn ca să nu se ardă. Când s-a topit și s-a caramelizat, începem să adăugăm câte puțin frișca și amestecăm să se încorporeze in sosul de caramel pe care îl lăsăm sa fiarbă până se îngroașă.
Partea finală: asamblarea.
Decojim bananele, le feliem foarte subtire, stropindu-le cu puțin suc de lămâie ca să prevină oxidarea. Așezăm aceste feliuțe de banane pe baza blaturilor coapte și turnăm deasupra sosul de caramel. Lăsăm la racit după care ornăm cu jumătăți de nuci și ciocolată rasă
Personal, agreez tarta Banoffee simpla, fără adaos de frișcă bătută deasupra, dar dacă preferați, puteți bate 200 gr. frișcă si adăugați-o peste sosul de carmel, ornând cum vă place.
Un desert simplu și delicios!
Laura scrie și pe casutalaurei.ro
Lasă un răspuns