Prajitura rapida cu nuca si caramel
Superba, crocanta, cu un gust bogat de nuci si caramel, ce sa-ti doresti mai mult decat aceasta prajitura? Pe de-asupra, nu are nevoie decat de prea putina manopera, va fi gata in doi timpi si trei miscari si ar putea sa o faca si un copil. Prajitura rapida cu nuci si caramel este una din acele retete care demonstreaza ca de cele mai multe ori cele mai simple lucruri sunt cele mai gustoase. Daca se va intampla vreodata sa aflati ca urmeaza sa primiti oaspeti peste putin timp si nu stiti cum sa incropiti mai repede o masa, prajitura rapida cu nuca si caramel e desertul pe care vi-l recomand, pentru ca nu va va solicita atentia decat foarte putin, putand sa va ocupati si de celelalte feluri, in schimb gustul va surpinde in mod placut pe toata lumea.
Ingrediente Prajitura rapida cu nuca si caramel:
(pentru o tava de 26×20 cm)
crusta:
- 140 de grame de faina
- 35 de grame de amidon din porumb (gustin)
- 100 de grame de zahar
- 100 de grame de unt
- 1 praf de sare
topping:
- 150 de grame de unt
- 100 de grame de zahar brun
- 3 linguri de miere de albine sau glucoza
- 1/4 de lingurita de sare marina
- 3 linguri de smantana cu 30% grasime
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 250 de grame de nuca
Preparare Prajitura rapida cu nuca si caramel:
1. Porniti cuptorul si setati-l la 180 de grade Celsius;
2. Intr-un castron se pune faina, se adauga sarea, zaharul si amidonul, apoi untul rece taiat in bucatele (poza 1);
3. Se dau toate ingredientele la robot (procesor) sau se sfarama cu furculita (nu cu mana) pana cand se obtine un aspect omogen dar inca granulat (poza 2);
4. O coala de hartie de copt se umezeste cu apa, se sifoneaza bine strangand-o in maini (hartia va deveni mai maleabila), dupa care se intinde si se muleaza cat mai bine in forma (26×20 cm.);
5. Se toarna compozitia pentru crusta in forma si se taseaza bine cu palma, presand pe toata suprafata (poza 3);
6. Compozitia trebuie sa fie presata temeinic (poza 4);
7. Se da la cuptorul precincins la 180 de grade Celsius timp de 20 de minute, timp in care crusta se va lega bine si va deveni usor aurie la suprafata (poza 5), dupa care se scoate din cuptor pentru a se adauga toppingul pregatit in timpul celor 20 de minute de coacere.
Pentru topping, imediat ce se da crusta la cuptor, se pun intr-o craticioara untul, sarea, zaharul brun si mierea sau glucoza. Se pune craticioara pe foc potrivit spre mic, amestecand din cand in cand, ca sa fiarba pana ce zaharul se dizolva complet.
Intre timp, se toaca nuca din cutit, nu prea mare.
Dupa ce zaharul s-a dizolvat complet, se adauga in craticioara samburii de nuca, cele 3 linguri de smantana si vanilia.
Se da in cateva clocote amestecul, apoi se toarna in forma deasupra crustei deja coapte timp de 20 de minute.
Forma se reintroduce in cuptor (care nu se stinge nicio clipa, pentru a mentine aceeasi temperatura de 180 de grade Celsius) si coace mai departe timp de 15-20 de minute, pana cand caramelul incepe sa faca bulbuci si se inchide la culoare, devenind un brun-auriu deschis.
Se lasa prajitura sa se raceasca complet in forma, dupa care se scoate cu ajutorul hartiei de copt.
Se aseaza prajitura pe un tocator si cu ajutorul unui cutit bine ascutit se portioneaza in patrate sau dreptunghiuri, dupa preferinta.
Prajitura rapida cu nuca si caramel se poate servi imediat, dar la fel de bine se poate pastra intr-o cutie bine inchisa, chiar o perioada mai indelungata, tinand cont ca nu contine niciun ou.
O sectiune crocanta si plina de nuci pentru pofticiosi:
Va doresc pofta buna si va astept cu impresii!
Lasă un răspuns