
Casuta de turta dulce – My ginger – bread house





The daring Baker’s December 2009 ChallengeVa sa zica, am acceptat o noua provocare din parte celor de la Daring Bakers! Si ce provocare, as zice, lansata, in aceasta luna de sfarsit de an, de Anna de la Very Small Anna si de Y de la Lemonpi! E vorba despre casuta de turta dulce, toata lumea s-a prins! Sincer, nu ma asteptam ca aceasta casuta de turta dulce sa fie chiar asa o aventura. Greu nu a fost sa coc sau sa ornez casuta, ci sa o determin cumva sa ramana in picioare (am incercat toate metodele, pana la urma nu stiu ce-a ajutat mai mult, proptelele de tot felul sau… injuraturile :P), chestia e ca mi-am dat seama, in modesta-mi bucatarie ce sentimente trebuie sa-l fi incercat pe bietul mester Manole, evident amplificate de mii de ori, proportional cu marimea edificiului care se darama, si se darama si… ma rog, si mandra manastire, si casuta mea de turta dulce pana la urma s-au edificat, spre incantarea privitorilor si… degustatorilor :).
Uff! Drept sa spun, nu a fost usor! Casuta asta necesita o meticulozitate, o migala pe care eu nu o posed si era sa o abandonez de cateva ori! Pana la urma a iesit ceva, ceva, hai sa va spun cum am procedat:
Ingrediente:
- 250 g unt
- 200 g zahar praf
- 7 linguri de miere de albine
- 600 g faina
- 1 lingurita bicarbonat
- 1-2 lingurite de ghimbir praf
decoratie:
- 2 albusuri
- 500 g zahar pra
- bombonele Mars Smarties, etc.
- ciocolata topita
- razatura de cocos
Preparare:
Topiti untul, mierea si zaharul, lasati sa se raceasca.
Intr-un bol cerneti faina, adaugati bicabonatul si ghimbirul si apoi amestecul de miere si unt. Amestecati sa se faca un aluat neted. Daca aluatul e prea moale si lipicios, adaugati putina faina, daca e prea tare adaugati putina apa.
Ar fi trebuit sa fi folosit un carton subtire, dar eu am optat pentru cea mai simpla hartie de scris, din care mi-am confectionat forme pentru fronton si spate (12×7×15 cm), pentru lateralele casei(7×12 cm) si acoperis (13×17 cm).
Aluatul se intinde, pe planul de lucru presarat cu faina, intr-o foaie de 4 mm. grosime. Se pun formele de carton pe aluat si se taie cate 2 bucati din fiecare forma.
Se transfera cu grija formele astfel taiate in tava cu hartie de copt, se decupeaza dupa dorinta ferestre, usa etc. si se perforeaza cu furculita din loc in loc:
Pe fronton am uns cu pensula cu putina apa si am lipit snururi de aluat, din resturile ramase de la decupat, pentru a imita barnele:
Am confectionat si un viitor om de zapada, din trei bile de aluat de marime descrescatoare, pe care le-am infipt intr-un bat pentru frigarui:
Se introduc formele astfel pregatite in cuptorul preincins la 180 de grade, unde se coc timp de 10-12 minute. Biscuitii trebuie sa fie bine copti, mai tari, dar grija sa nu se arda!Biscuitii copti ii lasati la racit 2-3 minute, apoi asezati din nou formele de carton pe ei si taiati cu grija la dimensiunea exacta a acestora (la copt cresc putin). Lasati sa se raceasca complet, pe o suprafata perfect plana. Marginile decupate se degusta cu incredere, caci biscuitii sunt chiar foarte gustosi!
Pentru glazura se bat tare albusurile cu zaharul (royal icing). Se pune glazura intr-un cornet pentru ornate si se ataseaza un varf rotund (fara steluta). Pentru inceput, se unge putina glazura pe fronton si spatele casutei, pe partea de interior. Se lipesc lateralele si se tin cu mainile, se proptesc cu cesti, pahare si orice e la indemana piesele asamblate, care tin cu tot dinadinsul sa o ia la vale si sa zadarniceasca munca patiserului! :P Cand glazura s-a intarit, se trece mai departe.
Si incepem sa ne muncim cu acoperisul (de doua ori mi s-a daramat esafodajul in aceasta faza!):
L-am sprijinit pe orice mi-a cazut mai degraba in mana, doar-doar oi invinge gravitatia:
Hai ca am gasit un alt obiect, ce apartine, totusi, in mod logic, bucatariei:
Dupa ce s-a intarit foarte bine, dar bine de tot (cel mai sigur a doua zi) se iau proptelele deoparte si se purcede la decorat:
Se glazureaza acoperisul (glazura se pastreaza in cornetul de decorat), se ataseaza usa si ferestrele, se lipesc bombonele etc.:
Edit 23 decembrie 2011:
Fiica mea Milena a facut anul acesta o casuta de turta dulce dupa reteta de aici(click), deci cu un continut de melasa care a dat biscuitutlui, dupa parerea mea, un gust foarte placut de caramel. Cu toate ca si aceasta reteta indica royal-icing-ul drept materie prima pentru asamblare, am aflat de curand ca zaharul ars ar fi mult mai indicat pentru aceasta, pentru ca e mai rezistent (cu mult) si se solidifica rapid. Asa incat casuta Milenei a fost asamblata cu zahar ars si decorata de ea insasi, dupa imaginatia ei:
Lasă un răspuns