
Tort cu crema de fructe de padure si ciocolata





Am salvat cateva retete cu mult timp in urma si am asteptat cu nerabdare sa se coaca fructele de padure din gradina. M-am inspirat de pe site-ul www.sprinklebakes.com, reteta Tort bavarez cu zmeura si ciocolata. Deoarece nu am avut suficienta zmeura am adaugat si cateva mure. Reteta de blat este de la Laura Adamache.
00:4000:4001:2012dificil
Ingrediente Tort cu crema de fructe de padure si ciocolata
Ingrediente blat de tort cu cacao
- 4 oua
- 120 g zahar
- 100 g faina
- 20 g cacao
- un varf de cutit sare
- 5 grame praf de copt
Strat de ciocolata
- 250 g ciocolata cu lapte si pasta de alune
Ingrediente crema de fructe de padure
- 750 g fructe de padure (zmeura si cateva mure)
- 8 linguri de zahar
- 450 ml smantana pentru frisca
- 2 plicuri de gelatina
- cateva picaturi de zeama de lamaie
Ingrediente decor
- 200 ml smantana pentru frisca + 1 lingura de zahar pudra
- 160 g ciocolata cu lapte si amaruie
- zmeura
Preparare Tort cu crema de fructe de padure si ciocolata
1. Pentru pandispanul cu cacao se separa albusurile de galbenusuri, se cantaresc ingredientele si apoi se cerne faina, cacao si praful de copt. Se bat albusurile spuma apoi se adauga si zaharul. Se mixeaza in continuare pana ce zaharul se dizolva complet. Se adauga galbenusurile si se omogenizeaza usor. Se adauga in ploaie faina amestecata cu cacao si praful de copt, putin cate putin, pentru a nu se face cocoloase. Ingredientele solide se amesteca cu o spatula incet pana se omogenizeaza pentru ca blatul sa ramana pufos. Compozitia se toarna intr-o tava cu inel detasabil cu diametrul de 24 de centimetri unsa cu ulei si tapetata cu faina. La baza se poate pune hartie de copt. Se da tava la cuptorul preincalzit aproximativ 25 de minute la foc mic la cuptorul pe gaz. La cuptorul electic se incalzeste la 170 de grade. Se face proba cu scobitoarea.
2. Crema de fructe de padure se realizeaza in felul urmator: se hidrateaza si se topeste gelatina conform instructiunilor de pe plic. Intr-o oala se pun pe foc fructele de padure impreuna cu zaharul. Se amesteca aproximativ 10 minute sau pana cand se inmoaie fructele si se topeste zaharul. Nu trebuie sa fiarba. Se ia oala de pe foc, se adauga zeama de lamaie si apoi se paseaza. Piureul astfel obtinut se trece printr-o sita pentru a se indeparta semintele. Crema obtinuta va fi mai fina. Dupa ce s-a racit se adauga gelatina hidratat si topita. Se amesteca apoi se adauga si frisca batuta. Se omogenizeaza cu o spatula.
3. Pentru decor se topeste pe abur 160 g de ciocolata cu lapte si amaruie. Se intinde in strat subtire pe foaie de copt si apoi se face un model ondulat cu ajutorul unei furculite. Se introduce la frigider pana se intareste putin (2-3 minute in functie si de consistenta ciocolatei topite). Se scoate apoi din frigider si se taie patratele cu un cutit incalzit la foc. Se introduce din nou in frigider pana la asamblarea tortului.
Asamblarea tortului
4. Se taie pandispanul de cacao in doua, se unge primul blat cu jumatate din ciocolata cu pasta de alune si apoi se aseaza in centrul unei tavi cu inel detasabil cu dimensiunea de 28 de centimetri.
5. Se adauga peste blat jumatate din crema obtinuta, se aseaza apoi si cel de-al doilea blat in mijlocul tavii uns in prealabil cu cealalta jumatate de ciocolata cu pasta de alune topita. Se toarna in tava si restul de crema, se niveleaza si apoi se da la frigider pana cand se incheaga crema, cel putin 3 ore sau se lasa peste noapte.
6. Pentru decorarea tortului se mixeaza restul de smantana pentru frisca si se indulceste cu 1 lingura zahar pudra dupa ce s-a intarit putin. Se mai bate putin, cat sa se intareasca bine, se imbraca marginea tortului iar deasupra cu ajutorul unui posh se fac 12 flori. Se desprind bucatile de ciocolata de pe hartia de copt, se aranjeaza dupa imaginatia fiecareia, apoi se adauga si fructele proaspete.
Pofta buna!
Lasă un răspuns