Cautare in site
x inchide
Cel mai bun tort de ciocolată - 25 de straturi de plăcere

Cel mai bun tort de ciocolată – 25 de straturi de plăcere

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 25.11.2020
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Cel mai bun tort de ciocolată – 25 de straturi de plăcere – rețetă video detaliată, cu gramaje exacte, timpi de preparare, calorii. Află cum să faci un tort cu 25 de straturi, absolut delicios. 

Aniversările speciale cer torturi pe măsură, după părerea mea. Așa că, atunci când ciocolata Poiana mi-a acordat încrederea să creez un tort aniversar pentru cei 25 de ani de curând împliniți, am avut de la început în minte două lucruri. Primul, să fie un tort de ciocolată delicios. Nici nu se concepea altfel! Al doilea, să găsesc o corespondență între acest tort festiv pe care urma să-l pregătesc și aniversarea în sine, cea de 25 de ani. Așa că m-am tot gândit, câteva zile-n șir, la anii care-au trecut de când am descoperit ciocolata Poiana. An după an, au apărut arome noi, am primit noi provocări, am fost inspirată să creez fel de fel de delicii. Și așa a apărut și ideea unui tort cu 25 de straturi de plăcere pură: blaturi subțiri și fine cu unt și cacao, cremă de ciocolată și cremă de caramel cu crocant de alune.

cel mai bun tort de ciocolata reteta video 25 de straturi reteta laura laurentiu

A ieșit un tort de ciocolată destul de complex și, până la urmă, nu are cum fi chiar ușor să creezi 25 de straturi de plăcere! Cu toate că procesul în sine a fost destul de laborios, gustul tortului m-a făcut să afirm că a meritat fiecare minut de așteptare. M-am gândit că, pentru un tort de ciocolată de complexitatea acestuia, vor fi folositoare câteva sfaturi și precizări.

Structura tortului

Tortul are 13 centimetri înălțime, 22 de centimetri diametru și cântărește 3,2 kilograme. Eu am scos 22 de felii foarte frumoase, se poate porționa perfect, chiar cred că e cel mai bun tort de ciocolată din câte am făcut sau, în orice caz, unul dintre cele mai bune.

Tortul este compus din 13 foi subțiri din pandișpan cu unt și cacao, șase straturi de cremă de ciocolată și șase straturi de cremă caramel. Am decorat tortul îmbrăcându-l în crema de ciocolată și i-am pus și o glazură, dar, firește, puteți să dați frâu liber propriei imaginații în ceea ce privește decorul. De asemenea, tortul poate fi ușor adaptat pentru aniversările voastre: puteți să-l faceți cu 18, 21 sau 23 de straturi etc. Nu recomand să-l faceți cu mai mult de 25 de straturi, pentru că e deja foarte înalt.

Advertising

felie cel mai bun tort de ciocolata tort de ciocolata festiv reteta laura laurentiu

Prepararea blaturilor

Blaturile pentru acest tort de ciocolată sunt din pandișpan fin cu unt și cacao. Nu conțin niciun fel de aditiv, niciun fel de praf de crescut. De aceea, se pregătește compoziția pentru șarje de câte două blaturi, altfel s-ar lăsa mult și nu am mai obține blaturi pufoase. Putem coace câte două blaturi deodată, la 170°C, cu ventilație. Pentru o șarjă de 2 blaturi avem nevoie de 2 ouă, 40 de grame de zahăr, 5 grame de zahăr vanilat, 40 de grame de făină, 15 grame de cacao, 20 de grame de unt topit și un praf generos de sare. Coacem șase șarje a câte două blaturi iar pentru al treisprezecelea blat de care are nevoie tortul, vom pregăti compoziția descrisă anterior pe jumătate. Lista cu ingredientele pentru toate cele 13 blaturi o găsiți mai jos.

Crema de ciocolată cu mascarpone

Nu am putea avea un tort de ciocolată fără o cremă de ciocolată delicioasă, evident. Cea pe care am folosit-o e chiar ușor de făcut, dar trebuie să ținem seama de câteva reguli. Cea mai importantă se referă la ciocolata folosită. Aceasta e bine să aibă chiar 65% cacao, este concentrația cea mai adecvată pentru a forma un raport corect cu restul ingredientelor. Ciocolata Poiana Amăruie cu 65% cacao este ideală pentru deserturi și a dat acestui tort de ciocolată un gust minunat. Foarte important este și să:

 1. pentru tortul nostru, folosim smântână naturală pentru frișcă, nu preparate vegetale care încearcă să imite frișca și sunt pline de margarină și zahăr
 2. răcim foarte bine ganache-ul pregătit din ciocolată și smântâna pentru frișcă
 3. mascarpone și ganache-ul să fie foarte reci în momentul mixării
 4. nu mixăm în exces, altfel crema se poate separa!

Crema de mascarpone și caramel din lapte condensat

A doua cremă cu care am umplut tortul este o asemănătoare celei pe care am folosit-o la prăjitura mea Lulu. Ingredientul principal este o cremă de lapte condensat caramelizat, obținută printr-un procedeu foarte simplu pe care-l găsiți apăsând pe poza de mai jos.

crema caramel din lapte condensat dulce de leche dulceata de lapte

Și această cremă e foarte ușor de făcut. Are, însă, și ea câteva reguli simple de respectat:

Advertising
 1. Caramelul din lapte condensat, ingredientul principal al celei de-a doua creme pentru tortul acesta, trebuie să fie complet răcit, până la temperatura camerei sau chiar mai rece (depozitat într-o cămară răcoroasă).
 2. Smântâna pentru frișcă și brânza mascarpone trebuie să fie foarte reci, altfel se pot tăia.
 3. Nu mixăm în exces crema, existând riscul de a se separa.

reteta tortului Poiana laura laurentiu

Despre asamblarea acestui tort de ciocolată

Nu e suficient să iasă cel mai bun tort de ciocolată, e recomandabil să fie și cel mai frumos, pentru o ocazie specială! De aceea, vă recomand să țineți cont de următoarele lucruri:

 • Pentru ca al nostru tort de ciocolată să aibă un aspect frumos, avem nevoie de blaturi de grosime egală. Cel mai sigur este să cântărim compoziția. Un blat de 22 cm diametru are nevoie de 105-110 grame din compoziția de pandișpan fin cu unt și cacao preparată.
 • Vom obține 1415 grame de cremă de ciocolată. Din aceasta, oprim deoparte 430 de grame pentru decor iar cu restul de cremă umplem tortul. Vom forma 6 straturi a câte 164-165 de grame.
 • Din crema caramel, vom obține 850 de grame. Din această cremă, vom forma șase straturi a câte 135 de grame. Crocantul de alune conținut de această cremă va aduce o textură plăcută în acest tort de ciocolată.

Tot ce trebuie să știți, în privința modului de preparare pentru acest tort festiv, aflați urmărind rețeta video de mai jos.

Ingrediente pentru Cel mai bun tort de ciocolată – 25 de straturi de plăcere

13 blaturi fine:

 • 13 ouă de mărime medie (~55 grame/bucată)
 • 260 de grame de zahăr
 • 260 de grame de făină
 • 100 de grame de cacao
 • 35 de grame de zahăr vanilat
 • 140 de grame de unt topit (80% grăsime), să nu fie fierbinte
 • 7 x câte un praf de sare
 • crema de ciocolată cu mascarpone:

  • 450 de grame de ciocolată Poiana Amăruie cu 65% cacao
  • 450 de grame de smântână pentru frișcă, minimum 30% grăsime
  • 500 de grame de mascarpone
  • 1 praf generos de sare
  • 20 de grame de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
  • 50 de grame de zahăr pudră
  • crema de caramel cu mascarcapone:

   • 1 cutie de 396 de grame cu cremă caramel din lapte condensat
   • 300 de grame de mascarpone
   • 150 de grame de smântână pentru frișcă, minimum 30% grăsime
   • 1 praf generos de sare
   • 20 de grame de extract de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilat
   • 100 de grame de crocant de alune
   • glazură și decor: 

    • 70 de grame de ciocolată Poiana Amăruie cu 65% cacao
    • 30 de grame de smântână pentru frișcă
    • 10 grame de unt
    • 2 grame de gelatină
    • 1½ linguri de apă foarte rece
    • opțional: puțină cacao pudră
    • opțional: decoruri comestibile aurii
    • Rețeta tortului de ciocolată – în format video

     Sper că v-a plăcut acest tort aniversar cu 25 de straturi, noi am fost cuceriți! Mai multe idei de torturi festive, pentru momentele speciale din viața voastră, găsiți cu un click pe imaginea de mai jos.

     tort biscuiti cu laptic reteta video laura laurentiu

     Să vă fie de folos, abia aștept să-mi spuneți impresiile voastre despre acest tort de ciocolată, dacă-l veți încerca!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 comentarii la Cel mai bun tort de ciocolată – 25 de straturi de plăcere

 1. Madeleine spune:

  O rețeta perfecta! A fost cel mai bun tort făcut in casa de către mine, chiar și crema caramel a fost făcută de la baza și tortul a fost perfect, as vrea sa pun o poza dar nu reușesc

 2. Diana spune:

  As dori sa fac tortul de ziua soțului, duminică pe 13, dar as vrea sa va întreb… ar merge sa coc 6 foi, într-o tava de 26,cu același ingrediente? Va mulțumesc anticipat 🤗

Advertising