Cantuccini – biscuiti italieni
Ultima reteta invatata si probata la scoala culinara a Lellei Cesari Ciampoli au fost acesti cantuccini – biscuiti italieni fermi si foarte aromati. Pentru gustul unora, probabil sunt putin cam duri acesti cantuccini, greu de rontait, dar ei sunt destinati pentru a fi serviti alaturi de vinsanto, o specialitate de vin de desert produs din struguri stafiditi. Practic, se inmoaie biscuitii in vinsanto dulce si aromat, cu taria alcoolica de 18% si uite asa ai toate sansele sa te imbeti mancand desertul! Parerea mea este ca acesti cantuccini merg minunat de bine si cu ceai sau cafea sau un pahar de lapte.
Ingrediente Cantuccini – biscuiti italieni
- 400 de grame de faina
- 250 de grame de zahar
- 150 de grame de migdale fara coaja (dar cu tot cu pielita ce infasoara samburele)
- 3 oua
- 3 galbenusuri
- 10 grame de praf de copt
- coaja razuita de la o portocala
- 1 praf de sare
- optional, daca se doresc biscuiti mai fini, 40-50 de grame de unt topit
- in plus, faina pentru presarat blatul de lucru
Preparare cantuccini – biscuiti italieni
Se cantaresc toate ingredientele.
Migdalele se aseaza rasfirate pe o tava rezistenta la foc si se dau la cuptor la 200 de grade pentru 5-10 minute.
Doua oua intregi se pun intr-un castron incapator, peste ele urmand sa se adauge cele 3 galbenusuri. Oul ramas se va bate separat, intr-un castronel, urmand sa fie folosit la finisarea suprafetei biscuitilor.
Se bat ouale si galbenusurile cu praful de sare apoi se adauga zaharul.
Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza in ouale batute impreuna cu coaja rasa de portocala, obtinand un aluat moale. Daca se doresc biscuiti mai fini, sa adauga in acest moment 40-50 de grame de unt topit, corectand consistenta aluatului cu 1-2 linguri de faina.
Aluatul obtinut se rastoarna pe planseta de lucru bine infainata.
Se adauga migdalele prajite si racite si prin cateva impaturiri se incorporeaza in aluat.
Avand in permanenta grija sa se presare planul de lucru cu faina, se modeleaza aluatul in forma unui sul lung si grosut, din care se taie felii groase cam de 2 cm. ce se vor modela in forma de clindru cu diametrul sectiunii de aproximativ 2.5-3 cm.
Cilindrii astfel modelati se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt, lasand o distanta egala cu grosimea lor intre ei, apoi se ung bine cu ou batut. Fiecare cursant participa, chiar si Vukomir :):
Se coc biscuitii in cuptorul preincins la 200 de grade timp de 15 minute, apoi se scot. Se stinge cuptorul si se pastreaza usa inchisa.
Se taie cu un cutit cilindrii copti si cat de fierbinti e posibil, pe diagonala, in felii groase de 1-1,5 cm. cat mai uniforme, si se aranjeaza pe tava cu taietura in sus.
Se reintroduce tava in cuptorul stins, dar inca fierbinte, si se mentine timp de inca 10 minute, pana cand cantuccini se usuca.
Sunt minunat de gustosi si aromati si se pot pastra mai bine de o luna fara probleme, intr-un recipient bine inchis.
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns