Prajitura cu visine
Duminica mi s-a facut pofta de o prajitura si m-am pus repejor pe treaba, hotarata sa fac prajitura din ceea ce aveam prin frigider: visine congelate, clar, asta m-a dus la o prajitura cu visine, vreo 5 albusuri, de unde a rezultat ca prajitura trebuie sa fie si cu bezea, oua, smantana… deci va fi o prajitura cu visine, blat pufos si bezea crocanta deasupra. Ceea ce trebuia sa fie un desert rapid dupa o reteta improvizata a devenit pana la urma o prajitura cu visine si bezea de toata frumusetea:
00:3001:3002:0010 portii
Tava rotunda cu diametrul de 24 cm.
- 3 oua intregi
- 10 linguri cu varf de zahar tos
- 3 linguri pline de smantana cu minimum 20% grasime
- 180 de grame de faina
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 lingura de esenta de vanilie
- 250 de grame de visine cantarite fara samburi (congelate, din compot sau proaspete) + 1 lingura de faina cu care se presara visinele
- 4 albusuri
- 1 praf de sare
- 1 lingura cu varf de amidon alimentar
ganache:
- 100 de grame de ciocolata (eu am folosit amaruie, merge si cu lapte)
- 2 linguri cu varf de smantana cu minimum 20% grasime
Preparare Prajitura cu visine:
Aproape cu aceleasi ingrediente se poate face o clasica prajitura cu visine si bezea, preparand blatul, presarand visinele si turnand albusurile batute spuma deasupra, se da apoi totul la cuptor si rezulta o prajitura bunicica, foarte rapid de facut. Propunerea mea este o prajitura de visine si bezea in care bezeaua ramane crocanta, izolata de umezeala visinelor printr-un strat de crema ganache de ciocolata. Deci, la treaba!Mai intai, se porneste cuptorul si se fixeaza la pozitia 120 de grade.Se mixeaza albusurile impreuna cu praful de sare pana se formeaza o spuma consistenta, se adauga 4 linguri de zahar tos si se continua sa se bata pana cand zaharul se dizolva complet. Se incorporeaza cu mixerul amidonul alimentar, obtinandu-se o bezea foarte ferma (poza 1). Intr-o tava captusita cu hartie de copt pe dosul careia s-a desenat un cerc de dimensiunea formei in care se va pregati prajitura, se aranjeaza un strat uniform din toata bezeaua avand grija sa nu se depaseasca dimensiunea cercului desenat, pe cat posibil sa fie chiar mai mica in diametru de jur imprejur cu cate 1 cm, dat fiind ca mai creste la copt (poza 2). Se da la cuptor timp de ora (la 120 de grade, daca e posibil ventilat, va grabi uscarea prajiturii). Cand este gata, bezeaua se desprinde usor de pe hartia de copt, daca nu se desprinde continuati procesul de uscare in cuptor (poza 3). Tineti cont ca e foarte important sa fie focul mic, daca e temperatura mare bezeaua se va arde la suprafata si nu se va usca in interior.
Dupa ce s-a copt, se lasa blatul de bezea deoparte, sa se raceasca. Se ridica temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius (neventilat).In timp ce blatul de bezea se coace la cuptor se pregateste blatul de baza al prajiturii: se bat cele 3 oua intregi cu mixerul impreuna cu cele 6 linguri de zahar ramase si cu esenta de vanilie pana cand se formeaza o crema spumoasa si zaharul s-a dizolvat complet (poza 1). Se adauga cele 3 linguri cu smantana si faina amestecata cu praful de copt (poza 2). Se amesteca cu grija cu miscari de jos in sus, ridicand in permanenta compozitia de la fundul vasului, pana cand se omogenizeaza (poza 3). Se toarna aluatul in forma pregatita cu hartie de copt si se niveleaza (poza 4).
Imediat ce cuptorul atinge temperatura de 180 de grade prajitura se da la copt, dupa ce in prealabil se presara cu visinele tavalite in 1 lingura de faina.
Se coace timp de 35 de minute, se probeaza infigand o scobitoare in prajitura si daca iese curata, inseamna ca e gata. Se scoate din forma si se lasa la racit pe un gratar.
Dupa ce prajitura se raceste, se pune pe foc mic intr-o craticioara ciocolata rupta in bucatele si cele 2 linguri cu smantana. Se amesteca intr-una pana cand ciocolata se topeste si amestecul e omogen (nu trebuie sa fiarba, doar sa setopeasca bine ciocolata). Deasupra prajiturii se intinde acest ganache cat este cald inca, pastrand (optional) 1 lingura pentru ornat suprafata prajiturii.
Imediat se suprapune peste stratul de ganache caldut blatul de bezea si se preseaza usor, ca sa faca priza. Pe deasupra eu am trasat un decor (cam grabit) din ganache-ul pastrat, cu ajutorul unei seringi de ornat cu varful fin.
O sectiune, ca sa vedeti ca nu am exagerat cand am spus ca e si pufoasa, si frumoasa si mai ales buna:
Fara indoiala, prajitura asta merge facuta si cu alte fructe, as sugera caisele, fructele de padure (afine, mure, zmeura) dar chiar si merele.
Lasă un răspuns