Fursecuri simple pentru Moș Crăciun
Fursecuri simple pentru Moș Crăciun, o rețetă atât de simplă încât o pot face și copiii. Fursecuri simple cu zahăr brun și făină integrală, rețetă pas cu pas. Proiect drăguț de făcut cu copiii, fursecuri simple de Crăciun.
Spiritul Crăciunului ne-a atins pe toți și mulți deja au început pregătirile – sau măcar repetițiile – pentru marea Sărbătoare care va veni cât de curând. Așa că, atunci când cei doi băieți ai surorii mele Livia m-au întrebat dacă nu aș vrea să-i învăț o rețetă de fursecuri simple, pe care s-o poată pregăti ei înșiși, proiectul lor pentru târgul de Crăciun de la școală, cred că m-am bucurat mai tare decât ei. Abia așteptam un pic de aromă de sărbători în casă!
V-am mai povestit despre Andrei și Alexandru, atunci am făcut un tort cu lămâie pentru minunata doamnă Mili iar celui mic i-am făcut chiar un tort de botez, după priceperea mea de atunci. Și amintindu-mi asta, îmi dau seama că vârsta lui e cu ceva mai mică decât a blogului meu. În fine, amândoi sunt, firește, școlari și își iau activitățile foarte în serios, cu tot ceea ce implică ele, de la lecții la fotbal și la mânuțele veșnic scrise cu pixul.
Ne-am consultat toți trei ce rețetă de fursecuri să facem și până la urmă am ales aceste fursecuri simple, făcute cu făină integrală, că Moș Crăciun fiind atât de bătrân, sigur i-ar fi prins bine niște dulciuri mai sănătoase. Așa că le-am făcut și cu zahăr brun. Și cum niște fursecuri cu făină integrală nu sunt neapărat sărbătorești, ne-am pus de acord să le dăm un aspect festiv decorându-le cu o glazură de albuș, cea pe care am folosit-o și la turta dulce.
În fine, ne-am pus de acord cu toate aspectele proiectului nostru și ne-am apucat de treabă, care s-a dovedit o joacă plăcută.
Ingrediente Fursecuri simple pentru Moș Crăciun
- 150 de grame de făină integrală
- 150 de grame de făină 000
- 120 de grame de zahăr brun Mărgăritar
- 1 praf bun de sare
- 150 de grame de unt
- 3 grame de praf de copt
- 1 linguriță de coajă rasă de portocală
- 1 linguriță de scorțișoară pudră
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 gălbenuș
- 2-3 linguri de lapte rece
- în plus: făină pentru presărat planul de lucru
glazura:
- 1 albuș (cât de proaspăt se poate)
- 120 de grame de zahăr pudră Mărgăritar
- zeama de la ½ de lămâie
Pe scurt, despre ingredientele pentru fursecuri simple pentru Moș Crăciun
După cum se vede mai jos, mi-am pregătit de la început toate ingredientele necesare. Se văd cele două tipuri de făină, cele două tipuri de zahăr, aromele etc. În cazul în care nu aveți făină integrală, puteți folosi 300 de grame de făină 000. În acest caz, însă, veți avea nevoie de mai puțin lapte, pentru că făina integrală are o capacitate de absorbție mai mare decât făina 000.
În privința aromelor folosite, evident că puteți să le adaptați gustului vostru. Puteți folosi coajă de lămâie în locul celei de portocală (sau niciun fel de coajă de citrice, dacă nu vă place). Puteți folosi un mix de condimente pentru turta dulce, ghimbir etc.
În niciun caz, însă, nu vă recomand să înlocuiți zahărul brun cu cel obișnuit. Zahărul brun va da culoare fursecurilor și o aromă plăcută de caramel.
Mod de preparare aluat – fursecuri simple pentru Moș Crăciun
1. Se pune într-un castron făina și se adaugă praful de copt și sarea. Se amestecă bine, apoi se adaugă scorțișoara și coaja de portocală. Se adaugă și untul rece, tăiat în cubulețe. Se cântărește zahărul brun – 120 de grame – adăugându-l celorlalte ingrediente din castron, deodată cu zahărul vanilat.
2. Se prelucrează totul cu mixerul sau se mărunțește untul cu furculița în ingredientele uscate până capătă un aspect granulat, ca al nisipului.
3. Odată compoziția ajunsă în această fază, se separă oul iar albușul se păstrează separat. Gălbenușul se adaugă peste ingredientele din castron și se amestecă rapid. Se adaugă pe rând câte o lingură de lapte, frământând rapid. Nu se adaugă mai mult lapte decât e nevoie ca să înceapă să se formeze un aluat. Nu se frământă mai mult de atât! Prin frământarea prelungită, glutenul din făină se dezvoltă într-o rețea, care va face aluatul să devină elastic. Odată ce s-a format, se adună aluatul laolaltă și se aplatizează, apoi se înfoliază în folie alimentară și se dă la frigider pentru 30 de minute.
Modelare – fursecuri simple pentru Moș Crăciun
4. Odată ”bine odihnit” aluatul, se presară planul de lucru cu făină iar aluatul se împarte în două jumătăți. Se pornește cuptorul și se fixează la 180°C. Prima parte de aluat se întinde în foaie de ½ cm. grosime.
5. Ei bine, din această fază, controlul operațiunii a fost preluat de către cei doi năzdrăvani, care au intervenit imediat asupra aluatului întins cu decupatoare în forme specifice de Crăciun.
Evident, treaba a părut a fi nemaipomenit de interesantă, mai ales că le-am spus să încerce să decupeze așezând formele cât mai strâns, să rămână cât mai puține resturi de aluat.
6. Resturile rămase le-am adunat rapid la un loc, fără să le mai frământ, și le-am întins din nou cu sucitorul. Andrei și Alexandru au decupat într-una, până când n-a mai fost niciun pic de aluat nici din prima, nici din cea de-a doua jumătate.
Fursecuri simple pentru Moș Crăciun – coacere
7. Fursecurile decupate le-am pus în tăvi acoperite cu hârtie de copt. A fost nevoie de 2 tăvi ca să ”le cazăm” pe toate.
8. Pe rând, am copt cele două tăvi în cuptorul preîncins la 180°C, timp de 15 minute, până când fursecurile au devenit ușor aurii, cu o discretă tentă de brun de jur împrejur. Le-am lăsat să se răcească în tavă.
Glazura de albuș pentru fursecuri – ”royal icing”
9. Pentru glazură, albușul crud se pune într-un castron foarte curat, bine degresat. Recomand să se șteargă bine castronul în interior cu ½ de lămâie din care am stors zeama, se va degresa perfect. Se adaugă zahărul pudră Mărgăritar și zeama de lămâie.
10. Numai de am băgat mixerul în castron, că un priceput ajutor a preluat treaba. Glazura a fost făcută, practic, de Alexandru, cel mai tânăr decât blogul. A bătut compoziția timp de 5-6 minute, la viteza maximă, până când s-a întărit bine și a format creste ferme la suprafață.
11. În final, glazura arată așa cum se vede mai jos. Opțional, glazura se poate colora cu diverse culori, folosind produse sigure pentru alimentație. Eu am lăsat-o albă, spre dezamăgirea celor doi năzdrăvani. Norocul meu că au trecut repede peste asta!
Fursecuri simple pentru Moș Crăciun – decor
12. După ce fursecurile s-au răcit iar glazura a fost preparată, a început partea cea mai interesantă a întregii povești. Am turnat glazura în două poșuri de unică folosință cărora le-am decupat, cu o foarfecă, o mică deschizătură la vârf. Le-am dat ”instrumentele” celor doi ucenici și ei s-au apucat de treabă.
Dacă Alexandru a fost mult mai interesat de ”făcut” – așa a zis, ”Îmi place să fac!” – Andrei, în schimb, a fost mult mai răbdător și cu o mână mai sigură la decor. Una peste alta, au făcut treabă foarte bună!
Fursecuri simple pentru Moș Crăciun – păstrare
Odată decorate, fursecurile se lasă întinse în tăvi până când se usucă glazura. Asta va dura cam 1 oră. După ce glazura este bine uscată, se pun toate aceste fursecuri simple în cutii bine închise și se păstrează la răcoare, în cămară. Cât rezistă? Două săptămâni fără probleme, se vor păstra fragede și ușor crocante, la fel ca în prima zi.
Cum se servesc nu vă mai spun, am toată încrederea că vă veți descurca. De altfel, sunt atât de simple, încât pot fi ușor făcute chiar și de copii!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns