Cautare in site
x inchide

Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 23.10.2011
4.1
(20)
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA

Ti-a placut aceasta reteta?

4.1 / 5. Voturi 20

Fii primul care acorda o nota!

Ne gasesti si pe

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

+ 60 = 64

93 comentarii la Tort cu nuca, zahar ars si sirop de artar

  1. Lucian spune:

    Hristos a Înviat!
    Fac acest tort in special de sărbători. Tot timpul a ieșit senzațional. De data asta mi sa tăiat crema(sigur am greșit undeva) dar cu toate astea nu ma deranjat pt că gustul e foarte bun.

    • Adevărat a Înviat! Îmi pare rău pentru experiența neplăcută. Să știți că și mie mi s-a întâmplat o dată și nu știu ce anume am făcut diferit. Cred că are legătură cu grăsimea (procentul de *) din mascarpone, ceea ce scapă controlului nostru. Mă bucur că a fost gustos, să vă fie de bine!

  2. Mia spune:

    Arata super tortuletul! As vrea sa-l fac si eu, doar am o intrebare va rog, cum se face siropul de caramel? Multumesc anticipat :)

    • caramelizezi zahăr (3-4 linguri) într-o crăticioară, până se topește complet și are culoarea brun-aurie apoi torni 150 ml. apă și fierbi totul până ce zahărul se topește complet și se îngroașă ca un sirop.

  3. Virginica D. spune:

    Am incercat astazi sa fac blatul tortului cu nuca, zahar ars si sirop de artar dar totul a fost un esec! Am respectat reteta cu precizie dar desi totul parea ok, dupa ce am introdus blatul la cuptor, acesta nu s-a copt la mijloc desi l-am tinut mai mult de 30min. si dupa ce l-am scos din cuptor s-a lasat la mijloc. As mai dori sa mai incerc odata sa fac blatul si as dori sa stiu unde anume este posibil sa fi gresit? La ce ar trebui sa fiu mai atenta?

  4. Moldovan spune:

    Pot sa imbrac tortul in fondant?

  5. Anonymous spune:

    eu am avut curaj si am pus si frisca lichida in crema si esenta de migdale, pt ca nu am avut sirop de artar si a iesit delicios!

  6. feli spune:

    mi s-a taiat crema de mascarpone…..:(

  7. Mariana spune:

    buna seara!
    am cautat mult acest sirop de artar….in Italia….si am gasit ceva ce se cheama siroppo d”acero pur 100% Canada…l-am gust doar ca nu mi s-a parut ceva deosebit (ma asteptam sa aiba un puternic gust asemanator celui de pin de brad)…vroiam sa va intreb…siropul asta are miros si gust puternic…sau nu?sa stiu daca ceea ce am cumparat e ok sau nu…ca maine as vrea sa fac acest tort…multumesc anticipat

    • lauralaurentiu spune:

      Buna seara, siropul de artar are un gust care aduce a caramel si nuca. Daca asa e gustul siropului dv., e ceea ce trebuie.

      2013/3/1 Disqus

    • lauralaurentiu spune:

      Buna seara, siropul de artar are un gust care aduce a caramel si nuca. Daca asa e gustul siropului dv., e ceea ce trebuie.

      2013/3/1 Disqus

    • lauralaurentiu spune:

      Buna seara, siropul de artar are un gust care aduce a caramel si nuca. Daca asa e gustul siropului dv., e ceea ce trebuie.

      2013/3/1 Disqus

    • lauralaurentiu spune:

      Buna seara, siropul de artar are un gust care aduce a caramel si nuca. Daca asa e gustul siropului dv., e ceea ce trebuie.

      2013/3/1 Disqus

    • lauralaurentiu spune:

      Buna seara, siropul de artar are un gust care aduce a caramel si nuca. Daca asa e gustul siropului dv., e ceea ce trebuie.

      2013/3/1 Disqus

    • octavia spune:

      Siropul de artar nu are neaparat o aroma puternica. Sunt sigura ca ce ai luat din Italia este bun, mai ales pt ca era facut in Canada, singura tara care produce siropul de artar.

  8. Minella spune:

    Buna Laura.
    Ma bucur ca existi , ma bucur ca prin tine „bucatareala ” a devenit o provocare si o placere.
    Gatesc pentru mine si sotul meu cam de 20 de ani. Imi place sa gatasc cand am timp si sa incerc si retete noi.
    Am facut multe retete de la tine chiar si aluatul intins pe masa.
    In iarna am incercat reteta de tort cu nuca si sirop de artar si pentru ca nu am avut sirop de artar am folosit sirop de visine de la dulceata. tortul a fost o incantare pentru toata lumea.
    Astazi cu acest tort ” am clacat”. Am vrut sa fie ca la carte asa ca am cumparat sirop de artar.
    Am amestecat ca in reteta cu cate trei linguri de sirop.. la un moment dat crema s-a taiat.
    Am fugit la magazin alt mascarpone, alt sirop de artar. Totul bine si frumos , cam pe la 150 ml sirop crema s- a branzit. Asa ca dupa 1 kg de mascarpone si o sticluta de sirop, am recurs la o crema clasica de unt pentru ca ma asteptau musafirii ” dupa  colt.
    Mentionez ca nu stiam ca mascarponele se poate taia si am la activ multe creme de tiramisu care sunt mai complicate.
    Te rog frumos sa- mi dai o parere de ce s- a intamplat asa pentru ca acum imi este teama sa mai lucrez cu mascarpone.

    • lauralaurentiu spune:

      Minella, nu stiu ce sa spun… iti dai seama, daca in iarna ti-a reusit cu sirop de visine, nu cred ca e de vina siropul, pentru ca oridecare ar fi, de visine, de aratar, pana la urma e acelasi lucru. Ori calitatea de mascarpone folosita a fost diferita, ori a fost (poate) cald in bucatarie, ma gadesc ca ar fi putut sa se comporte ca si frisca. Mie nu mi s-a intamplat niciodata sa mi se taie branza mascarpone.

      2012/5/28 Disqus

    • mariana popoviciu spune:

       Buna Minella ,si eu am patit acelasi lucru cu crema de mascarpone ,mi sa branzit si am incercat o de 3 ori.
      Am incercat si alta reteta si am patit acelasi lucru,in momentul cand combin mascarpone cu sirop sau frisca se branzeste.Acu si mie imi e frica sa fac ceva cu mascarpone.
      Poate cum a zis Laura marca de mascarpone pe care l am folosit nu e de calitate,sau ma gandesc ca nu trebuie batut cu mixerul doar invartit ?

      • lauralaurentiu spune:

        Mariana, sincer nu stiu ce s-a intamplat. Eu am folosit mascarpone „galbani”, e o cutie rotunda, nu pentru ca i-as cunaoste ceva caracteristici speciale, ci pentru pe acela l-am gasit in magazin. Trebuie sa fie rece in momentul in care lucrezi cu el. Eu l-am batut la mixer.
        2012/7/11 Disqus

  9. Emi spune:

    Azi l-am facut si eu. Nu am gasit mascarpone si l-am facut cu smantana 38%, inca nu l-am gustat dar arata super.

  10. Maria Florea spune:

    Draga Laura,vizitez blogul tau destul de des,acum 3 ani nu stiam despre mine ca as putea fi in stare sa fac asa ceva.M-am indragostit de retetele tale,de felul cum le descrii,de tot ce inseamna blogul tau.Am incercat aceasta reteta nemaipomenita,delicioasa,acum de Pasti.Vroiam sa o fac de ziua fiicei mele(in mai),dar ma gindeam ca nu-mi iese si…………
    o alta reteta de care m-am indragostit este cea de cornulete cu iaurt….adevarate croissante.astept si alte retete delicioase.
    pupici

    • lauralaurentiu spune:

      Draga Maria, ma bucur mult ca ti-a reusit tortul, e in mod clar unul dintre preferatele familiei mele. Sa va fie de bine, sunt multumita ca a fost gustul vostru, poate il repeti si la ziua de nastere a fetei.
      :)
      Retete vor mai fi, te astept mereu cu drag.

  11. Adelina spune:

    Nu am sirop de artar, dar voi face un sirop concentrat de mere cu putina scortisoara si voi face crema cu el. Deja trebuie sa m-apuc de facut ceva (din pacate sunt la serviciu) ca mai am putin si lesin de pofta ! Pupici

  12. Adelina spune:

    Arata supeeer ! Cu siguranta il voi face cat de curant si-ti voi da de veste. Oricum sunt cu „balele” pana la brau. Esti minunata !

  13. Inge spune:

    Azi l-am facut si eu. R fffffff. bun. Multumesc ptr. reteta

  14. Inge spune:

    azi l-am facut si eu. E simple si fffff bun
    ,i;tumesc ptr. reteta

  15. Aurelia spune:

    Draga Laura, as vrea sa prepar si eu acest tort pentru craciun.
    Am o intrebare.
    In loc de mascarpone pot utiliza smantana 30 la suta grasime? Arata foarte bine si e destul de densa.Si daca se poate ar trebui sa prepar la bain marie niste galbenusuri cu sirop de artar, ca sa fiu mai sigura ca iese crema?
    Multumesc si poate imi poti raspunde ca… acu vine Craciunul… daca nu atunci il fac pentru Revelion.
    Aurelia

  16. liliana spune:

    l-am facut si eu dar nu am gasit sirop de artar si l-am inlocuit cu sirop de portocale, a iesit un pic acrut, dar prietenilor mei le-a placut, cand am sa gesesc sirop de artar am sa iau doua sticle, asa… sa am in casa si sa mai fac acest tort pentra ca imi inchipui cat este de bun cu acest sirop, imi pare tare rau ca nu am  avut, cred ca mi-as fi impresionat rau musafirii

  17. Crinans spune:

    Buna! Super tortul ! Arata…delicios, acum stiu ce pregatesc de ziua fiului meu, Andrei! Asadar mai am cateva zile sa fac rost de ingrediente!

  18. Anairam_7916 spune:

     Buna Laura suntem niste gurmanzi care care au gasit pe acest blog o sumedenie de retete rafinate iar o parte din ele chiar le-am gatit iar laudele mancaciosilor nu au intarziat sa apara.Astazi am facut acest tort ne-a placut la nebunie,fara cuvinte ,dar totodata nu am inteles scopul cristalelor de sare ?din griliaj(se simpt cristalele in griliajul oprit pt ornat).

    • Anonim spune:

      Anairam_7916, ma bucur din suflet ca ai incercat retetele mele si ca ti-au placut, inclusic acest tort care mie mi s-a parut foarte gustos. Referitor la cristalele de sare: am aflat si eu, citind retete ale unor mari patiseri ai lumii, ca zaharul ars s-ar impaca foarte bine cu sarea si ca acest „salted caramel” ar fi un deliciu. Am incercat si am fost cucerita: sarea ii taie din dulceata, completeaza, armonizeaza cumva gustul; dupa prima incercare, nu m-am mai putut opri, am adaugat cateva cristale de sare (nu multe, nu un varf de cutit, ci mai putin) oridecate ori am folosit caramel. Bineinteles, aceasta preferinta a mea nu este obligatoriu sa fie pe gustul tuturor, daca tie nu-ti place, data viitoare poti renunta la sare complet sau cel putin sa reduci simtitor cantitatea. Iti multumesc pentru vizita si te mai astept cu mult drag.

  19. Ramona Alina spune:

    O idee bunã mai ales cã am sirop de artar in casã:)

  20. Ligia spune:

    cu ce sirop ar putea fii inlocuit cel de artar dar sa fie la fel de aromat?

    • Anonim spune:

      Pai aromat la fel e numai… siropul de artar :P! Poate ar fi fain cu un sirop gros de zahar ars, poti incerca, dar sa aiba consistenta mierii topite, nu sa fie apos.

  21. Maria spune:

    Buna, Laura ! Vreau sa-ti spun ca nu mai pot sa renunt la „savurarea” retetelor tale, de cand ti-am descoperit blogul. Am printat o multime din retetele gasite pe acest blog si abia astept sa le si „prestez” (ha). Iti multumesc frumos pentru felul admirabil cu care reusesti sa descrii modul de preparare a fiecareia dintre ele, pt. rabdarea cu care realizezi imaginile fiecarei etape de preparare si, mai cu seama, pentru rezultatele obtinute la finalul fiecarei retete !!!
    Ca sa revin la reteta acestui minunat tort, te-as ruga sa-mi spui daca poate fi inlocuit siropul de artar cu un altul, stiut fiind faptul ca la noi, in Ro., nu prea se gaseste la indemana acest sirop sau, daca-l gasesti, este mai scumputz. Inca o data, multumesc pentru tot ce ne dezvalui pe blogul tau. Maria

  22. Phoebe spune:

    Draga doamna Laura ce marca de crema mascarpone folositi?Am auzit ca unele nu sunt asa stralucite!
    Saru mana!

  23. Monica spune:

    Foarte aspectuos si elegant arata tortul tau si nu e nici complicat de facut vad ca.
    Dar spre rusinea mea eu nu stiu ce e artarul si prin urmare nu am idee cum sa intreb in magazin.Mi-ar fi de folos daca as sti varianta engleza a acestui produs. Daca o stii te rog sa mi-o scrii si mie Laura.Multumesc

  24. Anonim spune:

    Tulai! s-o mânci cu ochii lipiți în vitrină!! Ultima bucățică-i cea mai bună!!!

  25. lory spune:

    laura draga,te admir foarte mult!…ador retetele tale atat de originale.am pregatit reteta ta de pastrav la cuptor in sos cu doua feluri de branza si pot spune ca a fost exceptional…te invit pe blogul meu(http://sanduloredana.blogspot.com),sunt incepatoare,dar imi doresc sa evoluez cat mai mult.te pup dulce!

  26. Calina spune:

    draga laura, de unde se poate procura siropul de artar? si … la ce pret?

    • Anonim spune:

      Eu l-am cumparat de la real, am inteles ca fetele il iau si de la magazine naturiste sau megaimage. In jur de 20 lei costa o sticluta.

      • Calina spune:

        aaaa …. l-am gasit la un Kaufland, la standul de inghetata. Astazi, contrar principiilor mele, (niciodata nu incerc ceva nou la evenimente, pentru ca   … nu iese) de ziua fiicei mele, am probat reteta tortului  … este BESTIAL ! Un pic cam scump pentru bugetul unui om obisnuit, dar muuuuullltttt mai bun si mai ieftin decat cele din patiserii sau cofetarii. MULTUMESC ! urmaresc cu mare drag toate retetele tale, draga Laura, ma inspira (cred ca in viata anterioara am fost ceva cofetar), cel mai mutl imi place faptul ca au descriere amanuntita, ca pentru prosti (si spun asta in sensul cel mai bun). Inca o data MULTUMESC, in  numele multor femei, sunt convinsa, care raman in pana de idei, ca si mine. 

      • Anonim spune:

        Draga Calina, sa-ti traiasca fiica la multi ani si sa va bucurati de ea! Iti multumesc pentru increderea acordata, ai incercat reteta mea in premiera la un eveniment atat de important, nu e putin lucru! Ma bucur mult ca ti-a reusit si ca a fost apreciat. Si familia mea a fost entuziasta fata de tortul asta si l-am terminat in 3, felie dupa felie, zi dupa zi… :)). Sa va fie de bine!

  27. naty naty spune:

    pffff cum arata …o nebunie

  28. elena cristina tudor spune:

    Daaaa cred ca o sa vin si eu la tine sa servesc acest tort minunaat!!!Chiar pe tot l as manca la cum arataaa!!! pup si o saptamana minunata sa ai!!!

  29. Vio71 spune:

    la multi ani, laura draga si, daca nu stii, iti spun eu ce ar trebui sa sarbatoriti –  dragostea cu care faci tot ceea ce faci, entuziasmul tau si ziua pe care o petreci alaturi de cei dragi; fiecare zi pe care ne-o da Domnul ar trebui sa fie o sarbatoare. Tine-o tot asa! 

    • Anonim spune:

      Vio draga, iti multumesc din tot sufletul pentru cuvintele atat de frumoase! sa stiic a ai exprimat foarte bine felul meu de a fi, macar in ultimii ani, cand familia mea si viata alaturi de ei imi da multa, multa bucurie :). Incerc sa-i recompensez si eu, in felul meu. Te mai astept cu mare drag!

  30. Claudia V spune:

    Arata minunat! ador nuca si aroma siropului de artar, sunt absolut convinsa ca e o minunatie!  Felicitari pt inspiratiune!!! Cand am ocazia il incerc.
    Te pup

    • Anonim spune:

      Multumesc mult, Claudia draga! Ma felicit si eu pentru „inspiratiune”, intalnirea asta dintre nucile caramelizate si siropul de artar a fost cu mari rezultate! :))

  31. Carmen Patrascu spune:

    unde se gaseste sirop de artar?

  32. Amo_ki2000 spune:

    ooo,cred ca e delicios,trebuie neaparat incercat!

    • Anonim spune:

      sa stii ca este :), e un tort foarte bun si ma bucur ca am incropit reteta asta, cred ca se poate face si sub forma de prajitura.

  33. FLORY spune:

    Of ce bine arata,imi place crema,imi place blatul,nucile  caramelizate…..
    Cu siguranta am sa-l incerc,nici o reteta de-a ta nu m-a dezamagit,pupici!

  34. Lavinialaurentziu spune:

    La mulți ani înainte!!! Ca ma gândesc eu ce sărbătoriți… :D Va pup cu drag…

    • Anonim spune:

      huh? Ce sarbatorim? Daca e cu la multi ani, apoi sa fie, dar sa stim si noi pentru ce :=))!

      • anonim spune:

        Doamna, jos palaria !!!Minunata prajitura (eu am facut-o prajitura , ca mi-a fost frica de tort)
        alina

      • mariana popoviciu spune:

        buna,am asteptat si eu craciunul sa fac acest tort .
        Singura problema e ca mi sa taiat crema .
        Am incercat de trei ori si de fiecare data dupa cateva linguri de sirop adaugat se taia.
        Nu inteleg care este explicatia.

      • mariana popoviciu spune:

        Am intrat de cateva ori sa vad raspunsul la intrebarea mea in legatura cu taiatul branzei marscapone la combinatia cu siropul,dar vad ca nu am nici o lamurire.

      • Anonim spune:

        Mariana, nu am raspuns pentru ca eu nu am intampinat acesta problema, asa incat nu cunosc nici explicatia.

        2012/2/5 Disqus

      • Iulia spune:

        Din pacate asa am patit si eu. S-a taiat. Explicatiile pentru a obtine un rezultat bun le ai doar din proprie experienta. Conteaza marca produsului in primul rand.Cred ca e ceva similar cu untul de 65% si 82%. Cel gras se face spuma si nu se taie. Probabil si cu branza mascarpone e ceva similar. Se bate incet si nu la viteza mare, daca ai putere cu lingura e si mai bine. Si abia cand e spuma se pune incet, incet siropul.
        In schimb, eu am incercat sa remediez crema taiată mai ales ca nu e ieftina deloc nici branza si nici siropul. Din fericire siropul nu apucsem sa-l bag decat foarte putin cand s-a taiat. Așa că, am separat zerul de unt, si am inceput sa frec untul pana a devenit spumos (practic s-a incalzit).Incet incet am introdus sirooul de artar si mi-a iesit un unt cremos si aromat. In zerul ramas, am bagat un plic de praf de frisca si l-am mixat. Gustul a fost foarte bun. In final am reusit sa salvez (cu mare efort) tortul.
        Partea nasoala e ca te apuci sa faci tort cand vrei sa faci o surpriza cuiva de ziua lui sau cu ocazia unui eveniment si e frustrant sa nu-ti iasa pentru ca nu ti se dezvaluie anumite tips-uri pe care doar cei cu experienta le au, iar explicatiile de genul – mie nu mi s-a intamplat – sunt si mai frustrante.

PUBLICITATE
PUBLICITATE