Cornulețe fragede cu unt și smântână – umplute cu nucă și gem
Cornulețe fragede cu unt și smântână – umplute cu nucă și gem – rețetă pas cu pas. Cum se face un aluat fraged de cornulețe cu unt și smântână. Cornulețe cu gem și nucă, din aluat fraged cu unt și smântână, rețetă cu poze, ingrediente și mod de preparare.
Mai ales acum, în preajma Crăciunului, dar și oricând altădată, alături de un ceai, o cafea sau o cană de vin fiert, niște cornulețe fragede sunt exact ceea ce lipsește pentru ca un moment plăcut de zăbavă să devină o clipă de răsfăț. Alor mei le plac atât de mult, încât niciodată nu pot să le fac destule. Ieri am copt aceste cornulețe fragede cu unt și smântână, despre care vă voi povesti în cele ce urmează. Mi-au ieșit două tăvi, 64 de cornulețe, mititele, ce-i drept. Ei bine, până seara mai rămăseseră două. Două cornulețe, vreau să spun! Le-au plăcut la nebunie, așa cum le plac și cornulețele fragede cu osânză, rețetă tradițională din Banat, dar și senzaționalele Vanillekipferl, cornulețele vieneze cu nucă. Pentru aceste rețete, publicate mai demult, click pe link!
Și nu, nu o să mă apuc să fac altele acum, când mi-am programat alte treburi. Asta este, anul ăsta Moș Crăciun nu va găsi cornulețe fragede la noi acasă! Va trebui să se mulțumească cu un sortiment mai sărac de dulciuri, adică cele pe care le voi pregăti azi.
Pentru că nu durează deloc mult iar manopera acestor cornulețe fragede cu unt și smântână – umplute cu nucă și gem – e chiar accesibilă, m-am gândit să public azi rețeta. Poate că în casele voastre nu sunt pofticioși chiar așa de nestăpâniți ca ai mei sau poate că voi vă pricepeți mai bine decât mine să-i struniți și vor scăpa câteva cornulețe până la Crăciun.
Ingrediente Cornulețe fragede cu unt și smântână – umplute cu nucă și gem
aluatul fraged cu unt și smântână
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime
- 300 de grame de făină 000 (+ 1, maximum 2 linguri și încă ceva pentru presărat planul de lucru)
- 1 ou
- 100 de grame de smântână fermentată cu 25% grăsime
- 1 plic de zahăr vanilat
- 1 linguriță de coajă rasă de lămâie
- 1 praf bun de sare (3 grame)
umplutura
- 200-250 de grame de gem acrișor
- 120 de grame de nucă măcinată (eu am prăjit ușor nuca înainte de o măcina)
pentru finisat
- 100 de grame de zahăr pudră vanilat
Preparare cornulețe fragede cu unt și smântână – aluatul
1. Se pune făina într-un castron și se amestecă bine cu sarea, coaja de lămâie și zahărul vanilat. Se adaugă untul rece, tăiat cubulețe. Cu o furculiță sau cu un tăietor special de patiserie, se mărunțește untul în făină până are aspectul zgrunțuros al nisipului. Evităm, pe cât posibil, să frământăm cu mâna. Acest aluat nu conține niciun fel de prafuri de crescut, de aceea fiind foarte fin și gustos, iar dacă l-am frământa cu mâna, untul s-ar topi și asta ar afecta negativ frăgezimea aluatului. E nevoie de un pic de grijă la preparare, dar aluatul va fi atât de fraged și de gustos că ne va recompensa din plin.
2. Odată ce am obținut textura nisipoasă dorită, adăugăm oul puțin bătut cu furculița și smântâna.
3. Frământăm rapid, cu robotul sau cu mâna, doar până când bucățelele din castron încep să adere unele de celelalte. E foarte important să nu frământăm prea mult, pentru că ar începe să se dezvolte rețeaua de gluten din făină și textura aluatului ar deveni elastică, ca de pâine tare, iar noi ne dorim un aluat foarte fraged. Asta este valabil pentru orice aluat fraged, cu cu cât este frământat mai mult, cu atât devine mai neplăcut, spre deosebire de aluaturile dospite, care, cu cât sunt mai mult frământate, cu atât vor avea o elasticitate mai bună și vor crește mai frumos. Acesta, însă, nu este un aluat dospit, ci unul fraged, așa că vom frământa cât mai repede și mai puțin.
4. Odată frământat, aluatul se împarte în două părți egale, se adună într-o bilă și se aplatizează sub forma unui disc. Fiecare bucată se înfoliază separat și se dau la frigider pentru 30 de minute.
Observație: aluatul se poate păstra la frigider până la 48 de ore. Se va întări foarte tare, așa că, în acest caz, se va lăsa la temperatura camerei cam 30 de minute – 1 oră, ca să putem lucra cu el.
Cornulețe fragede cu unt și smântână – umplute cu nucă și gem – modelare și coacere
5. După trecerea perioadei de odihnă, se pornește cuptorul și se fixează la 185°C. Se pregătesc două tăvi, așternându-se cu hârtie de copt.
6. Pe planul de lucru presărat cu făină, se întinde pe rând fiecare bucată de aluat (dintre cele două bucăți modelate la punctul 4). Ne vom folosi de sucitor și vom întinde aluatul în foaie subțire de aproximativ 2-3 mm.
7. Se pregătește rapid umplutura, amestecând gemul cu nuca măcinată.
8. Cornulețele sunt frumoase cât mai mici și delicate. Eu am împărțit foaia de aluat în pătrate cu latura de aproximativ 6-7 cm. Pe fiecare pătrat am pus umplutură cam cât o alună.
9. Se pliază aluatul deasupra umpluturii în formă de triunghi și se lipesc marginile. Vom avea grijă, pe cât posibil, să nu închidem prea mult aer pe lângă umplutură, pentru că acesta se va dilata în timpul coacerii și va face cornulețele să plesnească. După ce e închisă umplutura în acest triunghi, îl rulăm de la bază spre vârf și formăm cornulețele.
Și da, sunt mâinile lui Vukomir în poză, dar să nu vă închipuiți cumva că a modelat prea multe cornulețe! Nu, a făcut exact unul, după care a declarat că asta e prea migălos și plictisitor pentru el. În schimb, a spălat toate vasele, așa că și-a meritat porția uriașă de cornulețe fragede.
10. Așezăm cornulețele în tavă, cu distanță între ele, pentru că, deși nu conțin niciun fel de prafuri, ele vor mai crește la cuptor. Avem grijă ca vârful triunghiului de aluat să fie dedesubt, ca să nu se desfacă în timpul coacerii. Se coc în cuptorul preîncins la 185°C, la o înălțime medie, timp de 15 minute. Atenție, dacă veți modela cornulețe mai mari, timpul de coacere se va prelungi! Cornulețele sunt gata când devin ușor aurii pe la capete și marginile de aluat. Din cantitățile de mai sus ies două tăvi de cornulețe care se coc identic, pe rând.
Finisare și sevire cornulețe fragede cu unt și smântână – umplute cu nucă și gem
11. Cât se coc cornulețele, pregătim zahărul pudră într-un castron. Imediat ce le scoatem din cuptor, cât sunt fierbinți, le tăvălim prin zahăr pudră vanilat. Le manipulăm cu atenție, pentru că sunt fragile cât sunt calde. Zahărul va adera bine de cornulețele fierbinți, îmbrăcându-le într-un strat alb, consistent. Iată de ce nu este nevoie de zahăr în aluat, ele vor fi exact cât trebuie de dulci de la zahărul pudră.
12. Se lasă cornulețele tăvălite prin zahăr să se răcească bine, apoi sunt gata de servire. Se potrivesc perfect cu un ceai cald, o cafea sau o cană de lapte. Și să nu uităm de vin fiert, deliciul sezonului, vor fi senzaționale cornulețele alături de acesta!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns