Muffins cu ciocolata
Lucru de toata lumea stiut, ciocolata are darul de a elibera endorfinele, acele substante care se pare ca tin de „chimia” fericirii. Asadar, intr-o zi mohorata, cand ne simtim obositi si fara chef sau cand nu ne-a mers prea grozav, un desert cu ciocolata ne va face sa ne simtim mai bine, iar aceste muffins cu ciocolata sunt poate cel mai intens ciocolatos desert din cate am facut vreodata. Nu sunt greu de facut, compozitia pentru aceste muffins sau briose cu ciocolata se amesteca intr-un singur castron si de la inceputul manoperei pana la momentul declansarii euforiei prin eliberarea endorfinelor nu trec mai mult de 30 de minute.
Daca merita facute? O, da! Miezul umed-cremos al acestor briose cu ciocolata, aroma intensa de ciocolata, textura minunata, toate astea propulseaza bietul muritor obosit sau intristat direct in Nirvana. In plus, deloc lipsit de importanta, nu contin nici cea mai mica urma de aditiv, nu tu praf de copt, nu tu arome sintetice, nimic, nimic, decat placere pura si 100% naturala.
Ingrediente Muffins cu ciocolata
- 220 de grame de ciocolata cu 70% cacao (sau de care va place voua, eu asta am folosit, pentu un gust cat mai intens)
- 120 de grame de unt cu 80% grasime
- 80 de grame de faina
- 100 de grame de zahar
- 1 praf de sare
- 1 lingurita de extract de vanilie
- 4 oua intregi
Preparare Muffins cu ciocolata
1. Aprindeti cuptorul si fixati-l la 180 de grade Celsius.
2 . Pentru a preparara aceste delicioase muffins, ciocolata rupta in bucati si untul se pun intr-o cratita in bain-marie (intr-o alta cratita ceva mai mare cu apa clocotita) ca sa se topeasca impreuna (poza 1). Daca veti alege un vas mai mare in care sa topiti untul si ciocolata, veti putea pregati toata reteta in acesta, nu va trebui sa transferati continutul in altceva, asa cum am facut eu la pasul 2.
3. Imediat ce s-au topit untul si ciocolata (sa fie lichide, nu trebuie sa se infierbante tare si in niciun caz sa fiarba) se mixeaza cu mixerul la viteza medie sa se racoreasca putin (2-3 minute).
4. Ingredientele uscate pentru muffins se amesteca separat – faina, sarea si zaharul. Se adauga toata deodata peste compozitia de ciocolata topita (poza 2). Se mixeaza pana se omogenizeaza bine.
5. Se adauga cate 1 ou, pe rand, mixandu-se dupa fiecare in parte (poza 3).
6. Se adauga extractul de vanilie si se mai bate pe viteza mare 10-20 de secunde, pana la obtinerea unei compozitii mai deschise la culoare, cremoase. Aluatul de muffins e gata!
7. In tava de muffins pregatita cu cosulete individuale de hartie (sau unsa cu unt si tapetata cu pudra de cacao) se imparte compozitia in mod egal (poza 4).
Coacerea
8. Se da la cuptorul preincalzit la 180°C, timpul de coacere variind in functie de preferinte:
- daca doriti muffins cu interiorul cremos-lichid, coaceti timp de 9-10 minute;
- daca doriti muffins cu interiorul cremos, dar stabil, care nu mai curge, coaceti 11-12 minute;
- peste 12 minute e deja un sacrilegiu :P, tot ceea ce e mai special la textura acestor muffins se va pierde, asa incat… stati cu ochii pe ele! Interiorul trebuie sa fie ca de prajitura, mijlocul pe cat posibil cremos (poza 5).
Scoatem ale noastre muffins coapte din tava si le lasam sa se raceasca inclinate pe o parte. Se pot degusta din starea de caldute pana la complet reci, pudrate cu un pic de zahar pudra, cu diferite topping-uri, cu inghetata etc.
Nu stiu cum sunt a doua zi, niciodata nu au rezistat atata :)). Pofta buna!
Lasă un răspuns